U hramu religijske zajednice blizu Pule

Roditeljima preminulog 15-godišnjaka osumnjičenima za njegovu smrt UKINUT ISTRAŽNI ZATVOR

Budući da su međuvremenu ispitani svjedoci na koje su mogli potencijalno utjecati, roditelji preminulog Petra Kovačevića u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode. Neslužbeno saznajemo da su, među ostalima, ispitani i članovi religijske zajednice iz Šikića u kojoj je živjela dječakova obitelj

| Autor: Marcello ROSANDA
Hram udruge u Šikićima gdje je umoro dječak (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Hram udruge u Šikićima gdje je umoro dječak (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Sredinom prošlog tjedna ukinut je istražni zatvor Darku i Ines Kovačević, roditeljima 15-godišnjeg Petra Kovačevića, gimnazijalca koji je 29. rujna preminuo u pulskoj bolnici od posljedica višemjesečnog bolovanja, kroničnog dijabetesa i vjerojatno upale pluća, odnosno nepravovremenog liječenja.

Budući da su u međuvremenu ispitani svjedoci na koje su Kovačevići mogli potencijalno utjecati, Petrovi roditelji će se u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode, a ukoliko budu proglašeni krivima, prijeti im do 15 godina zatvora. Neslužbeno doznajemo da su, među ostalima, ispitane majka i sestra okrivljene Ines Kovačević, ali i članovi religijske zajednice iz Šikića u kojoj je živjela dječakova obitelj. U nastavku će biti ispitani i Petrovi profesori iz Gimnazije te ostali relevantni svjedoci.

Darka Kovačevića po službenoj dužnosti brani pulski odvjetnik Robert Mikac, dok je njegovoj supruzi, također po službenoj dužnosti, dodijeljen Siniša Milevoj. Oba odvjetnika se i dalje suzdržavaju od komentara, a istraga je još u tijeku. 

Nepravovremeno liječenje

Županijsko državno odvjetništvo je pokrenulo istragu zbog sumnje da su Ines i Darko Kovačević počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava sa smrtnom posljedicom, a 2. listopada im je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Oba su roditelja na ispitivanju kazali da se ne smatraju krivima za smrt sina.

Istraga

Tužiteljstvo smatra da postoji osnovana sumnja da su roditelji tijekom ljeta pa do 29. rujna kada je dječak preminuo - radi se dakle o periodu od nekoliko mjeseci - bili svjesni da je njihovo dijete lošeg zdravstvenog stanja, ali da za njega nisu tražili liječničku pomoć, "olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt". Naime, kad je majka 29. rujna pozvala hitnu medicinsku pomoć, dječaku više nije bilo spasa. Preminuo je uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja, navodi tužiteljstvo. Prilikom dolaska hitne pomoći Petar je već bio klinički mrtav.

Valja također podsjetiti da je, budući da se radi o kaznenom djelu na štetu maloljetne osobe, istraga u ovom slučaju tajna, što se odnosi i na službeni uzrok smrti Petra Kovačevića. Međutim, iz neslužbenih, ali vrlo pouzdanih izvora saznali smo da je kod dječaka nastupila ketoacidoza, odnosno akutna, po život opasna komplikacija šećerne bolesti. Ona je najčešće posljedica do tada nepoznate, nedijagnosticirane ili pak neliječene šećerne bolesti, a nastaje zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina u organizmu.

Karakteristični simptomi ketoacidoze, koji se razvijaju postupno tijekom nekoliko sati trajanja visoke razine glukoze u krvi, su suhoća kože i vidljivih sluznica, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, ubrzano i duboko disanje, opća slabost te poremećaj svijesti. I doista, sve su to simptomi koje je Petar imao danima prije smrti, što je medijima potvrdio i Vladimir Radeka, vođa religijske zajednice u kojoj je živjela obitelj Kovačević. 

Redovan na nastavi 

Osim što su roditelji zanijekali krivnju za smrt sina, nevjerojatno je da nitko drugi nije primijetio da se život dječaka već neko vrijeme očito gasio. Liječnici koji su intervenirali u kući gdje je obitelj živjela, kao i medicinsko osoblje koje je bilo dežurno kada je dječak dovezen u pulsku bolnicu, bili su zgroženi njegovim stanjem. Iako teško bolestan, dječak je sve do dan ili dva prije nego što je preminuo dolazio na nastavu, a da pritom nitko nije uočio da s njim nešto nije u redu. Roditelji očito nisu ozbiljno shvatili Petrove simptome, već su ga, kako pišu neki mediji, "liječili" čajem od stolisnika.

Istraga

Kako smo već pisali, Petar nije bio jedino dijete Kovačevićevih. Oni imaju još troje djece, a peto dijete, dječak u dobi od 11 godina, utopio se u kolovozu 2019. na jezeru Čingi-Lingi u općini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dječak je stradao dok je bio na kupanju s mamom, braćom i sestrama. Ta se tragedija službeno vodi kao nesretan slučaj, a sa sudova u Varaždinu i Bjelovaru te iz tamošnjih državnih odvjetništava odgovorili su nam da se protiv Ines i Darka Kovačevića nikada nije vodio nikakav postupak.

Oni su se, naime, u Pulu preselili iz Ćurlovca nedaleko od Bjelovara i već neko vrijeme žive u vjerskoj zajednici u Šikićima blizu Pule. Radi se o ogromnoj kući gdje djeluje hinduistički hram Sri Sri Radha Gopinath u kojem se prakticira bakti joga.

Nakon Petrove smrti pulski Centar za socijalnu skrb oduzeo je Kovačevićima preostalo troje djece, koja su adekvatno zbrinuta. Neslužbeno doznajemo i da je roditeljima ovo prvi kontakt s Centrom za socijalnu skrb, da nisu korisnici sustava socijalne skrbi, niti su se do ovog slučaja poduzimale mjere obiteljsko-pravne zaštite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini