LJETA SVE TOPLIJA

Pulski meteorolog Mario Grabar objašnjava što je iza nas, a što stiže. KIŠE JE MANJE NEGO IKAD, TOPLINSKI VAL ZAVRŠAVA, ALI STIŽE JOŠ JAČI

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Mario Grabar

Mario Grabar


Tropske vrućine, ako je vjerovati prognostičarima, trebale bi početi popuštati već danas. Jučer je u podne i pol na Portarati izmjereno ni manje ni više nego 39 Celzijevih stupnjeva.

Tamošnji prodavači kažu nam da je već ujutro oko devet temperatura dosegnula nepodnošljivih 36 stupnjeva. Nepodnošljivo je bilo i konobarima koji su posluživali goste sa slamnatim šeširima na glavama. Od njih nije bilo prevelike koristi, a bogme ni od turista - rijetki su se gosti zadržavali na vrelim terasama - na plus 40 ne pomažu ni suncobrani no vodeni tuševi.

Spas valja potražiti u dubokom, prirodnom hladu. Pod krošnjama ladonja na Giardinima, na primjer. Istramet piše da je Istra jučer, uz temperature do 37 stupnjeva, bila najtoplija regija u Hrvatskoj. Da je bila i viša, mogli su se uvjeriti mnogi građani, pogotovo oni koji su se zatekli oko podne na asfaltu.

Pulski meteorolog Mario Grabar kaže da je jučer bila kulminacija toplog vala koji traje cijeli mjesec, a i dulje. Kaže da je čitav lipanj bio u znaku rekordno visokih temperatura, vrućina i suše. Od danas će, veli, maksimalne temperature zraka početi padati.

- Idućih dana bit će nešto više naoblake, a glavna promjena očekuje se u četvrtak popodne i u noći s četvrtka na petak, kad će biti nešto više naoblake i na naše područje će stići dosta hladniji zrak sa sjevera, tako da će se maksimalne temperature spustiti na normalne vrijednosti od 25 do 27 stupnjeva. Bit će nešto malo kiše i zapuhat će bura. Inače, ljeta su nam sve toplija, vrućine sve ranije započinju, a ljeta sve duže traju, tako da je posljednjih godina tih toplih i vrućih ljeta bilo puno. Od posljednjeg "hladnog" lipnja prošlo je već 30 godina - tad su prosječne maksimalne vrijednosti temperature zraka bile tek oko 23 stupnja, što je za današnje vrijeme nezamislivo jer su prosječne vrijednosti sad u lipnju prešle 30 stupnjeva. U ovogodišnjem lipnju bilježe se temperature koje su 4 do 6 stupnjeva iznad dugogodišnjeg prosjeka, objašnjava Grabar.

Napominje da je u posljednjih 30 godina možda jedno ljeto bilo kišovito i svježije, većina je bila vrlo vruća, neka ekstremno vruća, neka samo nešto iznad prosjeka. Međutim, to je opća karakteristika ljeta koja su u Istri vruća, duga i sušna. To se uklapa u opću sliku, s tim da su ekstremi sve veći i izraženiji. Mi smo u ekstremnom ljetu sa sušom u Istri koja je jedna od najjačih, a možda i najjača u posljednjih 50 ili čak možda stotinu godina.

U posljednja dva mjeseca u Puli je palo tek oko 30 litara kiše po četvornom metru, što je uz ovako visoke temperature gotovo zanemarivo. Od početka godine u cijeloj je Istri palo tek oko 150 litara kiše, iako bi za taj period trebalo pasti barem 500 litara, pa čak u nekim kišovitim godinama i 600 litara. Dakle, izražena suša koja traje praktički od početka godine, a posebno je izražena tijekom svibnja i lipnja u kojima su praktički pale jedna ili dvije kišice, kaže Grabar.

Napominje da se u Puli ovaj tjedan očekuju minimalne količine kiše, a nešto više moglo bi pasti u unutrašnjosti i na sjeveru Istre. S obzirom na minimalne padaline koje se očekuju u Puli, ne očekuje se ni smanjenje suše.

Nakon toga očekuje se bura koja će to brzo posušiti. Dobra je vijest da će pad temperature početi već danas, a krajem tjedna bi, prema Grabarovim riječima, temperature trebale biti oko 25 stupnjeva. Promjenjivo svježije vrijeme u odnosu na protekli period potrajat će, veli, idućih desetak dana.

- Mogli bismo reći da je topli val koji traje mjesec dana s današnjim danom na kraju, da slijedi 10-ak dana s normalnim i podnošljivim temperaturama, ne pretjerano visokim, ali najveće vrućine nastupaju polovicom srpnja i traju sve do kraja kolovoza. Do kraja ljeta ima dosta vremena i sigurno će biti još dosta toplih valova i izražene suše i ekstremnih visokih temperatura. To je znak da se klima mijenja, posebno u Istri, a najveći problem visokih temperatura je nedostatak vode. Možemo vrlo brzo doći u situaciju da ćemo imati problem s vodom, koji, kao što slušamo, ovih dana postoji u Italiji i drugdje u Europi. Nažalost, kiše je na proljeće i ljeti sve manje, a temperature su sve više, zaključuje Grabar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater