SMRT U HRAMU RELIGIJSKE ZAJEDNICE

DJEČAK PREMINUO OD TEŠKIH KOMPLIKACIJA ŠEĆERNE BOLESTI. Roditelji su bili svjesni da je dijete loše, ali ga nisu vodili liječniku

| Autor: Marcello ROSANDA
Kuća vjerske zajednice u kojoj je živjela obitelj ( Snimio Dejan Štifanić)

Kuća vjerske zajednice u kojoj je živjela obitelj ( Snimio Dejan Štifanić)


Smrt 15-godišnjeg Petra Kovačevića, odličnog učenika drugog razreda pulske Gimnazije koji je preminuo prošle srijede, slučaj je koji je šokirao ne samo Pulu i Istru, nego cijelu Hrvatsku. Državno odvjetništvo je protiv njegovih roditelja, Ines (45) i Darka (42) Kovačevića, koji su trenutno u pritvoru u pulskom zatvoru, pokrenulo istragu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava sa smrtnom posljedicom.

Naime, tužiteljstvo navodi da postoji osnovana sumnja da su tijekom ljeta pa do 29. rujna kada je dječak preminuo - dakle radi se o periodu od nekoliko mjeseci - bili svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, ali da za njega nisu tražili liječničku pomoć, "olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt". Naime, kad je majka 29. rujna pozvala hitnu medicinsku pomoć dječaku više nije bilo spasa; bio je klinički mrtav. Preminuo je uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja, navodi tužiteljstvo.

Budući da se radi o kaznenom djelu na štetu maloljetne osobe, istraga je u ovom slučaju tajna. To se odnosi i na uzrok smrti Petra Kovačevića, iako se od prvog dana špekuliralo da se radi o posljedicama neliječene upale pluća i dijabetesa. Iz neslužbenih, ali vrlo pouzdanih izvora saznajemo da je kod dječaka nastupila ketoacidoza, odnosno akutna, po život opasna komplikacija šećerne bolesti. Ona je najčešće posljedica do tada nepoznate, nedijagnosticirane ili pak neliječene šećerne bolesti, a nastaje zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina u organizmu.

Karakteristični simptomi ketoacidoze, koji se razvijaju postupno tijekom nekoliko sati trajanja visoke razine glukoze u krvi, su suhoća kože i vidljivih sluznica, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, ubrzano i duboko disanje, opća slabost te poremećaj svijesti. I doista, sve su to simptomi koje je Petar imao danima prije smrti, što je potvrdio i Vladimir Radeka, vođa religijske zajednice u kojoj je živjela obitelj Kovačević.

Osim što roditelji, kako neslužbeno doznajemo, zanijekali krivnju za smrt sina, nevjerojatno je i šokantno da niti nitko drugi nije primijetio da se život dječaka već neko vrijeme očito gasio. Liječnici koji su intervenirali u gdje je obitelj živjela, kao i medicinsko osoblje koje je bilo dežurno kada je dječak dovezen u pulsku bolnicu, bili su zgroženi njegovim stanjem.

To je posebno tragično u kontekstu činjenice da je dječak sve do dan ili dva prije nego što je preminuo dolazio na nastavu, a da pritom nitko nije uočio da s njim nešto nije u redu. Roditelji očito nisu ozbiljno shvatili Petrove simptome, već su ga, kako pišu neki mediji, "liječili" čajem od stolisnika.

Petar nije bio jedino dijete Kovačevićevih. Imaju još troje djece, a peto dijete, dječak u dobi od 11 godina utopio se u kolovozu 2019. na jezeru Čingi-Lingi u općini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dječak je stradao dok je bio na kupanju s mamom, braćom i sestrama. Ta se tragedija službeno vodi kao nesretan slučaj, sa sudova u Varaždinu i Bjelovaru te iz tamošnjih državnih odvjetništava odgovorili su nam da se protiv Ines i Darka Kovačevića nikada nije vodio nikakav postupak. Kovačevići su se iz Ćurlovca nedaleko od Bjelovara i već neko vrijeme žive u vjerskoj zajednici u Šikićima blizu Pule. Ako budu optuženi i proglašeni krivima za smrt sina, prijeti im do 15 godina zatvora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum