ISTIČE ROK

Puljani još danas mogu predati zahtjev i sudjelovati u odlučivanju kako utrošiti 2 milijuna proračunskih kuna

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Gradonačelnik Zoričić u MO-u Šijana

Gradonačelnik Zoričić u MO-u Šijana


Danas je posljednji dan kada Puljani mogu predati zahtjev za realizaciju male komunalne akcije u njihovom naselju, za koju predlažu da se realizira 2023. godine i plati iz gradskog proračuna.

Popunjeni obrazac može se predati osobno ili poštom u gradsku pisarnicu (Stara tržnica 1) ili na e-mail planiram.proracun@pula.hr. Taj obrazac moguće je dobiti u Gradu Puli, u mjesnim odborima, ali i skinuti s gradske web stranice. Na njemu se treba opisati mala komunalna akcija koju podnositelj želi realizirati.

Potrebno je navesti lokaciju i mjesni odbor u kojem bi se akcija ostvarila, a potrebno je i objasniti zbog čega je upravo taj zahtjev važan.

Iduća dva mjeseca nadležni gradski odjel će procijeniti troškove svakog zaprimljenog prijedloga. Potom će se organizirati tribine s mještanima u svakom od 16 mjesnih odbora na kojima će se iznijeti svaki prijedlog, a mještani tog mjesnog odbora će glasati za sve prijedloge i tako odabrati one koje žele realizirati. No, po tom će modelu svaki mjesni odbor moći realizirati sve one prijedloge čija ukupna vrijednost ne prelazi 130 tisuća kuna, odnosno ukupno dva milijuna kuna za sve pulske mjesne odbore.

To je ovogodišnja velika novost u poslovanju 16 pulskih mjesnih odbora, a čitav model se zove pilot projekt Zajedničko planiranje proračuna. Osim Pule, u isti projekt Udruge gradova uključeni su još i Rab te Pakrac, dok mnogi hrvatski i svjetski gradovi to već godinama rade, poput Pazina i Pariza.

Do sada su njihovi izabrani vijećnici predlagali Gradu Puli na koji način da se svake godine utroši dva milijuna kuna za male komunalne akcije. Sada je ta ovlast oduzeta vijećnicima mjesnih odbora te je prenijeta na sve mještane mjesnih odbora: oni predlažu akcije i na koncu o njima glasanjem odlučuju, iako nitko ne priječi vijećnicima i političarima da sudjeluju u glasanju na skupu građana, kada se bude glasalo.

Teoretski će se moći realizirati 20-ak manjih investicija prosječne pojedinačne vrijednosti od 6,5 tisuća kuna po svakom mjesnom odboru, ili pak manji broj ulaganja, ali veće vrijednosti.

Jučer smo od tajnika mjesnih odbora doznali da su se Puljani angažirali te predložili nekoliko malih komunalnih akcija.

- Kroz mjesne odbore smo zaprimili par dopisa, a više prijedloga građani su uputili elektronskom poštom Gradu Puli, rekao nam je Marko Đapić, tajnik tri pulska MO-a: Busolera, Monvidala i Vidikovca.

Brigita Žufić, tajnica tri pulska mjesna odbora, kaže da su mještani Valdebeka, Štinjana i Kaštanjera svoje prijedloge direktno uputili Gradu. Milen Narić zaprimio je nekoliko prijedloga građana, a mnoge je informirao kako da predaju zahtjeve, ali kaže da ne zna jesu li ih na koncu i predali.

- Elektronskom poštom sam se obratio mještanima koji su mi ranije slali svoje prijedloge. Pozvao sam ih da to sada upute Gradu. Znam da su na taj način postupili i mnogi vijećnici mjesnih odbora, izjavio nam je Narić, tajnik MO-a Gregovica, Sveti Polikarp-Sisplac, Nova Veruda i Veli Vrh.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of