MLADI VOLONTERI

Pulski osnovci i gimnazijalci pomagali udrugama koje brinu o životinjama i očistili Valovine

| Autor: Borka PETROVIĆ
Učenici OŠ Šijana u prihvatilištu za beskućnike Pula

Učenici OŠ Šijana u prihvatilištu za beskućnike Pula


Volonterski centar Istra je tijekom siječnja i veljače održao niz radionica o volontiranju za učenike osnovnih škola Kaštanjer, Šijana i Monte Zaro te pulske gimnazijalce. Pričalo se o tome što je volontiranje, kako sve mogu izgledati volonterske aktivnosti, koje su dobrobiti od volonterskog angažmana i na koja sve prava i obveze treba obratiti pozornost prilikom organizacije volonterskih akcija.

- Uživali smo u "oluji ideja" o potrebama i problemima koje su djeca i mladi prepoznali u svojoj bližoj okolini i potencijalnim suradnicima koji mogu doprinijeti rješavanju, odnosno ukazivanju na prepoznate probleme, navode iz Volonterskog centra Istre, dodajući da je Udruga Zelena Istra s uključenim mladim volonterima radila na daljnjem razvoju ideja i njihovom pretvaranju u konkretne volonterske akcije u zajednici.

Tako su učenici škole Monte Zaro, uključeni u školsku zadrugu, proveli volontersku akciju "Daj šapu" te su prikupljenu hranu, pokrivače i igračke za kućne ljubimce proslijedili Udruzi za zaštitu životinja Snoopy. Istoj su udruzi, odnosno njihovim štićenicima, odlučili pomoći i učenici pulske gimnazije aktivni u volonterskom klubu i zadruzi.

Učenici Osnovne škole Šijana su pak, u suradnji s udrugom "Ruka šapi" te Prihvatilištem za beskućnike Crvenog križa Pule, ispekli kolače za korisnike prihvatilišta i keksiće za pse i mačke o kojima se oni brinu. Tamo ih je dočekala Helena Babić, voditeljica dnevnog boravka prihvatilišta, te im objasnila kako funkcionira njihov rad. Mladi volonteri iz Osnovne škole Kaštanjer Dan planeta Zemlje obilježili su čišćenjem uvale Valovine od nagomilanog smeća, ukazujući pritom na sve veći problem onečišćenja mora i obale plastikom i drugim otpadom. Posljedice korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, istaknuli su, vidljive su posvuda na morskim obalama i u morima. Plastični otpad sve više zagađuje mora te bi, prema istraživanjima, do 2050. godine u morima moglo biti više plastike nego riba.

Radionice o volontiranju i pripadajuće volonterske akcije provedene su kao aktivnosti projekta "Znanje za održivo djelovanje" koji se provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje koji sufinancira Vladin Ured za udruge. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater