ČESTITAMO!

Nakon 60 godina, opet imamo medicinsku sestru školovanu u Puli. TO JE TEK PRVA...

| Autor: Duška PALIBRK
Mladen Jašić, Nensi Obradović, Dijana Majstorović i Mauro Štifanić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Nensi Obradović jučer je s izvrsnom ocjenom obranila svoj završni rad na studiju sestrinstva u Puli i postala prva akademski obrazovana medicinska sestra koju je, nakon 1956. godine, obrazovao upravo istarski kadar.

Ljudi ne pamte, ali 1956./57. akademske godine u Puli su prve sestre upisale višu školu, tada otvorenu u pet hrvatskih gradova. To je propalo nakon tri godine jer se obrazovni program promijenio i sestre su išle na srednjoškolsko obrazovanje. Sve dok 2017./18. akademske godine Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nije otvorilo svoj studij sestrinstva, stručni preddiplomski studij koji je ove godine upisao četvrtu generaciju studenata, kaže nam voditeljica studija Dijana Majstorović, magistrica sestrinstva.

- Naši liječnici i medicinske sestre, Sveučilište i Istarska županija, Grad Pula udružili su se i hrabro krenuli u tu priču. I sada imamo prvu prvostupnicu sestrinstva naših ruku djelo, recimo to tako. Ponosni smo i što smo jedini studijski program na Sveučilištu koji je ove godine potpuno popunio upisnu kvotu, i preko toga, a što je danas velik problem svih sveučilišta. Upisano je 103 brucoša, od toga 70 redovnih, troje stranaca i 30 izvanrednih studenata. Pripremamo i diplomski studij sestrinstva koji planiramo do Nove godine poslati na recenziju i ako ne sljedeće, onda sigurno one druge akademske godine upisat ćemo prve studente na diplomskoj razini, kaže Majstorović.

Za Nensi Obradović, medicinsku sestru već desetak godina zaposlenu na Odjelu pedijatrije u pulskoj Općoj bolnici, kaže da je posebna. Ne samo zato što je prva završila pulski studij sestrinstva i to uz težak smjenski bolnički rad i sve položila u roku, već i zato što, prvo, ima kućni odgoj, a onda i sve ostale kvalitete koje treba imati čovjek i profesionalac.

- A nije joj bilo lako ove tri godine. To je težak studij, nabildan program, 4.800 sati, što predavanja, seminara, vježbi, vježbi u praktikumu. Nije sestrinstvo više znati dati injekciju, danas je tehnologija otišla daleko tako da morate imati široka znanja, i iz informatike, komunikacijskih vještina, iz menadžmenta. Nensi je bila odličan student, izuzetno vrijedna, i završni rad o febrilnim konvulzijama koji je radila uz mentora, vrsnog neonatologa dr.sc. Mladena Jašića, izvrsno je napisan i obranjen, kaže Majstorović.

Uz Majstorović i mentora dr. Jašića, treći član ispitne komisije bio je prof.dr.sc. Mauro Štifanić, a usmenoj obrani završnog rada Nensi Obradović prisustvovali su i pomoćnica za sestrinstvo ravnateljice pulske bolnice Irina Pucić te članovi obitelji.

Ove jeseni, vjeruje Majstorović, bit će obranjeno još 15-ak završnih radova na studiju sestrinstva, a kroz nastupajuću akademsku godinu zvanje prvostupnika steći će svih 60-ak studenata, većinom apsolvenata.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini