DOKTORI ODLAZE U PRIVATNE KLINIKE

Pulska radiologija ostaje bez šest liječnika, PACIJENTIMA DUŽE LISTE ČEKANJA I SLABIJA USLUGA

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Nema dugo da smo prenijeli lijepu vijest da se radiologija vratila u svoje matične prostore, u novoobnovljenu zgradu dijagnostike u Zagrebačkoj ulici, a već nas, nažalost, sustiže loša vijest. Snimke na rendgenskim i ultrazvučnim aparatima, color dopleru, mamografiji, tek kupljenom suvremenom CT-u i prvom magnetu u pulskoj Općoj bolnici uskoro će očitavati šestero specijalista manje. I to na dvije lokacije s obzirom da je u Mornaričkoj bolnici i dalje hitna radiologija, stari CT, rendgen pluća i kostiju te ultrazvuk abdomena, da budu bliže pacijentima s odjela i hitnog bolničkog prijema.

Neslužbeno saznajemo da je jedna radiologinja već otišla iz bolnice, a druga najavila odlazak. Jedna liječnica će uskoro na porodiljni dopust, dvoje odlazi na specijalizaciju, jedan u zasluženu mirovinu. Šest specijalista manje u roku od tri mjeseca. Ostalo je 12 radiologa od kojih dva trebaju za magnet, dva za CT, a gdje su još rendgen i ultrazvuk, pa dežurstva, godišnji odmori, slobodni dani za brojne prekovremene sate kojima se nadoknađuje kronični manjak liječnika. Ljudi fali i među tehničarima i medicinskim sestrama na ovom, kao i na drugim odjelima, i neminovno će se liste čekanja prolongirati.

Nova sistematizacija

- Jedna specijalistica radiologije otišla je prije mjesec, mjesec i pol dana, u privatnu polikliniku. Druga je najavila odlazak iza Nove godine s napomenom da će pola radnog vremena ostati raditi u Općoj bolnici, a drugu polovicu u privatnoj poliklinici. U razgovoru s obje specijalistice kao primarni razlog odlaska iz bolnice navode "uvjete organizacije rada" kao posljedicu potrebe velikog broja sati koji se odrađuju u dežurstvima. Odjel radiologije u ovom trenutku ima troje specijalizanata koji su otprilike na polovici specijalizantskog staža, a upravo je završen odabir za još troje novih liječnika za specijalističko usavršavanje iz radiologije, kaže ravnateljica pulske bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Na razini bolnice, veli, zasad je stigla još samo najava o odustajanju jednog liječnika od specijalizacije, na oko 40 posto specijalističkog staža. Bolnica raspisuje i raspisivat će natječaje za nova zapošljavanja, ističe dr. Hrstić, iako ih iskustvo uči da se nitko neće javiti jer na tržištu Hrvatske nema nezaposlenih liječnika, pogotovo specijalista.

- No, kako ima iskazivanja želja za zapošljavanjem u uvjetima nove bolnice - iz Hrvatske manje, više iz zemalja u regiji - natječaje ćemo raspisivati nakon što se završi zahtjevna procedura zapošljavanja za specijaliste iz regije, što uključuje nostrifikaciju diplome i specijalizacije, dobivanje dozvole za rad i slično, kaže dr. Hrstić. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater