RODITELJSKI NEMAR?

Počelo suđenje za smrt dječaka u hramu u Šikićima. Kada su ga vidjeli, liječnici su bili zgroženi njegovim stanjem

| Autor: Marcello ROSANDA
Ines i Darko Kovačević (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Ines i Darko Kovačević (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Danas je na Županijskom sudu u Puli započelo suđenje Ines (45) i Darku (42) Kovačević zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava sa smrtnom posljedicom. Radi se, naime, o prošlogodišnjem slučaju iz Šikića koji je šokirao Pulu i cijelu Hrvatsku.

Oni su na raspravu došli sa slobode, iako su koncem prošle godine proveli mjesec dana u istražnom zatvoru. Odmah na početku rasprave predloženo je da se s čitavog suđenja isključi javnost zbog zaštite osobnog i obiteljskog života, vjerojatno budući da Kovačevići imaju još malodobne djece, pa smo morali napustiti raspravnu dvoranu. Također, Kovačevićima je omogućeno da na sud uđu putem bočnog ulaza, pa ih nismo uspjeli ni fotografirati.

Podsjetimo, njihov 15-godišnji sin Petar Kovačević, inače gimnazijalac odlikaš, preminuo je u pulskoj bolnici lanjskog 29. rujna od posljedica višemjesečnog bolovanja, kroničnog dijabetesa i vjerojatno upale pluća, odnosno nepravovremenog liječenja. Oba su roditelja na ispitivanju kazala da se ne smatraju krivima za smrt sina, dok tužiteljstvo smatra da postoji osnovana sumnja da su roditelji tijekom ljeta pa do 29. rujna 2021. godine bili svjesni da je njihovo dijete lošeg zdravstvenog stanja, ali da za njega nisu tražili liječničku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt.

Darko i Ines Kovačević (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)Prostor vjerske zajednice u Šikićima (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Jer, kad je majka pozvala hitnu medicinsku pomoć dječaku više nije bilo spasa. Bio je već klinički mrtav. Kasnije smo iz neslužbenih, ali vrlo pouzdanih izvora, saznali da je kod malog Petra nastupila ketoacidoza, odnosno akutna, po život opasna komplikacija šećerne bolesti. Ona je najčešće posljedica do tada nepoznate, nedijagnosticirane ili pak neliječene šećerne bolesti, a nastaje zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina u organizmu.

Jer doista, Petar je danima prije smrti imao određene simptome koji su karakteristični upravo za tu bolest, što je potvrdio i Vladimir Radeka, vođa religijske zajednice u kojoj je živjela obitelj Kovačević u Šikićima. To su, primjerice, suhoća kože i vidljivih sluznica, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, ubrzano i duboko disanje, opća slabost te poremećaj svijesti.

Roditelji su tijekom istrage zanijekali krivnju za smrt sina, a posebno je nevjerojatno da niti nitko drugi, pa ni nastavnici u pulskoj Gimnaziji, nije primijetio da se život dječaka već neko vrijeme očito polako gasio. Također, poznato je da su liječnici koji su intervenirali gdje je obitelj živjela, kao i medicinsko osoblje koje je bilo dežurno kada je dječak dovezen u pulsku bolnicu, bili doslovno zgroženi njegovim stanjem.

Kako bilo, novi moment u cijeloj priči je da, osim što Darka Kovačevića po službenoj dužnosti i dalje brani pulski odvjetnik Robert Mikac, njegova je supruga odabrala drugog odvjetnika, pa ju više neće zastupati Siniša Milevoj, već odvjetnik Krešimir Škarica iz Zagreba.

Također važno za ovu priču, a pitanje je hoće li to sud uzeti u obzir, Petar nije bio jedino dijete Kovačevićevih. Oni, kao što smo uvodno spomenuli, imaju još troje djece, a peto dijete, dječak u dobi od 11 godina, utopilo se u kolovozu 2019. na jezeru Čingi-Lingi u općini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dječak je stradao dok je bio na kupanju s mamom, braćom i sestrama, a ta se tragedija službeno vodi kao nesretan slučaj.

Inače, Kovačevići su se u Pulu preselili iz Ćurlovca nedaleko Bjelovara i već neko vrijeme žive u vjerskoj zajednici u Šikićima blizu Pule. Za kraj, spomenimo da ukoliko budu proglašeni krivima za smrt sina, prijeti im do 15 godina zatvora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini