SAZNAJEMO

RUŠENJE PREDSJEDNICE PULSKOG VIJEĆA: Milan Rašula prikupio 11 potpisa za smjenu Dušice Radojčić. Nedostaje mu još samo jedan - onaj Sanje Radolović

Rašulinu "Izjavu" potpisalo je 11 vijećnika, što je više nego dovoljno za stavljanje točke o razrješenju na dnevni red (potrebno 8 ruku), ali za samo razrješenje potrebno je 12 glasova. Neočekivano, Rašula je dobio podršku IDS-ovih partnera Gordane Ferenčić iz Zelenih i Marine Nikolovske iz Istarske stranke umirovljenika, ali ne i Sanje Radolović iz SDP-a. Ona nije dala svoj potpis jer Rašulinu "Izjavu" po sadržaju i karakteru smatra neprimjerenom, ali ničim ne dovodi u pitanje da će, dođe li do toga, glasati za razrješenje Dušice Radojčić

| Autor: Robert FRANK
Sanja Radolović / Dušica Radojčić / Milan Rašula (Snimili Danilo Memedović / Dejan Štifanić)

Sanja Radolović / Dušica Radojčić / Milan Rašula (Snimili Danilo Memedović / Dejan Štifanić)


Osokoljen pobjedom Ivice Puljka u Splitu, koji je na ponovljenim izborima potvrdio gradonačelnički mandat i dobio znatno više vijećnika, njegov pulski kolega i politički istomišljenik Filip Zoričić, opterećen brojnim problemima u funkcioniranju gradske uprave, potpuno je otvorio mogućnost za nove izbore u Puli - kako za Gradsko vijeće, tako i za gradonačelnika.

Zoričiću izbori odgovaraju i potrebni su iz više razloga: odgovaraju mu zbog anketa koje ga stavljaju u poziciju favorita, a potrebni su mu zbog preslagivanja većine u Vijeću te stjecanja dovoljnog broja vijećnika s kojima može kontrolirati situaciju naspram bivšeg koalicijskog partnera, platforme Možemo koja mu je postala najveći oponent i kritičar, kao i IDS-a koji je također na dijametralno suprotnoj strani od njega.

No preduvjet svih preduvjeta za izbore smjena je predsjednice Gradskog vijeća Pule Dušice Radojčić iz platforme Možemo, na čemu intenzivno radi nezavisni vijećnik s liste srpske nacionalne manjine Milan Rašula.

On je pak, suprotno nekim očekivanjima, uspio prikupiti čak 11 potpisa, što mu je i više nego dovoljno za stavljanje na dnevni red Vijeća točke o razrješenju, za što je potrebno 8 vijećničkih potpisa, a za samo razrješenje potrebno je 12 ruku. Rašuli, kao inicijatoru nedostaje još jedna. Taj je gradski vijećnik, u cilju osiguranja dovoljnog broja glasova, svim vijećnicima za koje je računao da su za micanje Dušice Radojčić na potpis gurnuo određeni dopis.

Radi se o "Izjavi" kojom se svaki vijećnik koji je i potpisnik "obvezuje pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću" upravo njemu dati "punomoć, suglasnost i punu podršku za pokretanje razrješenja predsjednice Gradskog vijeća radi grubog narušavanja odredbi Poslovnika, čime je dovela u pitanje vjerodostojnost rada Vijeća, zakonitost i provedivost općih akata, kao i dignitet te institucije, ali je i narušila čast i ugled svih vijećnika".

Unatoč neuobičajenoj "Izjavi", s frazama poput "materijalne i moralne odgovornosti", Rašula je, dakle, prikupio čak 11 potpisa. Potpisala su je, osim njega naravno, i četiri vijećnika s Nezavisne liste Filipa Zoričića, dva iz HDZ-a, dva iz SDP-a. Iznenađenje kod upućenih u gradska politička zbivanja izazvat će informacija da su je potpisale i vijećnice Gordana Ferenčić iz Zelenih i Marina Nikolovska iz Istarske stranke umirovljenika. Njih su dvije, naime, dosad bile dio IDS-ove koalicije i smatralo ih se čvrstom karikom te stranke. Očito više nije tako. Sveukupno, to je 11 glasova vijećnika spremnih za razrješenje Dušice Radojčić. Nedostaje, dakle, još jedan. Po logici stvari, to bi trebala biti vijećnica SDP-a Sanja Radolović koja nam je potvrdila da Rašulinu "Izjavu" neće potpisati jer je po sadržaju i karakteru smatra neprimjerenom.

No, ipak, ničim ne dovodi u pitanje da će, dođe li na dnevni red Vijeća glasanje o razrješenju Dušice Radojčić, glasati za to. Što znači da aktualna predsjednica Vijeća visi o tankom koncu te da je već na sljedećoj sjednici izvjesno da bi mogla biti smijenjena. Pitanje koje se odmah otvara je sljedeće - tko će je naslijediti? Prema dogovoru bivše koalicije, Nezavisne liste Filipa Zoričića, SDP-a i platforme Možemo, prve dvije godine Vijeće je trebala voditi Dušica Radojčić, druge dvije upravo Sanja Radolović. Međutim, koalicija se u potpunosti raspala, a Možemo je otišlo u opoziciju.

Očito će se među strankama spremnim za rušenje Dušice Radojčić voditi pregovori oko njenog nasljednika. Vrlo brzo će se znati hoće li to biti Sanja Radolović, možda i Marija Nikolovska koju nježno progurava Milan Rašula, a pozadinski za nju lobira gradonačelnik Filip Zoričić, ili će iskrsnuti netko treći. Ono što Zoričiću ide na ruku, a otvara prostor političkoj manipulaciji, činjenica je da je zamjenik predsjednice Vijeća njegov čovjek, preko kojeg može ključno utjecati na rasplet. To je Kristijan Biteri koji bi, po svemu sudeći, mogao preuzeti vođenje Vijeća do izbora novog predsjednika.

Situacija se, međutim, može i zakomplicirati: teoretski se može dogoditi da se ne izabere novi predsjednik Gradskog vijeća ili da se tri mjeseca ne održi sjednica, što automatski znači nove izbore za Vijeće. Upravo ono što Zoričić i zaziva, isto kao i izbore za gradonačelnika do čega će doći, realno, samo ako on podnese ostavku. Ili, što nije realno, da proračun padne dva puta.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater