MJESTO SUSRETA U CENTRU GRADA

Pulski Circolo domaćin je mnogim manifestacijama, ali i okupljalište brojnih Puležana, među kojima je sve više mladih. PREPOROD JE DOŽIVIO U POSLJEDNJE TRI GODINE

| Autor: Roberto RAUCH
Prošle godine pokrenut Circolo Classic pokazao se kao dobitna kombinacija (Snimio Duško Marušić Čiči)

Prošle godine pokrenut Circolo Classic pokazao se kao dobitna kombinacija (Snimio Duško Marušić Čiči)


"Cilj nam je mlade približiti Circolu i motivirati ih da pronađu svoje mjesto u Zajednici. Želimo da to bude prostor gdje će im biti ugodno, gdje se mogu podružiti i izraziti sebe. Želimo u aktivnosti Circola uključiti što više ljudi, ne samo pripadnike talijanske zajednice, već i ostale Puležane", kaže predsjednica pulske Zajednice Talijana Tamara Brussich s kojom razgovaramo o aktivnostima talijanske zajednice u gradu.

U razgovoru s Brussich naslućujemo odlike koje su prijeko potrebne za ovu osjetljivu funkciju, na koju je stupila sredinom 2019. godine - poštovanje i ravnopravan odnos prema zaposlenicima, otvorenost novim idejama, svjesnost potrebe da se u Zajednicu Talijana uključe mladi, ali i ljudi koji, neovisno o nacionalnom identitetu, žele sudjelovati u radu Zajednice. Upravo zbog toga danas Zajednica Talijana u Puli broji čak 7.000 članova, a broj je u konstantnom porastu.

Brussich ističe da se ne izjašnjavaju svi njihovi članovi kao Talijani: premda je formalno uvjet za pristup Zajednici da se netko osjeća Talijanom ili da su mu talijanski jezik i kultura bliski, nikada nisu odbili učlaniti i druge koji su im se željeli priključiti.

Prošle godine, s obzirom na epidemiološke okolnosti, proveli su poprilično brojne aktivnosti. "Ova je godina bila neobična", započinje Brussich, a tajnica Sara Filiplić spremno uskače: "Ali poučna!" Zadnju su "normalnu" aktivnost održali na Dan žena, kada su i primijetili da je zbog koronavirusa odaziv puno manji u odnosu na prijašnje godine. Ipak, drago im je da se nitko na tim skupovima nije zarazio.

- Sve do ljeta smo pauzirali s aktivnostima, uz otvaranje i zatvaranje našeg caffe bara Circolo 17. U lipnju smo nastavili raditi u skladu s epidemiološkim mjerama, čemu je uvelike pridonijela naša terasa, gdje najčešće i provodimo aktivnosti tijekom ljetnih mjeseci. Nastavili smo s plesnim večerima, odličan je odaziv imao Circolo Classic, u sklopu kojeg su se na velikom platnu prikazivali talijanski filmski klasici iz prošlog stoljeća. Projekt je održan u suradnji s Pula Film Festivalom te ga svakako planiramo ponoviti i ove godine, a cilj nam je i dodatno povećati broj filmskih projekcija. Veselili su nas i koncerti koje smo uspjeli održati, posebno cover benda grupe Nomadi. Krajem ljeta je na otvorenom održana i kazališna predstava u suradnji s Talijanskom dramom iz Rijeke. Treba istaknuti i keramičku i mozaik radionicu, novu grupu korektivne tjelovježbe, udrugu stolnih strateških igara "Zaigrana koza", hodače "Cammina Pola" te naše uvijek prisutne i raspjevane "Mladiće sa markata" i zbor Carillon, kazuje Brussich.

Circolo je tradicionalan domaćin i Festivalu dječje knjige Monte Libriću, kojem je ove godine promijenjen koncept, no upravo je ta njegova improvizirana forma, smatra Brussich, organizatorima bila poticaj za daljnji razvoj manifestacije u budućnosti.

- U parku smo doživjeli neki drugi Librić, no uvjerio nas je da je njegovo održavanje bitno i u teškim organizacijskim uvjetima. Htjela bih istaknuti i program u sklopu stogodišnjice rođenja Giannija Rodarija, četverodnevnu manifestaciju koja je bila iznimno kvalitetno organizirana, u suradnji s Gradskom knjižnicom i našom Lianom Diković. Aktivnosti su se provodile uživo i online, zbog čega smo obuhvatili velik broj ljudi. Prednost je bila što su se zainteresirani koji nisu iz Pule mogli priključiti i sudjelovati, rekla je Brussich.

Prošlu godinu okončali su Tjednom talijanske kuhinje u svijetu, s fokusom na 100. godišnjicu rođenja legendarnog režisera Federica Fellinija. Premda je baš u to vrijeme krenulo drugo zatvaranje ugostiteljskih obrta, pulski restorani priključili su se inicijativi, uključivši talijanske recepte na svoj dnevni meni. Pulski chef Robert Perić također je pripremio niz talijanskih jela, koristeći isključivo namirnice s pulske tržnice. Projekt je uključio i Udruženje obrtnika Pule te Kino Valli, gdje je otvorena jedna od Fellinijevih izložbi iz Knjige snova te prikazan njegov kultni film "Amarcord".

Ovogodišnji program namjeravaju obogatiti novih manifestacijama. Stota je godišnjica rođenja Alide Valli, a uz to se planira i monodrama u suradnji s Petrom Blašković, poznatom kazališnom glumicom i redateljicom iz Pule. Na zanimljivom projektu rade i njezini kolege Borko Perić i Aleksandar Švabić. Premda je još u nastajanju, čini se da će sredinom kolovoza Puležani moći pogledati dramu s pjevnim dionicama o životu Sergia Endriga i njegovom odnosu s Pulom.

Od formalnijih planova za 2021. u Zajednici Talijana ističu i predstojeći popis stanovništva.

- Želimo potaknuti građane da se izraze kao Talijani i ne zanemare svoju prošlost. Moramo biti svjesni tko smo, a posebno želimo da se mladi po pitanju nacionalnosti izjasne onako kako su to činili njihovi preci. Nemamo namjeru nikoga nagovarati ili uvjetovati, no želimo da se o tome razgovara. Iako, jasno nam je da su mladi u ovo vrijeme globalizacije potpuno neopterećeni takvim pitanjima, kroz smijeh ističe Brussich.

David Diković vratio ljude u Circolo

Važan je partner Zajednice Talijana, ističe predsjednica, i David Diković te njegov Caffe bar Circolo 17. U posljednje tri godine, koliko je prošlo od njegovog preuzimanja ugostiteljskog prostora, kvalitetnim je sadržajima i raznolikim glazbenim programom uspješno vratio ljude u Circolo. Tu su mladi, koji su preferirali periodične događaje poput Groovoteke, ali i pripadnici srednje generacije koji su se uglavnom okupljali petkom, prilikom tradicionalnog jazz koncerta. Preko dana se u zasebnoj prostoriji mogu sresti i pripadnici treće generacije, neprikosnoveni vladari "bilijarskog" stola na kojem se rukom igraju "boccette", a često igraju i šah ili kartaju trešetu.

Puležani, a pogotovo bivši učenici talijanske škole koji su u školskim danima često boravili u Circolu, jednostavno ne mogu doći u caffe bar i ne prisjetiti se tih dana, ili se bar zapitati kakve se aktivnosti ovdje odvijaju. Mnogi od njih se baš na taj način i priključe radu Zajednice Talijana, koja danas broji puno više mlađih članova u odnosu na prošle godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater