ZAPUŠTENI PROSTOR

RUGLO U BLIZINI GRADSKOG SREDIŠTA ODLAZI U POVIJEST: Grad Pula za gradnju polivalentnog centra na području bivše Mehanike dobio 34,9 MILIJUNA BESPOVRATNIH KUNA!

| Autor: Milan PAVALOVIĆ
Ovako danas izgleda napuštena zgrada (Snimila: Duška Palibrk)

Ovako danas izgleda napuštena zgrada (Snimila: Duška Palibrk)


Devastirani objekti i zapušteni prostor nekadašnje industrijsko-bravarske radionice tvrtke Mehanika u ulici Marsovog polja godinama su doslovce "boli oči" kako Puljanima, tako i brojnim gostima koji u ljetnim mjesecima tom ulicom stižu u centar grada.

Slika je to koja na sreću uskoro definitivno odlazi u povijest jer na toj lokaciji, u neposrednom susjedstvu Doma braće Ribar i stadiona Alda Drosine, uskoro kreće gradnja modernog i polivalentnog društveno kulturnog centra koji bi, kako se planira, trebao biti u funkciji već do konca 2023. godine. Zadnji korak ka početku realizacije projekta učinjen je prošlog tjedna. Naime, gradonačelnik Pule Boris Miletić potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim je za tu namjenu osigurano 34,9 milijuna bespovratnih kuna.

Projektom Mehanika-polivalentni centar će se do kraja 2023. revitalizirati i prenamijeniti i staviti u funkciju 22 tisuće kvadratnih metara tog zapuštenog prostora. Postojeća infrastruktura u vlasništvu Grada će se rekonstruirati, opremiti i prenamijeniti u novi kulturno-društveni polivalentni centar u urbanom području Pule koji će raspolagati s malom i velikom dvoranom, coworking prostorom, učionicom, uredima, info punktom i ostalim dodatnim sadržajima.

Uvest će se nova tehnologija i oprema u polivalentne učionice i sve prateće prostore namijenjene aktivnostima i pripremi programa za buduće korisnike. Obnovom, rekonstrukcijom i uređenjem objekta, kažu u gradskoj upravi, stvorit će se uvjeti za snažan iskorak prema modernizaciji i atraktivnosti kulturnih i društvenih sadržaja koji se nude na području grada. Zahvaljujući uređenju prostora omogućit će se edukacija i primjena multimedijalnih sadržaja, te sustavno odvijanje aktivnosti namijenjenih različitim ciljnim skupinama. Rekonstruirani i dograđeni objekt imat će neto površinu od gotovo 3,4 tisuće kvadratnih metara zatvorenog prostora te 130 kvadrata otvorenog prostora.

Osim osiguranih 34,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, navedeni projekt se planira prijaviti na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programsko razdoblje 2014.-2020., a koji je trenutačno objavljen.

Potpisivanjem ugovora za projekt „Mehanika-polivalentni centar“ okončana je dodjela svih bespovratnih sredstava u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za ITU mehanizam čime su raspoloživa sredstva za Pulu u iznosu 19,8 milijuna eura iskorištena gotovo u sto postotnom iznosu.

„Potencijal ITU mehanizma sastoji se od integriranog teritorijalnog pristupa i provedbe konkretnih projekata od zajedničkog interesa bilo da se radi o projektima iz prometa, brownfield investicijama, projektima unaprjeđenja kulturne baštine ili onima usmjerenim ka poticanju poduzetništva i povećanju zaposlenih kao i projektima iz društvene sfere. Upravo je osnovni cilj ITU mehanizma ojačati ulogu velikih gradova kao pokretača gospodarskog razvoja svog okruženja“, kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić dodajući kako se na ovako decentraliziran način stvaraju preduvjeti za proaktivnije, brže i efikasnije privlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova, a sve kako bi pozitivni razvojni učinci bili što snažniji i sveobuhvatniji za cijelu zajednicu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter