UDRUGA "VELIKO SRCE MALOM SRCU"

Pulska pedijatrija dobila značajnu donaciju: IMAMO NOVU OPREMU ZA KARDIOLOŠKE PREGLEDE DJECE!

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(P. SOFTIĆ)

(P. SOFTIĆ)


Zahvaljujući angažmanu humanitarne udruge Veliko srce malom srcu, sada svi pacijenti, pogotovo oni najmlađi, koji imaju potrebu za kardio pregledom, mogu to učiniti na pulskoj pedijatriji koja od danas ima novi EKG uređaj, monitor, digitalnu vagu za dojenčad, pulsni oksimetar, te digitalnu vagu i visinomjer za veću djecu, kao i novo računalo

Na Odjelu pedijatrije pulske Opće bolnice danas je održana svečana primopredaja nove medicinske opreme nužne za obavljanje kardioloških pregleda djece svih dobi.

- Cijela ova inicijativa udruge puno znači našem odjelu i daje nam stimulaciju za daljnji rad. Zahvaljujući angažmanu humanitarne udruge Veliko srce malom srcu, sada svi pacijenti, pogotovo oni najmlađi, koji imaju potrebu za kardio pregledom, mogu to učiniti na pulskoj pedijatriji na kojoj od danas imamo novi EKG uređaj, monitor, digitalnu vagu za dojenčad, pulsni oksimetar, te digitalnu vagu i visinomjer za veću djecu, kao i novo računalo, rekla je dr. Renata Kmet, pedijatrica pulske opće bolnice koja je trenutno na usavršavanju iz pedijatrijske kardiologije.

To znači da ujedno imamo dvije dobre vijesti za sve roditelje iz Istre, jer će nakon nekoliko godina povremenih dolazaka kardiologinje iz Rijeke, pulska opća bolnica imati vlastitog dječjeg kardiologa koji će moći pregledavati djecu na najnovijoj medicinskoj opremi.

Ivica Krmpotić, koordinator udruge Veliko srce malom srcu, zahvalio je donatorima pomoću kojih je njihova inicijativa i realizirana, a to su Općina Medulin, Općina Ližnjan, Grad Vodnjan i Riječka informatička tvrtka Infobit d.o.o. Njihova su novčana sredstva omogućila da i Pula ima dio opreme koje imaju i ostali bolnički centri u Hrvatskoj.

- Do sada smo kroz rad naše udruge opremili dosta bolnica, jer su potrebe za liječenje djece sa srčanim manama jako velike i ravnomjerno raspoređene u svim dijelovima Hrvatske. Na području RH je više od 10.000 osoba s urođenim srčanim manama, od tek rođene djece, pa do odraslih koji već imaju i svoju djecu. Inače, jedna smo od najstarijih neprofitnih humanitarnih udruga u Hrvatskoj, okupljamo liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima, djelujemo od 1994. godine i brojimo oko 400 članova, a do sada smo uspjeli sakupiti sredstva za doniranje medicinske i druge opreme u vrijednosti više od tri milijuna kuna. Na području Istarske županije je dosta djece i roditelja koji često odlaze u riječku bolnicu Kantrida zbog nužnih kardio pregleda za svoju djecu. Naravno, kako toj bolnici gravitiraju i mnogobrojni pacijenti iz Primorsko-goranske županije i okolice, stvaraju se velike gužve, liste čekanja su duge, a i samo putovanje do Rijeke predstavlja stres i trošak i za djecu, i za njihove roditelje. Utoliko je ova donacija kardio uređaja pulskoj Općoj bolnici vrjednija, jer će sva djeca brže i lakše obavljati neophodne preglede, a uz to i blizu svog doma, poručio je Krmpotić.

Zamjenik načelnika Općine Medulin uzvratio je pak zahvale, rekavši da su članovi udruge Veliko srce malom srcu najzaslužniji, jer je uvijek u ovakvim situacija ključan onaj najvažniji i najvrjedniji resurs, a to je dobra volja koju su oni itekako pokazali.

- Iako smo mi donatori financijskih sredstava, svu zahvalu moramo uputiti upravo tim divnim ljudima. Posebno sam ponosan da se sada rezultati njihovog rada i angažmana vide i u Puli. Mi kao lokalna uprava sigurno nismo mogli "malom srcu" reći ne, i uvijek postoje načini, naravno, u skladu svojih mogućnosti, da se netko potrudi i uključi u ovakve vrijedne akcije. Svjesni smo da postoji velika potreba za ovom medicinskom opremom i siguran sam da je ovo jedno od najboljih ulaganja koje možemo napraviti, a to je ulaganje u budućnost naše djece. Ujedno se zahvaljujem i pulskoj općoj bolnici na angažmanu i na svemu što čine u ovom razdoblju dok se gradi nova opća bolnica, a mi smo uvijek tu da pomognemo koliko možemo, jer je to u interesu svih nas, rekao je Damir Demarin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter