SVEČANOST U DOMU HRVATSKIH BRANITELJA

Roniocu i ratnom zapovjedniku IVANU FRANINOVIĆU POVELJA ZA ŽIVOTNO DJELO

| Autor: Borka PETROVIĆ
Ivanu Franinoviću (desno) nagradu za životno djelo dodijelio je dr. Nadan M. Petri (Neven LAZAREVIĆ)

Ivanu Franinoviću (desno) nagradu za životno djelo dodijelio je dr. Nadan M. Petri (Neven LAZAREVIĆ)


Naši su ronioci odradili čak 4.755 borbenih sati, roneći od 3,5 do šest milja ispred Penede, na dubinama ispod 40 metara. Moj san se ostvario - nitko nije pritom stradao, kazao je Franinović zahvalivši se svojim kolegama roniocima, ali i svim majkama, suprugama i djeci koje su u to vrijeme bile uskraćene za njihovu punu pažnju

Predsjednik Hrvatskog društva za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu dr. Nadan M. Petri dodijelio je Ivanu Franinoviću, vrsnom roniocu i ratnom zapovjedniku Samostalnog odreda za podvodna djelovanja Pula, Povelju za životno djelo. Prigodna svečanost održana je u Spomen-sobi Carske i kraljevske mornarice u Domu hrvatskih branitelja. Kako je naveo Petri, "nekada nam se svima čini da smo zaboravljeni, da se ono što smo napravili za svoj narod, svoju domovinu ne cijeni dovoljno, ali to nije istina".

Heroji se ne zaboravljaju

- Znat će se i pričat će se dok priče ne postanu legenda, dok junaci tih priča ne postanu besmrtni poput Velog Jože. Velika djela traže i osobnu žrtvu i siguran sam da Istra i Hrvatska znaju tko se, kako i zašto žrtvovao, kazao je Petri dodajući da je jedan od tih heroja zasigurno i laureat Ivan Franinović.

On je, ispričao je, dugogodišnji i vrstan ronilac, ronilački instruktor i pedagog te definitivno jedan od najiskusnijih i najboljih istarskih i hrvatskih ronilaca. Ovaj inženjer elektrotehnike, satnik Hrvatske vojske, bio je na čelu Samostalnog odreda za podvodna djelovanja Pula.

- Osnivanje Samostalnog odreda bila je posljedica ratne situacije i potreba, ali i svojevrsna eksplozija mogućnosti koje u to vrijeme u ronilaštvu postoje u Puli i Istri. Trebalo je s dna mora pokupiti sve što se moglo iskoristiti, ali najprije pronaći pa onda spasiti, izroniti, izvući, predati dalje na demontažu, sušenje, montažu i na front, kazao je Petri dodajući da je plejada izvrsnih ronilaca s ovog područja u prvo vrijeme ronila u svojoj privatnoj opremi.

Upravo je Franinović tada, zaključio je Petri, učinio nešto što drugi nisu mogli, nisu znali, nisu smjeli ili htjeli i zato je on u njihovim očima junak. Liječnike podvodne medicine i danas zadivljuje činjenica da su tisuće sati pod morem i brojna ronjenja u osobito teškim uvjetima prošla bez ijednog incidenta, bez ozljeda i gubitaka, istaknuo je Petri.

Franinović se zahvalio prijateljima iz Splita, gostima, suborcima i mladim ronilačkim nadama koje su prisustvovale svečanosti. Kako se prisjetio, Samostalni odred za podvodna djelovanja Pula mobiliziran je 5. studenog 1991. i bio je aktivan sve do kraja 1995. godine.

Godine opasnog ronjenja

- Naši su ronioci odradili čak 4.755 borbenih sati, roneći od 3,5 do šest milja ispred Penede, na dubinama ispod 40 metara. Moj san se ostvario - nitko nije pritom stradao, kazao je Franinović zahvaljujući se svim svojim kolegama roniocima ali i svim majkama, suprugama i djeci koje su u to vrijeme bile uskraćene za njihovu punu pažnju.

Druženje je nastavljeno uz domjenak koji je osigurao Ronilački savez Istarske županije te projekciju snimaka iz toga doba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater