Na samom ulasku u Park grada Graza, popularnu pulsku adventsku lokaciju namijenjenu prije svega djeci, nalazi se ugostiteljska kućica "Sugar Rush" koja ima nešto drugačiju slatku ponudu. Riječ je o vaflima - hrskavima izvana, mekanima iznutra, a odlično se sljubljuju sa sladoledom, različitim dodacima, čokoladnim i voćnim namazima, preljevima i čokoladicama.
Osim okusom, ovi vafli posjetitelje privlače i svojim vizualno dojmljivim izgledom, ali i mirisom koji se osjeti i do nekoliko metara udaljenosti. Na ideju za uvrštavanjem ove slastice u pulsku božićnu ponudu došla je mlada, 26-godišnja Puljanka Antonia Žgomba, vlasnica brenda "Sugar Rush".
- Volim hranu i volim sve što ima veze s hranom, tako da neprestano gledam i istražujem jela, recepte, kombinacije. Razmišljala sam što bi bilo zanimljivo i drugačije u našoj gastronomskoj ponudi, ali da se može jesti s nogu i da to nisu fritule. Prvi sam put vafle primijetila prije nekoliko godina u Americi u jednoj slastičarnici koja je posluživala sladoled unutar vafla, što mi je bilo baš fora, priča Žgomba, koja se prijavila i prošle godine za manifestaciju koja se tada zvala "Prosinac u Puli", ali je ona na koncu otkazana zbog korone.
- Sve je krenulo super, naručila sam uređaje i ostale stvari koje su mi bile potrebne za proizvodnju vafla. Napravili smo svoju stranicu na društvenim mrežama, oglašavali se i dva dana prije otvorenja su nam, nažalost, otkazali. S obzirom na to da sam imala već spremne uređaje, odlučila sam se ponovo prijaviti ove godine, dobili smo kućicu i evo, posao nam ide super, kaže Žgomba i pritom nam otkriva da je oduvijek u ugostiteljstvu, obzirom da joj se time bavi obitelj. Uz to, u rukama ima i diplomu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a trenutno radi u Infobipu.
Realizacijom poslovne ideje "Sugar Rush" razbila je, kaže, svoju svakidašnju rutinu. Za svaki radni dan na ugostiteljskoj kućici, uz malu pomoć mame, unaprijed priprema kolače i lizalice, koji se potom dovršavaju u kućici, dok se vafli pripremaju na licu mjesta pa i kupac može vidjeti sam proces njihove izrade. No osim toga, može se i sam igrati slaganjem okusa i tako "skrojiti" vlastitu inačicu vafla po želji. Tu su razni namazi između kojih može odabrati - nutella, linolada, maslac od kikirikija, sladoled od vanilije, a onda i dodaci - mljeveni keksi, jagode, lješnjaci, šumsko voće, kao i razne popularne čokoladice. Početna cijena vafla je 15 kuna, a onda raste s dodacima. Uz sladoled i preljev koji su, ističe Žgomba, sasvim dovoljni, cijena ovog deserta je u rangu s fritualama, oko 25 kuna.
Kušati ovaj desert dolaze i stariji i mlađi. Iako je sada dobro prihvaćen, u početku je to ljudima bilo potpuno nešto nepoznato, a roditelji su strahovali zbog količine šećera. No, ističe Žgomba, sam vafl je najobičnije tijesto slično palačinki, a koliko će on kalorijski biti težak ovisi o dodacima.
- Ako se vaflu dodaju sladoled i brojni dodaci, moglo bi se reći da je to prava kalorijska bomba, ali u prosincu se kalorije ne broje, to se zna, šali se naša sugovornica.
Tijesto za vafle, kojeg same djelatnice pripremaju, sastoji se od brašna, jaja, vanilije, praška za pecivo i šećer.
- U posebnom pekaču za vafle oni se peku po tri minute, nakon jedne i pol minute se tijesto okreće kako bi se napravili pjenasti balončići, a potom se pune ovisno o željama, pričaju nam djevojke koje nam, dok rade punom parom, demonstriraju proces izrade.
Uz najpopularniju poslasticu kućice, spomenuti "Bubble waffle" koji se na dnevnoj bazi proda i u troznamenkastom broju, u ponudi je i "Brownie sundaes", topli brownie kolač sa sladoledom i dodacima po želji. Može se izabrati između četiri vrste, a to su Čokoladna bomba, Oreo brownie, Raffaello brownie i Šareni brownie s M&M's bombonima, jagodama, bijelom čokoladom i šlagom, a koji najradije odabiru djeca. Tu su i "Cheesecake lizalice" poslužene na štapiću, koje se primaju u ruku i jedu kao lizalica, a okusi u kojima dolaze su oni popularnih keksa i čokoladica - Oreo, Bounty, Snickers, Ferrero. Na koncu tu je i "Božićna lizalica" s Lotus keksom i bijelim Buenom.
U ponudi napitaka, uz klasičnu toplu čokoladu, ova kućica nudi i onu "Turbo čokoladnu čokoladu" koja je obogaćena preljevom, šlagom i Oreo keksima. A za one punoljetne, tu je pak i "Pijana čokolada".
U poslu joj, osim obitelji, pomažu prijateljice koje rade s njom, pa kaže da je to jedan pravi mali timski rad. Trenutno s njom u ugostiteljskoj kućici radi prijateljica Valentina Mofardin, a do nedavno je uz njih bila i jedna studentica. Posla imaju napretek, a posebice u večernjim satima. Tada se za slastice čeka i u podužim redovima.
Pričajući o budućim poslovnim planovima, Žgomba kaže da razmišlja otvoriti i stalni prostor u gradu, pa se nada da će u tom naumu uspjeti ovog ljeta.
- Pula je grad koji voli tradicionalne stvari, što smo primijetili i sada kad smo počeli raditi. Ja planiram napraviti nešto drugačiji koncept i proširiti ponudu, ali će se ona i dalje bazirati na slatkišima i poslasticama koje nisu baš uobičajene kod nas. Nadam se da će ljubitelji tradicionalnog prihvatiti i neke novitete, kaže Žgomba.