NK ISTRA 1961

PULSKI PRVOLIGAŠ I DALJE TRAŽI DOM: Htjeli bi izgraditi nogometni kamp u Medulinu, a pulski gradonačelnik želi da to bude u Puli, premda je odbacio Marsovo polje kao lokaciju

Vlasnici zeleno-žutih okrenuli su se drugim opcijama i, logično, susjednim općinama. Tako su započeli pregovore s čelnim ljudima Medulina oko moguće izgradnje kampa na njihovom području, gdje nogometaši Istre 1961 ionako treniraju dugi niz godina

| Autor: Piše Marcello ROSANDA
Medulin (Arhiv/Glas Istre)

Medulin (Arhiv/Glas Istre)


"Ja želim da kampus bude u Puli", rekao nam je pulski gradonačelnik Filip Zoričić na upit je li Grad u potpunosti odustao od podrške ideji NK Istre 1961 da na području grada izgradi svoj prijeko potreban nogometni kamp s nekoliko terena.

Nakon što je Zoričić kategorički odbio bilo kakvu mogućnost izgradnje nogometnog kampa Istre 1961 na Marsovom polju proglasivši tu priču konačno završenom, vlasnici zeleno-žutih okrenuli su se drugim opcijama i, logično, susjednim općinama. Tako su započeli pregovore s čelnim ljudima Medulina oko moguće izgradnje kampa na njihovom području, gdje nogometaši Istre 1961 ionako treniraju dugi niz godina, za što Arena Hospitality Grupi plaćaju poprilično visoke troškove najma. Sada su pokazali želju da se tamo trajno zbrinu.

150 tisuća kvadrata

Iz neslužbenih izvora doznajemo da je ovih dana održan sastanak na kojem su sudjelovali medulinski načelnik Ivan Kirac, predsjednik Vijeća Vladimir Veljović i predstavnici Istre 1961. Međutim, to je tek polovica zasad potencijalnih aktera te priče, budući da se bez Arena Hospitality Grupe, korisnika tih parcela, te same države, vlasnika zemljišta nadomak kampa Kažela, ne može ništa. Naime, radi se o dvije čestice od ukupno gotovo 150 tisuća kvadrata za koje već dulje vrijeme postoji idejni projekt polivalentnog sportskog centra.

Iz povjerljivih izvora saznajemo da zainteresiranih, pojedinačnih investitora za taj projekt ima više. Međutim, na kraju najčešće ispadne da ih zanima samo jedan segment cijelog projekta, primjerice samo nogometno igralište, samo bazen, samo hotel i slično. Općini Medulin, izgleda, to nije u interesu, a i načelnikova izjava je u tom smislu prilično kategorična. odgovorio kratkim komentarom.

- Početne faze pregovora traju s nekoliko ozbiljno zainteresiranih investitora, ali projekt je daleko od faze realizacije. Dobro ste uočili cijeli niz problema, ali u njihovo rješavanje krenut ću tek kad me zadovolji idejno rješenje koje će biti od koristi za sve mještane, a ne samo partikularnim interesima. Sportski centar mora biti polivalentan, otvoren mladim sportašima, te mora stvoriti dodanu vrijednost našoj općini. Nemamo interesa ulagati u nove travnjake dok naš uskoro stoljetni nogometni klub nema svoj dom, ustvrdio je Kirac.

Godinama na čekanju

Nogometaši i pomladak Istre 1961 više od deset godina čekaju izgradnju kampa na Marsovom polju. Nakon što je država ustupila zemljište Gradu, eliminirana je zadnja prepreka prema izgradnji kampa. No, nova gradska vlast tom je projektu stala na kraj.

Radi se o izgradnji tri nogometna terena s modernom podlogom i rasvjetom, od kojih bi jedan imao manju tribinu te objekt za svlačionice, teretanu, restoran, klupske urede, prostorije za medicinske službe i sobe za igrače, kako seniorskog tako i omladinskog pogona. Cijeli projekt financirao bi sam klub, a za izgradnju je potrebno približno 60 tisuća kvadrata zemljišta.

Dok Medulin za sada, po svemu sudeći, pokušava proširiti projekt i povećati ulaganja investitora, u igru se opet vraća Grad Pula, barem ako je suditi po gradonačelnikovoj izjavi s početka teksta koja očito ima značiti da ipak nije odustao od pružanja pomoći pulskom prvoligašu.

Zoričić nudio pomoć

 

"Ja sam gotovo jednom tjedno na liniji s Upravom kluba i imamo fantastične odnose. Upoznati su s našom projekcijom Marsova polja i našim angažmanom oko traženja prostora za kamp kakav ne samo klub i grad, već i cijela Istra, zaslužuju. Bila bi to četiri nogometna terena i ostali sadržaji za sve nogometne kategorije kluba. Što se tiče lokacije, naš nadležni odjel dobio je uputu po tom pitanju, a razgovarat ćemo i s obližnjim općinama Puljštine na tu temu, kao i s državom, već drugi tjedan", poručio je gradonačelnik Zoričić prije 20 dana.

Međutim, do dana današnjeg još nije poznato što je po tom pitanju učinjeno, je li se s kime razgovaralo, a na naš upit gradonačelnik je tek poručio da će obavijestiti javnost čim bude imao konkretne informacije, te da želi da kampus bude u Puli. No, gdje će se naći slobodan teren od 60 tisuća kvadrata u gradskom vlasništvu, teško je reći.

Tako će Istra 1961 još dugo vremena ostati jedini prvoligaš bez svog trening kampa, što je danas nezamislivo na tim razinama u svijetu nogometa. Odgovor na pitanje zašto su najprije ruski, pa onda i američki investitori u kratkom vremenskom periodu napustili Istru 1961 krije se zasigurno i u Sizifovim mukama oko izgradnje trening kampa. Hoće li zbog toga Istru 1961 napustiti i Baski, ostaje vidjeti. Oči javnosti i navijača pulskog prvoligaša ostaju uperene u odgovorne ljude naših prostora.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini