NAJMLAĐA KANDIDATKINJA SDP-A ZA EU PARLAMENT

SANJA RADOLOVIĆ: Ponosna samo što predstavljam Istru na SDP-ovoj listi

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Sanja Radolović (Milivoj MIJOŠEK)

Sanja Radolović (Milivoj MIJOŠEK)


Daleko sam najmlađa kandidatkinja na SDP-ovoj listi i osobno me ne bi smetalo da sam i posljednja na listi, to je u konačnici najmanje važno. Drago mi je kako su naše aktivnosti na području Pule i Istre prepoznate od strane predsjednika stranke i Glavnog odbora. Ovaj put sam na listi ja kao predstavnik Pule i Istre

Predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović potvrđena je kao kandidatkinja svoje stranke za Europski parlament. Iako je smještena visoko na izbornoj listi – na desetom mjestu – kaže kako je apsolutno zadovoljna desetim mjestom i ponosna što predstavlja Istru na SDP-ovoj listi za EU parlament.

Radolović pripada mladoj generaciji SDP-a (1987. godište) i njezino kandidiranje na svibanjskim europskim izborima predstavlja prije svega promociju na nacionalnoj razini, ali i podršku istarskom SDP-u koji je posljednjih godina doživio nekoliko raskola.

- Daleko sam najmlađa kandidatkinja na SDP-ovoj listi i osobno me ne bi smetalo da sam i posljednja na listi, to je u konačnici najmanje važno. Ono što je važno jest program koji će SDP predstaviti građanima i vrijednosti koje ćemo zastupati kroz kampanju za europske izbore. Bitno je da program i mjere koje sad predstavimo građanima nastavimo primjenjivati i kasnije kroz svakodnevno političko djelovanje, a ne samo do europskih izbora. Ponosna sam što sam na listi s dvoje najaktivnijih europarlamentaraca, Biljanom Borzanom koja se dokazala u području zaštite potrošača i ravnopravnosti spolova i Toninom Piculom koji je napravio velik posao u području afirmacije hrvatskih otoka i priobalja i područja odnosa sa susjednim državama koje nisu članice Unije”, kaže Sanja Radolović.

- Znači li Vaš izbor priznanje zagrebačkog SDP-a istarskom i pulskom SDP-u?

- Drago mi je kako su naše aktivnosti na području Pule i Istre prepoznate od strane predsjednika stranke i Glavnog odbora i smatraju kako netko od nas zaslužuje biti na listi. Ovaj put sam na listi ja kao predstavnik Pule i Istre, ali bez podrške birača na izborima i podrške članova SDP-a Pule i Istre, ne bi danas pričali sa mnom o izborima za EU parlament. Pokazali smo kroz djelovanje u Gradskom vijeću Pule i Županijskoj skupštini Istarske županije kako smo prava i konstruktivna oporba. Uostalom, rezultati pokazuju, gdje god je SDP na vlasti živi se bolje.

- Što nudite biračima - kako bi ih zastupali u Europskom parlamentu, za koje politike se zalažete?

- Primarno polazim od toga da je sva politika lokalna i toga bi trebali biti svjesni svi političari. Građane ne zanima što je na dnevnom redu sjednice Europskog parlamenta niti koji je broj uredbe ili direktive koja je donesena na razini institucija Europske unije. Ono što ih s pravom zanima jesu činjenice zašto njihov susjed iz Austrije ili Italije može dignuti stambeni kredit po znatno nižim kamatnim stopama nego što to oni mogu u Hrvatskoj, zbog čega na jednom jer je „EU tako naredila“ moraju kupovati štedne žarulje od pedeset kuna, a ne više one obične od par kuna, zbog čega mladi u Austriji ili Nizozemskoj nisu primorani „trbuhom za kruhom“ iseljavati se iz svoje zemlje, dok naši sugrađani na dnevnoj bazi ispraćaju svoju djecu i unuke u punim autobusima za Njemačku i ostale zapadnoeuropske zemlje.

- Treba li nam onda Europska unija? Prije iseljavanje nije bilo tako masovno?

- Da nije bilo EU ne bi bilo ni novaca iz europskih fondova za niz projekata i usluga iz područja cestovne, komunalne i društvene infrastrukture koje svakodnevno građani koriste, primjerice proširenja studentskih smještajnih kapaciteta, revitalizacije kulturne baštine ili energetske obnove stambenih zgrada. Također, EU je građane zaštitila u području zaštite potrošača primjerice ukidanjem roaminga u telekomunikacijama. Ono što se mora približiti građanima jest kako je Europska unija pozitivna politička pojava i kako ima utjecaj na našu svakodnevicu. Međutim, ne smijemo se zalagati za sluganski pristup Hrvatske u EU, već moramo biti ravnopravni partneri u donošenju svih odluka na razini EU, a primaran cilj djelovanja svih političkih opcija mora biti proaktivno djelovanje usmjereno na povećanje kvalitete života naših sugrađana i sugrađanki.

- Ako smo u EU samo zbog roaminga, onda možda i bolje da nismo?!

- Zalažem se da kao građanin EU-a imate pravo pod istim uvjetima osposobljavati se i školovati svugdje u EU-u, raditi svugdje u EU-u i iskoristiti mogućnosti koje se nude na tržištu rada cijele EU te da imate pristup jednakoj razini zdravstvene usluge kao što imaju građani u razvijenim zapadnoeuropskim zemljama.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater