Tribina u kinu Valli

Pulska dogradonačelnica Močenić: Lokalna zajednica treba više poraditi na tome da POMOGNE UDOMITELJSKIM OBITELJIMA

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)


"Ovdje smo kako bismo potaknuli i pobudili svijest o važnosti udomiteljstva u našoj županiji povodom Međunarodnog dana obitelji koji je obilježen 15. svibnja. Grad Pula svake godine u suradnji sa centrom za socijalnu skrb i Obiteljskim centrom organizira različite manifestacije. Znamo da je obitelj osnovna odrednica našega društva i da je njena uloga da se brine o svim svojim članovima, a posebno u odgoju i rastu djece i mladih. Nažalost, svako dijete nema mogućnost odrasti u svojoj biološkoj obitelji, pa je stoga udomiteljstvo jako važno i ono ima prednost pred institucijama, jer dijete se u obitelji osjeća voljeno, osjeća privrženost i zaštitu, a to onda utječe na njegov daljnji životni razvoj i sazrijevanje djeteta kao osobe", izjavila je danas pulska dogradonačelnica Ivona Močenić u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji te 15. godišnjice osnivanja i djelovanja Obiteljskog centra u kinu Valli gdje je održana tribina o udomiteljstvu u Istri, a ujedno je i premijerno prikazan film „Odgoj na drugi način“ autora Danila Lole Ilića.

Smatra nadalje, da lokalna zajednica treba više poraditi na tome da pomogne udomiteljskim obiteljima, materijalno i na druge načine.

U filmu "Odgoj na drugi način" prikazani su stručni djelatnici koji se bave udomiteljstvom, predstavnici Grada Pule, ali i dugogodišnja udomiteljica s našeg područja. Financijsku podršku su, putem Obiteljskog centra, dali gradovi Pula, Poreč, Pazin, Vodnjan, Buje, Istarska županija i općina Medulin.

Dugogodišnja udomiteljica Jelka Vukelić, unatoč svojih troje biološke djece, odnosno tri sina, udomila je još 37 djece. Kaže da se lako odlučila za to i sve ih smatra jednako svojima. "Sretna sam zbog toga", kratko je izjavila Vukelić. U Istarskoj županiji 15 je tradicionalnih i 21 srodničkih udomitelja.

Tribinu je vodila moderatorica Danijela Dorani, uz gošće: pulsku dogradonačelnicu Ivonu Močenić, ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Pazin Pavitu Jelinčić i predstojnicu podružnice Obiteljskog centra Pula Ines Puhar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater