U PULSKOM CIRCOLU

Obilježeno 30 godina Talijanske unije, krovne udruge Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Ceremonija u povodu 30. obljetnice osnutka Talijanske unije, krovne udruge za Talijane koji žive u Hrvatskoj i Sloveniji, održana je u petak navečer u pulskoj Zajednici Talijana. Druga je to ceremonija za tu okruglu obljetnicu - ljetos je prva održana u Rijeci kada je sudjelovao i premijer Andrej Plenković.

Ovoga je puta naglasak bio na nagradama i priznanjima onima koji su najviše doprinijeli razvoju Unije, te širenju talijanskog jezika, književnosti i kulture.

Nakon govora predsjednika Talijanske unije Paola Demarina, koji je govorio o povijesti Talijana na ovim prostorima, te jednog od čelnih osoba ove Unije Maurizia Tremula, objavljena su posthumna priznanja onima koji su dali izniman doprinos razvoju Talijanske unije.

To su: Antonio Borme, Giuseppe Rota, Silvano Sau, Vlado Benussi, Roberto Grassi, Antun Bruneta i Eliana Barbo. Potom su medalje uručene istaknutim pojedincima za njihove zasluge, a to su: Pietro Varljen, Tullio Vorano, Silvana Zorich, Pino Degrassi, Boris Brussich, Maria Sciolis, Anita Forlani, Maria Velan, Claudia Millotti, Graziano Musizza, Loretta Godigna, Sergio Delton, Giacomo Scotti, Norma Zani, Amina Dudine, Elis Deghenghi Olujić, Ezio Giuricin, Franco Juri i Nives Zudič Antonič.

Počasnim članovima Talijanske unije postali su negdašnji konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri te ravnatelj umaške knjižnice, inače ugledni književnik, knjižničar i prevoditelj Neven   Ušumović. Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica dobio je pak posebno priznanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum