ANALIZA FINE

Pula po broju poduzetnika na visokom petom mjestu. Po neto dobiti je na 83. mjestu. SINKOVIĆ: AFRIKA JE KONTINENT S NAJVIŠE PODUZETNIKA PO GLAVI STANOVNIKA, PA ŠTO?

| Autor: Marcello ROSANDA
foto Pulska svakodnevica

foto Pulska svakodnevica


Nedavno objavljena analiza Fine o poslovanju tvrtki u hrvatskim gradovima za 2019. godinu pokazuje da je, po ostvarenoj neto dobiti Poreč na visokom drugom, a Rovinj na desetom mjestu. Pula je po mnogo parametara na visokim pozicijama, no po neto dobiti je tek na 83. mjestu

  

Prema nedavno objavljenoj Fininoj analizi poslovanja tvrtki u hrvatskim gradovima u 2019. godini po ostvarenoj neto dobiti Poreč je na visokom drugom, a Rovinj na desetom mjestu, što nije neočekivano s obzirom na to da u tim gradovima posluju dvije velike turističke tvrtke, Valamar Riviera i Maistra.

Pula je, s 3.068 tvrtki, na visokom petom mjestu u Hrvatskoj po broju poduzetnika, dok je po prihodima i ukupnoj dobiti na 12. mjestu. Gledajući gubitak razdoblja Pula je na petom mjestu. Po (neto) dobiti Pula je tek na 83. mjestu što je začuđujući podatak i otvara vrata za mnoge interpretacije. U Puli je 2019. godini bilo 13.143 zaposlenih, po čemu je na nacionalnoj razini na sedmom mjestu.

Gubitci zbog Uljanika

Iz Grada Pule gledaju pozitivno na podatke iz ove analize, te očito ne vide ništa sporno. Naglašavaju visoko peto mjesto u Republici Hrvatskoj po broju poduzetnika te tu činjenicu pripisuju poticajnim poslovnim okruženjem u Puli. - Poticajnim poslovnim okruženjem Grad Pula omogućuje poduzetnicima da stvaraju nove vrijednosti za sebe i za širu zajednicu. Tome svakako doprinose i bespovratne potpore gospodarstvu. Tako je i ove godine donesena Odluka o poticanju razvoja malog gospodarstva pod nazivom „Potpore Pula 2020“ kojom će se pulskim poduzetnicima dodijeliti čak 2,5 milijuna kuna. Osim toga Grad Pula će u suradnji sa županijom, IDA-om d.o.o., bankama te drugim gradovima u Istri u svrhu poticanja razvoja poduzetništva na području Pule realizirati Program kreditiranja “Poduzetnik Istarska županija 2020” te subvencionirati kamate na kredite u visini od 1%. Ukupni kreditni fond je 385 milijuna kuna, ističu iz Grada Pule.

Što se tiče gubitka razdoblja (2019. godine) iz Grada znakovito poručuju da je "ostvareni gubitak rezultat poslovanja najvećeg trgovačkog društva u Gradu, a i Istarskoj županiji". Pritom iz Odsjeka za informiranje Grada Pule ne navode o kojoj je to tvrtki riječ, iako je sasvim očito da se radi o propalom brodogradilištu Uljanik.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of