KLUB ŽENA LIJEČENIH OD KARCINOMA DOJKE

SAD JE URA, A NE ĆU BEN! Hodanjem i trčanjem podržali humanitarnu akciju za prevenciju karcinoma dojke

Priznajem, kontinuirano pričanje o ovoj temi potaknulo me da odem napraviti pregled. Bezbolan je, a postajem svjesna da to treba postati životna rutina. Jednom godišnje. Moj prvi termin je za mjesec dana, znam trebao je biti puno ranije, kaže 38-godišnja Marina Đakin Pauletić

| Autor: Ružica KORACA


Jeste li znali da osim žena u 2 posto slučajeva i muškarci obole od raka dojke? Možda jeste, a možda i ne, ipak, akcije poput ove koje kontinuirano radi Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula nevjerojatno potiču žene, ali i muškarce na prevenciju i kontrolu. Time, ranim otkrivanjem imamo veće šanse za ozdravljenje.

U nedjelju se trčalo i hodalo kako bi se osvijestila potreba kontrole, ali i brige za oboljele od raka dojke. Rano otkrivanje ključ je svega, spašava život. Nedavno smo čitali priču majke troje djece koja je oboljela nakon rođenje trećeg djeteta. Iva Babich je sada dobro, ona je bila svjesna samokontrole, budimo i mi.

Sad je ura, a ne ću ben

Trčanju su se rado odazvali brojni građani, žene i muškarci, ali i 38-godišnja Marina Đakin Pauletić koja nikada nije bila na kontroli. U nedjelju je trčala za sve žene svijeta koje se bore s rakom dojke, ali i one koje će se nažalost boriti.

- Priznajem, kontinuirano pričanje o ovoj temi potaknulo me da odem napraviti pregled. Bezbolan je, a postajem svjesna da to treba postati životna rutina. Jednom godišnje. Moj prvi termin je za mjesec dana, znam trebao je biti puno ranije. O ovom problemu treba se još više pričati, nismo dovoljno osviješteni, a Gea radi odličan posao, priznaje Marina.(Snimio Dejan Štifanić)

"Sad je ura, a ne ću ben", naziv je ove akcije. Domišljatost i kreativnost nikada nije nedostajala kod Kluba žena liječenih od karcinoma dojke.

- Najvažnije je da žene shvate koliko je važan samo pregled dojki, jednom mjesečno, samo pet minuta. Jednom godišnje treba otići na ultrazvuk dojku, a nakon trideset osme godine svake dvije godine na mamografiju. Kontrola i sigurnost u zdravlje omogućava nam da živimo život kakav želimo. Odgađanje pregleda potiče gubitak bitke za život. Toga trebamo biti svjesni", istaknula je predsjednica Nataša Vitasović na dan utrke.

Veliki broj trkača iz cijele Istre

Aktivan pomagač Kluba žena liječenih od karcinoma dojke je i Elvis Peršić, koji smatra da je organizacija ovakvih natjecanja važna.

(Snimio Dejan Štifanić)

- Naše žene, majke, prijateljice su nam sve, trebamo brinuti za njih. Sport i zdrav život doprinose boljitku zdravlja. Tu sam da pomognem i uvijek ću se odazvati i promicati zdrav život. Glavna poruka je baviti se sportom. Drago mi je da se u utrku pridružio veliki broj trkača iz cijele Istre, istaknuo je Peršić.

Pulska dogradonačelnica i vrsna liječnica, Ivona Močenić, pozdravila je trkače i poslala poruku ženama organizatorima. "Hvala vam što brinete o zdravlju naših žena", kazala je Ivona. U manifestaciji je sudjelovala gradska pročelnica za društvene djelatnosti i mlade Elvira Krizmanić Marjanović i gradska vijećnica Ivana Mohorović koje su dale podršku.

Ivona Močenić (Snimio Dejan Štifanić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater