TURIZAM NA KUŠNJI

PULSKI TZ STOPIRAO SVE MANIFESTACIJE I AKTIVNOSTI ZA OVU GODINU U Istru će se najprije vratiti nama najbliži gosti iz Slovenije, Austrije i Italije, a potom i iz Njemačke. PITANJE JE SAMO KADA

| Autor: Borka PETROVIĆ
(Arhiva)

(Arhiva)


Kako će izgledati pulski turizam kad se život normalizira te na koje goste možda možemo i dalje računati, direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj naglašava da turizam u Hrvatskoj jako ovisi o tome što će biti u drugim državama pogođenima koronavirusom. Ipak, optimistična je. Smatra da će se u Istru najprije vratiti nama najbliži gosti iz Slovenije, Austrije i Italije, a potom i iz Njemačke. Ali, naravno, ako i kada se i kod njih situacija vrati u normalu.

- Gosti se sigurno neće odmah početi vraćati, već će trebati neki period da se opuste i steknu sigurnost, a naravno, i počnu ostvarivati prihode, odnosno plaće. Brojke dolazaka će biti znatno manje od očekivanoga, ali svako novo noćenje bit će dobitak. Teško je procijeniti ni kada će turisti početi dolaziti ni koliki će dolaziti dok je situacija još neizvjesna. Jedina stvar koja nam ''ide u prilog'' je da su, nažalost, svi pogođeni koronavirusom, pa nema izuzetaka na tržištu ponude. Možemo se nadati da će se ljudi zaželjeti putovanja nakon karantene, kaže Cinkopan Korotaj.

U razgovoru o mogućim štetama koje će kriza nanijeti ovoj turističkoj sezoni (znajući da je lanjska godina u Puli bila rekordna), kao i na koje će sve segmente ova kriza imati posljedice, direktorica TZ-a navodi da to, kolika će šteta u ovoj turističkoj godini biti, ovisi prvenstveno o tome koliko će pandemija trajati i kada će se početi normalno raditi.

- Štetu će, veću ili manju, ovisno o dužini trajanja pandemije imati praktički cijelo gospodarstvo, a u turizmu najviše smještajni objekti, pa uslužne djelatnosti povezane s turizmom i turistički proizvodi i ponude. U Puli će se zbog toga sigurno osjetiti veća nezaposlenost i manja potrošnja turista, a posljedično i ona samih građana, navodi Cinkopan Korotaj, napominjući da u Puli trenutno ima čak 2.846 privatnih iznajmljivača koji imaju ukupno 12.780 kreveta i 5.413 pomoćnih kreveta.

Na pitanje kako se njima može pomoći da prebrode krizu, direktorica kaže da TZ-ovi, pa tako i grada Pule, nemaju "izvornih prihoda'', već oni proizlaze iz zakona i odluka koje donosi Ministarstvo turizma, Vlada i Sabor.

- Ministarstvo turizma već je donijelo za iznajmljivače mjeru kojom im se smanjuje paušal turističke pristojbe za 50 posto te se ukinulo plaćanje turističke pristojbe na pomoćne krevete za 2020. godinu, a najavljeno je i da će im se odgoditi plaćanje pa će prva rata biti vjerojatno u rujnu, ali još se čeka službena odluka. Također su najavljene i promjene plaćanja paušala turističke članarine čija prva rata dospijeva krajem srpnja. Ovisno o tome kada će se normalizirati situacija s koronavirusom, Vlada i Ministarstvo turizma donosit će sigurno i nove mjere pomoći, kaže Cinkopan Korotaj.

Naglašava da prihodi Turističke zajednice grada Pule neposredno ovise o tim odlukama, a potom o noćenjima i prihodima koje će ostvariti njene članice.

- Tek nakon što se sve približi normalnim uvjetima rada, moći ćemo procijeniti posljedice koje će koronavirus imati na prihode sustava turističkih zajednica te, nakon toga, pristupiti analizi mogućnosti poduzimanja potrebnih aktivnosti kako bi se turizam u Puli, u svim smještajnim objektima i popratnim djelatnostima što prije stabilizirao, napominje direktorica TZ-a Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater