ŽIVI ZID ORGANIZIRAO TRIBINU U ROCK KLUBU ULJANIK

Roditeljima omogućiti da odluče žele li cijepiti svoju djecu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Arhiva

Arhiva


U opskurnoj plesnoj dvorani rock kluba Uljanik, pod disco kuglom, sinoć je u organizaciji Živog zida, pred 20-ak članova stranke i drugih građana održana tribina „Počinje li povjerenje u zdravstveni sustav RH cijepljenjem djece?“ na kojoj su uvodna predavanja održale specijalistica patologije dr. sc. Alma Demirović i veterinarka Ivana Delaš, ujedno i nezavisna kandidatkinja Živog zida na predstojećim izborima za Europski parlament. Članice su Hrvatske udruge roditelja aktivista i protive se obaveznom cijepljenju koje po njihovom mišljenju može imati teške nuspojave. Složile su se da bi se roditeljima trebalo omogućiti da svojom pisanom suglasnošću pristanu na cijepljenje vlastite djece, bez ikakvih ucjena.

Želimo što funkcionalniji sustav cijepljenja, da svaka nuspojava bude zabilježena u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), a trebao bi, smatraju, postojati i odštetni fond u trenutku kad cijepljenje bude preporučeno. Delaš je kazala da sustav ne informira roditelje dovoljno o učincima i nuspojavama cjepiva, pa se moraju sami dodatno informirati. Kazala je da nema uvida u realnu brojku djece narušenog zdravlja nakon cijepljenja. Demirović je navela slučaj vlastitog djeteta kojemu je, kaže, dva tjedna nakon što je u svibnju 2017. cijepljeno, počela otpadati kosa,  da bi na koncu u potpunosti ostalo bez nje. Djetetu je dijagnosticirana alopecija, veli Demirović, a stanje mu se do danas nije popravilo.

-Počela sam istraživati i naišla na podatak da alopecija može biti potaknuta imunizacijom, kazala je Demirović te dodala da je kod pedijatrice doznala da se radi o cjepivu koje je interventno uvezeno, a bilo je namijenjeno brazilskom tržištu, bez odobrenja HALMED-a i EU-a, iako je na europskom tržištu bilo i drugih cjepiva. Ne postoji pravilnik koji bi regulirao interventni uvoz a taj bi se dokument trebao donijeti, smatra. Prijava sumnji na nuspojave je obveza zdravstvenih radnika, rekla je te dodala da bi se trebao provoditi nadzor prijava nuspojava te utvrditi njihov broj i težinu.

Iz publike su se čuli radikalni stavovi o tome da pojedinim pedijatrima treba biti oduzeta licenca, čak i „u zatvor s njima“, no Demirović je kazala da to nije pravi put. Na tribinu su pozvane i liječnice Županijskog zavoda za javno zdravstvo, epidemiologinja dr.  Jasna Valić i dr. Klaudija Blarežina, specijalistica školske medicine, koja je rekla da nuspojave nitko ne osporava i da se o njima roditelji obavještavaju. Najčešće su to crvenilo na mjestu uboda i povišena temperatura.

-Sad cijepimo prvašiće protiv ospica, zaušnjaka i rubeole i za svakog roditelja kreiramo letak na kojem piše sve o bolestima protiv kojih se djeca cijepe. Prije toga  se uzima anamneza djeteta, provjeri je li bolesno, pije li lijekove. U 22 godine rada u školskoj medicini prijavila sam slučaj nuspojave postcijepnog parotitisa i to je cjepivo, koje je proizvodio Imunološki zavod, nakon toga povučeno. Prijavljujemo svaku ozbiljniju nuspojavu i uvijek informiramo roditelje, a cjepiva su sigurna i provjerena, rekla je Blarežina. Valić je dodala da ne mora značiti da je cjepivo uzrok određenih zdravstvenih poteškoća koje se naknadno prijave. Delaš je spomenula nuspojave poput infekcije gornjih dišnih putova, febrilne konvulzije i upale mozga, a iz malobrojne publike moglo se  čuti da je „sve to biznis, farmaceutske tvrtke donose zakone, Hrvatska nije slobodna zemlja, nema hrvatskog cjepiva ni kontrole nad njime jer o tome ne odlučujemo mi, nego farmaceutska industrija, Europska unija, Brisel.“

Valić je kazala da su uzročnici zaraznih bolesti uvijek prisutni, a kad se smanji cijepni obuhvat, kreću epidemije poput morbila prisutnih u Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, ali i Italiji gdje  koja je uvela obavezno cijepljenje protiv te bolesti. Prva iskorijenjena zarazna bolest  su velike boginje zato što je cijepljenjem bio obuhvaćen cijeli svijet. Cijepni obuhvat školske djece u Istarskoj županiji je dobar, vrlo malo roditelja odbija cijepljenje, rekla je Blarežina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of