NAJNOVIJEU TIJEKU SAVJETOVANJE

RAZVOJ CIKLOTURIZMA U ISTRI Stvara se baza razvojnih "bike" projekata Istre


Operativni plan razvoja cikloturizma Istarske županije strateški je dokument koji se izrađuje ponajprije radi stvaranja baze razvojnih projekata svih dionika uključenih u razvoj bike proizvoda županije, a za koje će se moći dobiti sufinanciranje od Ministarstva turizma RH i ostalih fondova. Naručitelj izrade je Upravni odjel za turizam Istarske županije, a izrađivač je Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Analiza stanja

Operativni plan razvoja cikloturizma izrađuje se za razdoblje od 2019. do 2025. g., a glavni cilj je dobiti cjeloviti dokument na temelju kojega bi se trebao razvijati cikloturizam Istarske županije što je ujedno i jedna od smjernica operativne strategije razvoja proizvoda iz Master plana razvoja turizma Istre do 2025. godine.

Putem anketnih upitnika i održanih radionica sa svim ključnim dionicima analiziralo se postojeće stanje vezano uz planove, projekte, zakonsku regulativu i ostale aspekte koji utječu na razvoj ovog specifičnog turističkog proizvoda.

Cilj je bio utvrditi prednosti, nedostatke, mogućnosti i ograničenja temeljem čega se definirala vizija i ciljevi daljnjeg razvoja cikloturizma u Istarskoj županiji. Budući da se bike proizvod u Istri počeo razvijati od kraja devedesetih, operativni plan razvoja cikloturizma objedinjava svu postojeću biciklističku infrastrukturu destinacije, sadržaje, usluge, ponudu i potražnju te planira projekte u narednom srednjoročnom razdoblju. Cikloturizam je važan turistički proizvod koji privlači sve veći broj posjetitelja i turista u Istarsku županiju, stoga se uključivanjem što većeg broja dionika želim kvalitetno planirati razvoj ovog segmenta turizma, te tako utjecati na održivi razvoj proizvoda, zadovoljstvo turista, lokalnog stanovništva, te podignuti razinu sigurnosti na cestama.

Turisti često bicikliraju

Prema istraživanju TOMAS 2017. čak 23,5 posto turista/gostiju prilikom boravka u Istarskoj županiji vozi biciklu što je uvjerljivo najviše od svih hrvatskih županija. Slijede je Ličko-senjska županija s 16,9 posto te Primorsko-goranska s 11,1 posto. Isto tako, od 30 ponuđenih aktivnosti tijekom boravka u destinaciji, vožnja biciklom je na vrlo visokom šestom mjestu.

Javno savjetovanje počelo je 28. prosinca 2018. a moguće je sudjelovati putem službene internet stranice Istarske županije www.istra-istria.hr.

Operativni plan razvoja cikloturizma Istarske županije temelji se na obveznim elementima operativnih planova razvoja cikloturizma na području županija RH; to su uvod i analiza postojećeg stanja cikloturizma na području županije; SWOT analiza; vizija i ciljevi razvoja cikloturizma; standardi za razvoj cikloturističke infrastrukture i ponude cikloturizma; razvojni projekti s operativnim planovima razvoja (infrastruktura, zakonska regulativa, edukacija, cikloturistička ponuda, sustav informiranja i marketing). Budući Operativni plan ima utjecaj na interes svih građana Istarske županije te se stoga i provodi postupak sa zainteresiranom javnošću.(D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam