OBRTNIČKA ŠKOLA U PULI

Radno u dvorištu Industrijsko-obrtničke škole: UČENICI PRIPREMALI TEMELJE ZA SUNČEV SAT

| Autor: Borka PETROVIĆ
Praktična nastava za učenike, buduće CNC operatere i autolimare

Praktična nastava za učenike, buduće CNC operatere i autolimare


Učenici prvih razreda Industrijsko-obrtničke škole u Puli, koji se školuju za CNC operatera i autolimara, u sklopu praktične nastave koju vodi profesor Dragan Basara, uređuju okoliš škole.

Kako doznajemo od Marina Tumpića iz Astronomske udruge Vidulini, pripremali su temelje za Planetarnu šetnicu, odnosno skoro postavljanje Sunčevog sata. Šetnica se, podsjetimo, uređuje već neko vrijeme u sklopu formiranja Centra za istraživanje svemira kojemu će sjedište biti u ovoj školi, a iako je korona usporila radove unutar škole, oni vanjski uspješno napreduju.

Centar za istraživanje svemira je edukacijsko-popularizacijski kompleks koji će se sastojati od nekoliko elemenata prema projektu Astronomske udruge Vidulini. Donedavno prazan prostor oko škole oplemenjuje se instalacijama, zelenim nasadima i tehničkim tvorevinama kojima je cilj populariziranje znanosti i istraživanje svemira. Prvi dio sadržaja realizirat će se u atriju škole pod nazivom Mjesečev i Marsov poligon, dok je Sunčev sat zamišljen kao centralni dio vanjskog uređenja.

Do Sata će voditi Planetarna šetnica na kojoj će različite vrste stabala, posađenih u točnom mjerilu, odražavati planete našeg svemira. Pa će tako, primjerice, Mars kao crveni planet predstavljati crveni cedar, a Saturn pitomi kesten. Uskoro, doznajemo od Tumpića, bit će u uređenju i dodatnih iznenađenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum