diplome prvostupnika primila 53 studenta

PRVE DIPLOME NA PULSKOM STUDIJU SESTRINSTVA: Samo je jedna prvostupnica napustila Hrvatsku, ostale ostaju u Istri i nastavljaju diplomski studij u Puli

Studij Sestrinstva jako je važan radi obrazovanja medicinskih sestara na visokoškolskoj razini. Znamo da je sestrinski kadar deficitaran u EU-u, ali i u Hrvatskoj. Radi toga je ovo važan događaj za našu regiju jer je ovo prva promocija Sestrinstva u Istri i Puli uopće, kaže v.d. dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Mauro Štifanić

| Autor: Ružica KORACA


Početak rada studija Sestrinstva nije bio nimalo lagan, ali danas su diplome prvostupnika primila 53 studenta.

"Rezultat je to odanog rada te velika stvar za zajednicu", ističe Dijana Majstorović, voditeljica preddiplomskog stručnog studija Sestrinstva na promociji u muzejskom-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli.

Sestrinstvo u Pulu došli su studirati iz svih krajeva Hrvatske, a velika većina ostaje u Istri. U prvoj generaciji samo je jedna studentica otišla van Hrvatske, a diploma je priznata i u ostalim europskim zemljama.

Tražene su

- Prvostupnici Sestrinstva stječu temeljna znanja i vještine da mogu raditi sve standardizirane postupke - voditi smjene i odjele, te biti pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo, kaže Majstorović.

Studij postoji četiri godine i sada je upisana peta generacija preddiplomskog studija. Paralelno se radio elaborat diplomskog studija unutar projekta Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i ta je priča uspješno završena pa je od ove godine započeto s diplomskim sveučilišnim studijem Sestrinstva koji su upisali mnogi od prvostupnika koji su danas primili diplomu.

(Snimio Dejan Štifanić)

Josipa Jurasović iz Nove Gradiške i Marija Mikić iz Slavonskog Broda su prvostupnice koje rade, ali su paralelno upisale i diplomski studij.

- Završila sam srednju medicinsku školu, a ovaj mi je studij bio velika želja koja se ostvarila. Trenutno radim na covid odjelu, sada smo svi isti i svi sve radimo. Jako je teško na odjelu gdje radim, ima jako puno posla. Ostajem raditi, studirati i živjeti u Puli, kaže Josipa.

- Radim na ginekologiji i hitnom ginekološkom prijemu, studij mi je bio odličan i svakako je pomogao u mom radu. Veselim se nastavku školovanja, ali i ostanku u Puli. Sestrinstvo je jedino zvanje u kojem se vidim i želim napredovati i učiti što više, ističe Marija.

(Snimio Dejan Štifanić)

Dijana Majstorović naglašava da pulski studij Sestrinstva surađuje sa svim bolnicama u Hrvatskoj pa studenti svoje kliničke ljetne vježbe uz odabrane mentore mogu odrađivati u svojim matičnim gradovima.

"Također, omogućen im je studij uz rad i kada završe studij, gotov su i vrlo tražen proizvod", kaže Majstorović.

Na promociji su sudjelovali predstavnici Županije i Grada Pule, te predstavnici triju najbližih i najvažnijih institucija s kojima studij surađuje - Opće bolnica Pula, koja i zapošljava najviše prvostupnika Sestrinstva, Istarskih domova zdravlja i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Pula.

(Snimio Dejan Štifanić)

- Prvostupnici Sestrinstva su izuzetno bitni u procesu rada u zdravstvenom sustavu. Njihove kompetencije su veće, a kada govorimo o Istarskim domovima zdravlja, mahom rade u patronažnoj djelatnosti, u savjetodavnim službama, u palijativi, ali i svim drugim mjestima gdje je potrebna medicinska sestra, pojašnjava Olga Rojnić, glavna sestra pulske ispostave Istarskih domova zdravlja.

V.d. dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Mauro Štifanić podsjeća da je studij medicine još uvijek na čekanju.

Zaokružena priča

- Za sada je u sve u proceduri i ne možemo reći kada ćemo dobiti konačan odgovor potvrde ili odbijenice pri osnivanju. Ipak, studij Sestrinstva jako je važan radi obrazovanja medicinskih sestara na visokoškolskoj razini. Znamo da je sestrinski kadar deficitaran u EU-u, ali i u Hrvatskoj. Radi toga je ovo važan događaj za našu regiju jer je ovo prva promocija Sestrinstva u Istri i Puli uopće. Drago nam je da kadar koji školujemo ostaje u Hrvatskoj jer doprinosi boljitku i unaprjeđenju zdravstvenog sustava, kaže Štifanić.

(Snimio Dejan Štifanić)

Mirjana Radetić Paić, prorektorica za studente i obrazovne programe i suradnju, izražava zadovoljstvo velikim interesom za ovaj studij, pogotovo s obzirom na to da je relativno mlad, te je zbog toga i dobivena dopusnica za diplomski studij.

- Očekivanja su da se odobri studij medicije i fizioterapije. To bi onda bila jedna zaokružena priča, zaključuje Radetić Paić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom