SKUP U HGK-u

Izdavanje znanstvenih knjiga neodrživo bez pomoći države: PREMALO TRŽIŠTE I LOŠA DISTRIBUCIJA ZNANSTVENIH KNJIGA

| Autor: Zoran ANGELESKI

"Današnji kontekst u kojem proizvodimo znanstvene knjige stagnira ili se čak i pogoršava. Pred nama su i dalje izazovi premaloga tržišta, nedovoljnoga otkupa znanstvenih knjiga za knjižnice, loše distribucije i nevidljivosti u medijima," istaknula je direktorica Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić na prekjučerašnjemu sastanku Grupacije znanstvene i stručne knjige Hrvatske gospodarske komore, na kojem je ponovno izabrana za voditeljicu te Grupacije. Za njezinu zamjenicu izabrana je Alenka Barišić iz izdavačke kuće Srednja Europa.

Udruživanje svih sudionika u lancu knjige

Grupacija je iznova aktualizirala Strategiju razvoja znanosti i obrazovanja nadležnog Ministarstva.

- Taj dokument je definirao nekolicinu ciljeva prema kojima i danas moramo ići: osiguravanje proračunskih sredstava za potporu znanstvenom izdavaštvu te obnovu fonda knjižnica i pokretanje dubinskoga istraživanja tržišta knjiga i navika čitanja jer je to vrlo važno za budući razvoj branše. Treći je cilj vezan uz smanjenje štete od nelegalnog i neetičnog ponašanja u izdavaštvu i akademskoj zajednici, a četvrti je unapređenje sustava kvalitetnoga znanstvenog izdavaštva, naglasila je Šikić, dodavši da se treba boriti za kvalitetnu provedbu aktivnosti u skladu s vremenskim planom jer je najveći problem što se strategija ne provodi kako je zamišljena, a to koči razvoj branše.

Sufinanciranje izdavanja znanstvenih i stručnih knjiga, zaključeno je, jedini je način da dio takvih knjiga ugleda svjetlo dana jer nisu tržišno isplative.

Posebno su istaknuli važnost suradnje s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kako bi se osigurao opstanak programa potpora za nakladništvo znanstvenih i stručnih knjiga, koji je danas 'težak' 12,5 milijuna kuna.

Najavljeno je i da će aktivnosti i ubuduće usmjeriti na podizanje opće razine pismenosti i udruživanje svih sudionika u lancu knjige, kako bi čitanost i vidljivost knjiga bila što veća.

Pirati, predatori i - lažna znanost

Istaknut je i problem s piratstvom i fotokopiranjem koji se pretvorio u neku vrstu paraekonomije koja ruši cijenu nakladnicima, čemu je jako teško stati na kraj.

Krunoslav Matešić iz izdavačke kuće Slap održao je predavanje o predatorskom izdavaštvu poručivši kako nitko nije pošteđen te pojave koju Nijemci nazivaju i razbojničkim izdavaštvom.

- Oko 13 posto svjetske 'znanosti' objavljuju predatorski izdavači i zato su ozbiljan društveni problem. Nađe se kod njih neki uredan rad, ali bitna im je odlika promoviranje lažne znanosti. Objavljuju za mala sredstva, preskaču lektore, međusobno si pišu recenzije, jamče ekspresne objave i izmišljaju impakt faktore. Jedan od načina borbe protiv njih su liste na kojima ih se popisuje, ali u suštini je kvaliteta jedino što čini razliku. Međutim, neke univerzalne zaštite nema, objasnio je Matešić, uz napomenu kako su društvene znanosti posebno podložne besmislicama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini