NOVOST

Barmen iz Dubaija sprema koktele od ISTARSKIH RAKIJA

| Autor: Luka JELAVIĆ

U vrijeme borbe za svakog gosta, obitelj Sinković u svom agroturističkom objektu San Mauro u istoimenom mjestu kod Momjana odlučila je svojim gostima, stalnim, a posebice onima koji prvi put dođu na njihovu terasu i lijepo uređen restoran, ponuditi nešto novo. Odlučili su se za koktele, popularnu mješavinu pića koju vole i mladi i stariji, piće koje odiše mirisima i bojama, ali uz smanjenje alkohola.

Danas se u koktelima koriste uobičajena alkoholna pića poput ruma, viskija, votke, tekile… uz sve moguće dodatke koji mogu dati poseban užitak ispijanju čaše pune boja i okusa. Ali, Patrik i Sergej Sinković, mladi sinovi koje preuzimaju posao od roditelja Dore i Libera, htjeli su nešto drugo. Kad već godinama proizvode svoje rakije, likere i prirodne sokove, zašto ne probati koktele praviti na bazi tih pića. Preko poznanika došli su do mladog majstora za koktele Nikole Spasojevića, rodom iz okolice Beograda, koji se koktelima bavi 11 godina, a posljednjih šest godina radi u velikoj svjetskoj turističkoj destinaciji, Dubaiju.

Posjetili smo agroturizam San Mauro proteklog vikenda, gosti su ispunili terasu s koje puca pogled prema Bujama i moru zapadne Istre, a majstor za koktele Nikola Spasojević upravo je pripremao koktel za jednu gošću.

Kako je Nikola preko Dubaija stigao nadomak Momjanu, domovinu mirisnog momjanskog muškata, jednog od proizvoda obitelji Sinković?

- Da, svijet je mali. Nakon što sam radio u Beogradu i kasnije u Crnoj Gori, otišao sam u Dubai kod jedne rođakinje, pokušao i ostao. Završio sam srednju i visoku hotelijersku školu, odmah sam počeo raditi i opredijelio sam se za koktele. Počeo sam u Dubaiju kao koktel majstor i stigao do bar menadžera, čime sam jako zadovoljan. Sada sam na odmoru, a lani sam radio u Umagu na koktelima. To me privlači, istražujem, probam, pokušavam ubaciti što više domaćih pića. Kako u Umagu? Eto, sudbina je htjela da u Dubaiju upoznam djevojku iz Umaga, a lani sam radeći u tom gradu upoznao Patrika i Sergeja, dogovarali smo i evo nešto sada radimo. Bio mi je izazov raditi koktele od rakija, što nije nimalo jednostavno, a što nema nitko u široj regiji. Pripreme su dugo trajale, uz puno isprobavanja, dodavanja, oduzimanja, kako bi se došlo do svakog osvježavajućeg koktela. Sada smo složili listu od deset koktela koje nudimo gostima. Uspio sam u velikom dijelu iskoristiti njihove proizvode, od rakija do sokova, sirupa od melise, bazge, pa njihovog pelinkovca, muškata, travarica koje proizvode, priča Nikola dok bere stručak mente i ružmarina.

U najvećoj mjeri koristi istarske, domaće namirnice iz vrta. Naravno, ne može se bez citrusa i nekih drugih dodataka koji ne rastu u okolici, poput korijena đumbira. Zanimljiva je Sangria di Momiano, kako su nazvali jedan od koktela, s poluslatkim muškatom, likerom od terana i istarskim voćem. Deset kombinacija složeno je na posebnu listu koktela, s koje gosti znatiželjno biraju, iščekujući što će se naći u čaši.

- Ovo je prvi put da radim ozbiljno s rakijama. Pokušavao sam ranije za sebe, za probu, jer rakije nije lako miksati. Rakije imaju jak i oštar okus, a cilj je da se to svojstvo zadrži, da se okusi svih sastojaka izbalansiraju, da se ne izgube, a opet da ni jedan sastojak nije napadan. Gošće ne vole jaka pića, pa pokušavam sve izbalansirati, da se svakako prepozna izvorni sastojak, u našem slučaju to su rakije, a opet da sve bude pristupačno za piti. Kombinirao sam ovdje u koktelima razne sastojke, uz rakije često njihove prirode i mirisne sokove, ali se mora dodati i nešto drugo, poput đumbira kojega koristim u jednom zanimljivom koktelu u kombinaciji s ružmarinom, limetom i popularnom erba luigiom, uz malo bazge i pjenušca, to bude lijep koktel. Naravno, važni su omjeri, neki s ledom, neki bez leda, razne kombinacije su moguće. Nije lako doći do pravog koktela, treba se opredijeliti na stalno učenje, somelijerstvo je prava nauka, tome se mora posvetiti puna pažnja. Vidim ovdje da su gosti zadovoljni, dođu pogledati kako to miksam, sami nešto predlože, nešto im ponudim, zadovoljno će Nikola prenijeti prve dojmove.

Mondeni Dubai je grad u koji mnogi žele otići, grad pun egzotike, odraz bogatstva, blještavila, čudesnih visokih građevina, hotela i drugih mjesta za uživanje.

- Da, Dubai je prepun stranaca, bogatih gostiju, a sretne se ljudi sa svih strana svijeta. Radim u jednoj korporaciji koja posjeduje barove, restorane, noćne klubove i druge zabavne sadržaje. Gostima u barovima, hotelima i drugih mjestima na raspolaganju su jela i pića iz svih krajeva svijeta. Tamo se može naći svih vrsta alkoholnih pića, sve što se poželi, od ruskih votki preko francuskih vina i šampanjaca, američkih i škotskih viskija, sve vrhunske kvalitete jer je i cijelo ugostiteljstvo na jako visokom nivou. Ali, s ovog našeg područja teško je nešto naći. Kad sam god mogao nosio sam uvijek nešto iz mog rodnog kraja, a iz Istre sam nosio teranino, erba luigiu, pelinkovac... Zainteresirani jesu, ali za njih treba imati uvijek jednaku visoku kvalitetu i velike količine. Možda će jednom doći i to vrijeme, uz osmijeh će Nikola.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of