RADILI KAO KONOBARI

PULJANI ENDI I JOSIP ZBOG KORONAVIRUSA "ZAGLAVILI" U AUSTRIJSKOM TIROLU: "Nakon vijesti o zatvaranju skijališta, prekida zimske sezone i vrtoglavom rastu oboljelih, krenula je i panika. U dva, tri dana SVE SE ZATVORILO"

| Autor: Silva BODLAJ IVAŠIĆ
Endi i Josip Benaković

Endi i Josip Benaković


U Leutaschu u blizini Innsbrucka, stotinjak kilometara od najpoznatijeg mondenog skijališta u austrijskim Alpama Ischgla, " dvoje mladih Puljana, Endi i Josip Benaković, "zaglavilo" je zbog koronavirusa. Tamo su radili kao konobari, a zbog izbijanja zaraze morali su napustiti svoja radna mjesta te ostati u svom podstanarskom stanu. Nisu zaraženi, ali se pridržavaju strogih mjera propisanih da bi se onemogućilo širenje zaraze.

Endi je u restoranu zaposlena za stalno već tri godine pa joj je poslodavac dao godišnji odmor, a Josip, kao sezonac, dobio je otkaz.

- Sredinom veljače pojavila se vijest u medijima da postoje oboljeli u Innsbrucku, ali tada nitko još uvijek nije shvaćao ozbiljnost situacije, sve je normalno nastavilo funkcionirati sve do 10. ožujka, nam Endi. - No, nakon vijesti o zatvaranju skijališta, prekida zimske sezone i vrtoglavom rastu oboljelih, krenula je i panika. U roku od dva-tri dana se sve zaustavilo; svi restorani, barovi, klubovi, hoteli, apartmani su zatvoreni. Škole, muzeji, teretane, dječja igrališta, crkve također, ispričala nam je Endi.

Svih 279 općina u Tirolu su u karanteni. Zabranjeno je izlaziti iz kuće, osim u neophodnim situacijama (na posao, u ljekarnu, kod liječnika, u kupovinu hrane). Rade trgovina prehranom, ljekarne, banke, pošta i trgovine s hranom za kućne ljubimce. Sve drugo je zatvoreno. Svi oblici boravka u prirodi, osim u dvorištu, su zabranjeni. Turisti i sve osobe koje nisu imale prijavljeno prebivalište ili boravište su morale napustiti Tirol do 16. ožujka. Usprkos najstrožim zabranama, broj oboljelih stalno raste. Prije nekoliko dana, kada smo razgovarale, u Tirolu je bilo 627 zaraženih.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum