LOKALNI IZBORI

Pulski HDZ: Netflix je odlučio da Pula može predstavljati Bejrut!

| Autor: Roberto RAUCH
Sara Kristina Cvitanović, Juraj Kovačević, Mirko Jurkić i Toni Linč

Sara Kristina Cvitanović, Juraj Kovačević, Mirko Jurkić i Toni Linč


Na kritični problem u samom centru Pule, gdje vladaju dotrajale fasade, danas se osvrnuo i pulski HDZ. Kandidat za gradonačelnika Mirko Jurkić okupljenima je kazao da je za trenutnu vlast nedopustivo da sve ovo vrijeme dopušta takvo što.

- Okupili smo se u centru Starog grada u tipičnom okruženju kakvo vlada u ovom dijelu grada. Pula je grad koji ima 3.000 godina i koji nam pruža ogromno kulturno nasljeđe. Jedno od mojih osnovnih pitanja je - zar zaista centar Pule mora izgledati ovako? Dosadašnja vlast i uprava Grada Pule, koja je već više od tri i pol mandata na vlasti, i dalje dopušta da ovaj grad izgleda i diše na ovaj način, odnosno ne diše i ne funkcionira. Grad Pula zaslužuje puno više od ovoga, zaslužuje biti dragulj Mediterana, a ne drugorazredni post-industrijski grad. Mišljenja smo da je potrebno privući kapitalne investicije u sam centar grada kako bi se obnovio svakodnevni život građana, kako bi se privuklo otvaranje malih obrta, uslužnih djelatnosti i ugostiteljskih djelatnosti. Trenutno Pula, nažalost, privlači turiste koji su u kratkom prolazu. Pitanje je što uopće mogu vidjeti i što će ponijeti kao uspomenu, rekao je Jurkić i dodao da na sreću, ili na žalost, mora konstatirati da je nedavno u Puli snimana i jedna Netflixova serija, ali ne zato što je grad lijep, već zato što im pruža jednu adekvatnu pozornicu. To tezu je pojasnio kandidat za njegovog zamjenika Juraj Kovačević.

- Jedna svjetski poznata produkcijska kuća kao što je Netflix je odlučila u Puli snimati scene koje će u seriji predstavljati libanonski Bejrut, što je dosta zanimljivo. Kada vam Pula postane supstitut za Bejrut, onda vam je sve jasno; pritom ne mislimo vrijeđati Libanonce i njihov grad, već je Bejrut također sinonim za građanski rat i razaranje, rekao je Kovačević.

Kandidat Jurkić poručio je i da "Grad Pula mora imati plansku viziju razvoja centra grada".

- Centar mora biti privlačan turistima, građanima Pule i onim građanima koji vrše dnevnu fluktuaciju kroz centar. Nekada je Kandlerova bila žila kucavica ovoga grada i oličenje njegove ljepote. Planski se moraju urediti fasade te osmisliti tko i što želimo da nam bude u poslovnim prostorima Grada Pule, koji su sada uglavnom prazni. Grad Pula traži nerazumne iznose za najam tih istih prostora, a mogli bi ih ljudima dati za minimalne naknade. Ne znam zašto u Gradu Puli nisu preuzeli primjer svojih kolega iz Grada Buzeta, koji je kroz projekt INTERREG i Europske fondove uspio donijeti plan razvoja i oživljavanja ekonomskog, društvenog i kulturnog centra Buzeta. Mi želimo u Puli stvoriti ugodan dnevni boravak za sve ljude koji žive ovdje i za sve turiste, da se osjećaju ugodno kada dođu i da se požele vratiti. Činjenica je da Grad Pula želi puno uložiti u turizam, ali turizam, ako ne želimo gledati Bejrut, ne može izgledati ovako. Pula mora postati dragulj Mediterana, zaključio je Jurkić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater