inovativni hidraulički sustav

Učenici pulske Industrijsko-obrtničke škole razvili posebno rješenje za brodska kormila

Dr. sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije IDA-e, pohvalio je rad i učenika i mentora te posebno istaknuo kako je iznimno zadovoljan suradnjom obrazovnog i realnog sektora, s naglaskom na Tehnomont brodogradilište u ovom slučaju

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Učenici su bili u prilici izraditi dio sustava koji se aktivno koristi na svakom brodu

Učenici su bili u prilici izraditi dio sustava koji se aktivno koristi na svakom brodu


U Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli, u sklopu projekta CLASS 4.0, održana je učenička prezentacija na temu rada na stvarnom inovacijskom procesu u području plave ekonomije, s fokusom na brodogradnju.

Točnije rečeno, zadnjih nekoliko mjeseci 15-ak učenika je uz pratnju profesora mentora te u suradnji s tvrtkom Tehnomont iz Pule radilo na pametnom rješenju za brodska kormila, te je kao rezultat te suradnje osmišljen inovativni hidraulički sustav upravljanja brodskim kormilom.

Povezivanje obrazovanja i gospodarstva

Dr. sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije IDA-e, tom je prigodom pohvalio rad i učenika i mentora te posebno istaknuo kako je iznimno zadovoljan suradnjom obrazovnog i realnog sektora, s naglaskom na Tehnomont brodogradilište u ovom slučaju.

- IDA će i dalje nastojati djelovati u smjeru povezivanja obrazovanja i gospodarstva uz pomoć sredstava iz EU fondova, istaknuo je Sabatti, zaključivši kako je konkretna primjena naučenog u suradnji s gospodarstvom kvalitetan put za održivo upravljanje resursima

Dragan Radovanović, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole, predstavio je aktivnosti učenika i pojasnio kako je tekao proces. U suradnji sa školom predstavnici Tehnomonta učenicima i nastavnicima su objasnili samu inovaciju i što ona uključuje, izradili tehničko-tehnološku dokumentaciju i nabavili sav potreban materijal.

U projektu je sudjelovalo 15-ak učenikaU projektu je sudjelovalo 15-ak učenika

Škola je dobila zadaću da u školskim radionicama sastavi električni ormar i upravljačku konzolu uputnika za trofazni elektromotor sustava hidrauličkog kormila. Učenici zanimanja elektromehaničar i elektroinstalater su u sklopu praktične nastave, uz vodstvo profesora Andreja Stankovića, rasporedili sve elemente u razdjelni ormar, povezali sve elemente vodičima sukladno shemi i na kraju u beznaponskom stanju provjerili ispravnost svih spojeva.

Osim razdjelnog ormara na sličan način je izrađena upravljačka konzola za upravljanje sustavom s nekog drugog mjesta.

Koristi se na svakom brodu

Even Živić je ispred Tehnomonta naglasio kako su učenici bili u prilici izraditi dio sustava koji se aktivno koristi na svakom brodu. Uređaj po svojoj funkciji traži određeno poznavanje komponenti, princip rada tih komponenti, čitanje elektro nacrta, a na kraju i razumijevanje rada cijelog sustava kormila kako bi se mogao pravilno ispitati njegov rad u radionici.

Izrađujući ovaj uređaj, učenici su uspjeli vlastitim rukama iz osnovnih mehaničkih i elektroničkih komponenti, pomoću shematskog dijagrama, sklopiti potpuno funkcionalni uređaj, ispitati ga i naučiti ponešto o sustavu kormila.

Boris Sabatti (Snimio Milivoj Mijošek)Boris Sabatti (Snimio Milivoj Mijošek)

Istarska razvojna agencija IDA uključena je kao partner u projekt CLASS 4.0 (CLuster for dAta-driven Solutions in the Sea economy). Projekt je odobren za financiranje u sklopu poziva za kapitalizaciju rezultata prethodnih projekata Programa Interreg Italija - Hrvatska 2014. - 2020.

Ukupna vrijednost projekta je 599.083 eura, pri čemu 509.221 euro bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of