ŽUPANIJA POKRENULA INICIJATIVU

Rješenje za plasman ulja na tržištu


Berba maslina je završila. Nakon napornog rada slijedi za neke mukotrpan dio posla - treba prodati ulje i to naplatiti. Brendirani i veći proizvođači uglavnom nemaju s tim problema, uspijevaju prodati koliko god proizvedu. Uložili su do sada puno truda i novaca u marketing i imaju svoje kanale prodaje, među kojima su mnogi diljem Europe i svijeta. No, velik je broj srednjih i manjih proizvođača koji svi skupa ukupno proizvode i veće količine najkvalitetnijeg ulja, a mnogi od njih nemaju osigurano tržište.

Kako bi uspjeli riješiti taj problem jedan broj proizvođača većim i poznatijim maslinarima prodaju plod masline i tako rješavaju pitanje prodaje.

Možemo reći da je to već oblik svojevrsne „kooperative“. Međutim, suradnja se može postaviti na višu razinu. A to drugo rješenje mogla bi biti proizvođačka organizacija. To je prvi oblik udruživanja kojeg kroz legislativu Uredbi preferira Europska unija. Njena je funkcija konkretna i čvrsta podrška proizvođačima, od nabavke repromaterijala, prodaje ulja, zajedničkog marketinga i nastupa na tržištu. U Istri za sada nije osnovana niti jedna proizvođačka organizacija, a najizglednije je osnivanje jedne za maslinovo ulje. U Slavoniji postoje takva udruženja u sektoru proizvodnje voća, povrća, mlijeka. No za takav oblik organiziranja potrebno je udruživanje poljoprivrednika što je oduvijek bila slaba točka zbog nepovjerenja ili straha od nečeg novog.

Županijski Odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu sudjeluje u inicijativi osnivanja poljoprivredne organizacija za maslinovo ulje na području Istarske županije.

- Proizvođačka organizacija (PO u daljnjem tekstu) je moderan oblik udruživanja poljoprivrednika, poput talijanskih kooperativa. Zadaća joj je briga o zajedničkom plasmanu istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja, kaže Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu. U Istarskoj županiji postoji Klaster maslinara i to je jedan od oblika udruživanja, ali ne i zajedničkog poslovanja. Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja definiralo je da će financijski podržati PO kao oblik organiziranja i poslovanja. Prema tome ni klaster i udruge više ne bi bile pogodne za financiranje navedenim programom. Šteta bi bilo da maslinari ne iskoriste mogućnost financiranja PO. Zbog toga sada Klaster maslinara mora uskladiti svoje akte u pravnu formu koja je pogodna za priznavanje proizvođačke organizacije od strane Ministarstva poljoprivrede.

- Nakon što Ministarstvo donese rješenje za proizvođačku organizaciju, ona ima pravo na financiranje kroz mjeru 9 Programa ruralnog razvoja. Kroz pet godina može za poslovanje PO dobiti maksimalni iznos potpore od nešto manje od 500.000 eura. Za prvu godinu imaju pravo na 100 tisuća eura, a svake sljedeće godine po pet posto manje ovisno o obimu poslovanja. To je maksimalan iznos potpore ukoliko su adekvatno organizirani i imaju traženi obim poslovanja, tj. da članovi imaju određenu površinu maslinika te količinu ploda maslina, a time i maslinovog ulja - pojašnjava Pinzan.

Milijun stabala

PO se osnivaju s ciljem jačanja zajedničkog nastupa primarnih poljoprivrednih proizvođača koji članstvom u PO dobivaju stabilnost i sigurnosti plasmana svojih proizvoda. Na taj način poljoprivrednik se može posvetiti primarnoj proizvodnji, a marketing i plasman proizvoda prepušta proizvođačkoj organizaciji. U današnjim uvjetima poslovanja to je velika prednost jer nitko ne može biti podjednako dobar i proizvođač i trgovac.

Županija je već do sada nekoliko puta maslinarima prezentirala mogućnost osnivanja proizvođačke organizacije i do sada nije naišla na veći interes.

- Možda maslinari još uvijek ne vide veliku potrebu udruživanja jer putem drugih mjera uspijevaju realizirati svoje potpore. Količine ulja koje proizvedu još uvijek mogu prodati u vlastitom aranžmanu. Kako dolaze u rod masline koje su revitalizirane i posađene putem županijskog programa potpore, iz godine u godinu sve je više maslinovog ulja na tržištu. Danas imamo više od milijun rodnih stabala maslina u Istri, dok smo prije samo 20 godina imali oko 350 tisuća. Stoga se s pravom očekuje da će proizvođačima trebati pomoć u plasmanu maslinovog ulja, sukladno povećanju proizvodnje koje iz godine u godinu raste, smatra pročelnik.

Od njega doznajemo da bi se proizvođačka organizacija najviše trebala baviti plasmanom ulja na tržišta na koja sami poljoprivrednici nisu u mogućnosti izaći. Primjerice za sjevernu Europu koja će platiti višu cijenu te na tržišta izvan Europe.

- Također PO može imati u svojem vlasništvu uljaru, središnju pakirnicu, distribuciju itd. Ona je tvrtka čiji su suvlasnici proizvođači i oni sudjeluju u donošenju odluka. Sad je prilika da se iskoriste sredstva iz EU. Istarska županija će angažirati neovisnog stručnjaka koji će prikazati našim maslinarima cijeli sustav registracije PO, obaveze koje iz toga proizlaze, propisanu dokumentaciju koja se mora voditi te sve ostalo sukladno Pravilniku za PO. Županija će voditi postupak do same registracije od strane Ministarstva poljoprivrede.

Pomoć Odjela

- Svaki maslinar koji se želi uključiti i želi u budućnosti plasirati određenu količinu ulja putem proizvođačke organizacije dobit će potpunu informaciju o osnivanju PO u županijskom odjelu za poljoprivredu. Županija je bila inicijator osnivanja Klastera i sada će voditi postupak osnivanja proizvođačke organizacije.

S druge strane osnivanje proizvođačke organizacije ipak treba krenuti od samih poljoprivrednika koji vide sve ove navedene prednosti te iskažu interes da se udruže i time osiguraju daljnji razvoj njihovim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima zaključuje pročelnik Ezio Pinzan. (Jasna ORLIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater