PROJEKT FORTIFIKACIJSKOG SUSTAVA PULE

PULSKI FORT CENTAR - NOVI TURISTIČKI PROIZVOD: U siječnju na Kaštelu izložba o pulskim utvrdama

Izložba će se sastojati od fotografskih materijala, aplikacija na panelima te snimljenog materijala na kojima će biti prezentiran kompletan sustav utvrda u Puli. Prikazat će se vrste građevina koje su se gradile u sklopu fortifikacijskog sustava, ali i svakodnevni život vojnika u njima

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Lift povezao i oživio Zerostrasse i Kaštel (Snimio Duško Marušić Čiči)

Lift povezao i oživio Zerostrasse i Kaštel (Snimio Duško Marušić Čiči)


U Turističkoj zajednici Pule predstavljene su finalne aktivnosti projekta "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod" u sklopu kojeg su, među ostalim, spojena donedavno dva potpuno odvojena prostora - utvrda Kaštel i podzemni tuneli Zerostrasse.

Oni su, zahvaljujući dizalu koje ih povezuje, profunkcionirali u jedinstvenu cjelinu. Tom su prilikom, u svrhu promocije i vidljivosti čitavog projekta, predstavljeni promotivni materijali s logom projekta, poput mape tunelskog sustava, blokova za pisanje, platnenih torbi i majica.

Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, najavio je da nakon dovršenih kapitalnih investicija na Kaštelu i u tunelima slijedi realizacija izložbe o pulskim fortifikacijama u Muzeju, za koju se očekuje da će biti postavljena u siječnju, a uz nju će se otvoriti i suvenirnica.

Sanirani tuneli i utvrda

- Izložba je gotovo pripremljena, a trenutno se izrađuju izložbeni elementi, prilagođava se scenografija prostoru te postavlja multimedij. Ovi promidžbeni materijali u funkciji su promocije i reklame same izložbe čije su autorice Katarina Marić i Katarina Pocedić. Izložba će se sastojati od fotografskih materijala, aplikacija na panelima te snimljenog materijala na kojima će biti prezentiran kompletan sustav utvrda u Puli. Prikazat će se vrste građevina kakve su se gradile u sklopu fortifikacijskog sustava, ali i svakodnevni život vojnika u njima. Osim toga, bit će tu i veliki broj trodimenzionalnih predmeta iz tog perioda koje će, uvjeren sam, na zanimljiv način dočarati same utvrde, život u njima te značaj koji one imaju kao jedan monumentalni projekt u Puli i okolici, rekao je Kešac.

Gracijano Kešac, Sanja Cinkopan Korotaj, Lorena Dropulić i Ingrid Bulian (Snimio Milivoj Mijošek)

Gracijano Kešac, Sanja Cinkopan Korotaj, Lorena Dropulić i Ingrid Bulian (Snimio Milivoj Mijošek)

Pričajući o dijelu projekta koji se odnosi na rekonstrukciju Kaštela, kazao je da su velik dio utvrde i tunelskih prostora sanirani i zaštićeni, saniran je most na ulasku, potpuno su obnovljene izložbene prostorije koje će služiti za izložbenu djelatnost, proširen je i obnovljen sanitarni prostor, a Kaštel će dobiti i ugostiteljski punkt. Rekonstrukcijom i povezivanjem dizalom stvoren je, istaknuo je, prostor jedinstvene kulturne destinacije, a nakon dvomjesečnog probnog rada ispostavilo se da je ta destinacija pokazala veliki potencijal u privlačenju posjetitelja kojih je bilo čak i više nego rekordne 2019. godine.

Edukacija za vodiče

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule, napomenula je da je liftom koji povezuje Kaštel i Muzej omogućen lakši pristup turistima treće životne dobi. Izrazila je zadovoljstvo time što je Grad prepoznao ovaj projekt, ali i veće kulturne projekte te što je uložio u kulturu, a (ne)posredno time i u turizam.

- Do kraja godine bit će održana i edukacija za vodiče, čime će se oni moći detaljnije upoznati s cijelim projektom. Promocija će se, osim materijalima, vršiti i putem društvenih mreža, a od sljedeće godine organizirat će se i prezentacije projekta u drugim gradovima da bi dobio na vidljivosti te da lokaciju, što građani što gosti, mogu doći posjetiti, rekla je Cinkopan Korotaj. Dodala je da je pulski TZ do sada proveo aktivnosti izrade vizualnog identiteta, izrađena je i web stranica na četiri jezika, kao i plakat (roll-up) za promociju projekta. Tu je i stalan postav Visualije koji će se upaliti za Advent. U planu je i dovođenje novinara i blogera iz inozemstva, angažman animatora, organizacija predstava i koncerata, sve radi promocije novog turističkog proizvoda - Pulskog fort centra.

Projekt će biti uključen i u adventska zbivanja u Puli tako što će se Posjetiteljski centar prigodno opremiti za vrijeme trajanja Adventa, a gosti će moći uživati u projekcijama Visualije koje će se prikazivati na zidovima Kaštela. Kroz ovaj projekt TZ Pula će spojiti povijesnu baštinu i moderne tehnologije te omogućiti turistima da na taj način upoznaju kulturnu baštinu, što je i svjetski trend. Primarni je cilj povećati posjećenost Kaštela koji je do sada zbog svoje slabije pristupačnosti zaostajao u broju posjeta za ostalim pulskim atrakcijama.

Kešac je naglasio da je velik dio građana, koji mogu besplatno na Kaštel i u tunele, iskazalo interes za ovu atrakciju. Tako je u prva dva mjeseca od otvorenja lifta bilo čak oko šest tisuća Puležana, a očekuje se još veći broj nakon što se iduće godine otvori ugostiteljski objekt. Pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Ingrid Bulian i voditeljica projekta Lorena Dropulić naglasile su da je ovaj projekt izvrstan primjer prepoznavanja potencijala koji vojna arhitektura, kao dio pulske kulturne baštine ima. Smatraju da će ovaj on biti dodatan impuls razvoju grada te da će, osim Kaštela, oživjeti i usponi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater