POREČ

Sastanci s mjesnim odborima u sklopu izrade Proračuna za 2022. godinu: PRIORITET JE PROJEKTIRANJE MEĐUZAOBILAZNICE OD GULIĆA DO OŠ FINIDA

Među predviđenim projektima je pojačano komunalno opremanje, asfaltiranja, gradnja manjih parkirališta po naseljima, javna rasvjeta, dječja igrališta, te povećanje sigurnosti i smirivanje prometa na prometnicama po naseljima

| Autor: Glas Istre
Sastanak gradonačelnika s predstavnicima mjesnih odbora

Sastanak gradonačelnika s predstavnicima mjesnih odbora


Grad Poreč i ove godine nastavlja s praksom uključivanja građana u stvaranje gradskog proračuna za 2022. godinu. Proračun je temeljni financijski akt Grada kojim se procjenjuju prihodi i primici te utvrđuju rashodi i izdaci za jednu financijsku godinu. Da bi prijedlog bio što kvalitetniji, protekle četiri godine gradonačelnik i gradski pročelnici susretali su se s vijećima svih deset mjesnih odbora kako bi se u prijedlog gradskog proračuna uključili projekti svakog mjesnog odbora.

Nova škola i vrtić

Ta je praksa nastavljena i ove godine te se gradonačelnik Loris Peršurić, zamjenik Elio Štifanić i gradski pročelnici Marino Poropat i Damir Hrvatin do kraja rujna planiraju susresti s članovima vijeća svih deset porečkih mjesnih odbora, a ovog su tjedna obavljeni susreti s mjesnim odborima Anka Butorac, Mate Balota i Veli Maj.

Mjesni odbor Mate Balote u proteklom je razdoblju na svom području dobio jedan od najvažnijih demografskih projekata - izgrađena je nova osnovna škola, a MO Veli Maj na svom je području dobio novi vrtić. Stoga prioriteti za MO Veli Maj predstavljaju projektiranje međuzaobilaznice koja će u budućnosti spojiti Guliće s OŠ Finida i dalje prema Facinki. Također, i projektiranje ceste od rotora kod Ridenta do Materade. Među predviđenim projektima je pojačano komunalno opremanje, asfaltiranja, gradnja manjih parkirališta po naseljima, javna rasvjeta, dječja igrališta te povećanje sigurnosti i smirivanje prometa na prometnicama po naseljima. Među projektima su i obilaznica Bašarinke te projektiranje rotora u ulici Županije Somogy, Ivo Lola Ribara i Anke Butorac. Predviđeno je i uređenje plaže sv. Martin s dodatnim sadržajima.

Dva čitanja proračuna

Prikupljeni prijedlozi uvrstit će se u prijedlog za gradski proračun za koji će biti provedeno i javno savjetovanje na gradskim web stranicama, putem kojeg svoje prijedloge mogu slati svi zainteresirani građani Poreča. Nakon javnog savjetovanja, obavljaju se i dva čitanja proračuna na sjednicama Gradskog vijeća, na kojem gradski vijećnici mogli predati svoje amandmane, prije izglasavanja proračuna. Izradom Strategije razvoja Poreča i Lokalnog programa za mlade, kao i drugih EU projekata, prijedlozi određenih skupina već su zaprimljeni te se obrađuju.

Što se tiče uključivanja većeg broja građana, i ove se godine nastavlja slična praksa, te se pozivaju svi zainteresirani građani da se uključe. Svoje ideje i prijedloge mogu dostaviti najkasnije do 30. rujna, osobno u Pisarnicu Grada Poreča, putem elektronske pošte na adresu info@porec.hr ili putem društvenih mreža - službena FB stranica Grada Poreča.

Po primitku prijedloga, gradonačelnik, pročelnici i stručne službe Grada objedinit će sve prijedloge te ih prodiskutirati s članovima vijeća mjesnih odbora, prije uvrštenja u prijedlog proračuna za gradsko vijeće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater