PULA IMA JEDINSTVEN VRTIĆ TITTI

Prvi vrtić u Hrvatskoj u programu supervizije za rad s djecom s poteškoćama. Zahvaljujući europskom projektu terapije KROZ SENZORNU SOBU PROŠLO JE 50-ak MALIŠANA

| Autor: Borka PETROVIĆ
Senzorna soba (Dejan ŠTIFANIĆ)

Kako doznajemo od ravnateljice Sabine Vidos Vitasović ovom su privatnom vrtiću, koji se nalazi u Valdebeku, u rujnu 2018. godine odobrena europska sredstva za unaprjeđenje usluga Senzorne sobe, koja je inače ondje već postojala, no na taj je način osigurana mogućnost da njene usluge u poslijepodnevnim satima, posve besplatno, koristi tridesetak djece s teškoćama u razvoju

U sklopu projekta "Svjetlucavim svijetom u preokret" Dječjeg vrtića Titti, financiranog iz europskih fondova, tijekom vikenda su se održale edukacije i supervizija. Vodile su ih prof. dr. sc. Rea Fulgosi-Masnjak, redovita profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu i voditeljica kabineta za Senzornu integraciju u Centru za rehabilitaciju, i dr. sc. Dragana Mamić, voditeljica predškolskog i školskog programa za autizam u zagrebačkom Centru za autizam. Ovo je, doznajemo, prvi vrtić u Hrvatskoj koji je u programu supervizije nakon završene edukacije djelatnika za takozvanu senzornu integraciju.

Sredstva Europske unije

Kako doznajemo od ravnateljice Sabine Vidos Vitasović ovom su privatnom vrtiću, koji se nalazi u Valdebeku, u rujnu 2018. godine odobrena europska sredstva za unaprjeđenje usluga Senzorne sobe koja je ovdje već postojala te na taj način osigurala mogućnost da njene usluge, posve besplatno, koristi tridesetak djece s teškoćama u razvoju kojih je, nažalost, sve više.

- Projekt je radi epidemiološke situacije jedno vrijeme bio stopiran pa će umjesto da završi u rujnu trajati sve do studenog, kaže nam Vidos Vitasović, dodajući da je za to vrijeme usluge senzorne sobe koristilo više od 50 mališana.

Dragana Mamić, Rea Fulgosi-Masnjak i Sabina Vidos Vitasović

- Neka su djeca u međuvremenu otišla u školu, a najljepše mi je reći da neka više ne trebaju naše terapijske usluge, navodi nam ravnateljica vrtića dodajući da je ukupna vrijednost projekta 769 tisuća kuna, a potpora EU-a iznosila je sto posto. Terapije u senzornoj sobi trenutno, u sklopu projekta, koriste najčešće djeca s poremećajima iz autističnog spektra, a sam projekt traje 24 mjeseca.

Profesorice koje su tijekom vikenda bile u vrtiću navode da je ovakva supervizija potrebna svim stručnjacima zbog praćenja njihovog svakodnevnog rada. Kroz nju se osnažuje stručnjake i potiče na dodatan angažman u cjeloživotnom učenju te osigurava održivost provođenja projekta. Budući da je supervizija kontinuirana, sustavno se prati rad djelatnika vrtića, ali i napredak djece.

Veliki napredak

- Lani na jesen već smo imale jednu superviziju, nadgledale rad s djecom, davale informacije, poticale odgojiteljice u radu prema novim smjernicama. Danas smo došle vidjeti kako su se snašle u radu i pomoći im da riješe svoje nedoumice i poslušaju naše daljnje savjete, veli nam Fulgosi-Masnjak.

Ona ističe kako je svako dijete na terapiji jedinstveni slučaj i odgojiteljice koje su završile teorijsko osposobljavanje moraju imati nekoga koga će, na kraju puta, upitati rade li dobro, riješiti svoje nedoumice, dileme....

- Pohvalno je što je vrtić, od naše prve supervizije, puno napredovao, poslušali su naše sugestije, uvažili prijedloge i vjerujem da će, kada dođemo na jesen u zadnju superviziju, još napredovati, navodi Fulgosi-Masnjak, napominjući da je ovo jedini vrtić u Hrvatskoj koji je organizirao formalno obrazovanje za sve svoje djelatnike, a potom na ovaj način i superviziju stručnjaka.

Iako bi to trebala biti praksa, to nažalost na terenu nije tako i, kako kaže naša sugovornica, državni vrtići koji imaju puno veće kapacitete i financijske mogućnosti nemaju na ovakav način organiziranu superviziju rada i ne upuštaju se u ovako zahtjevne projekte. Stoga napominje da ovaj pulski vrtić svakako treba istaknuti kao svijetli primjer kako bi se to inače trebalo raditi.

- Često ustanove odrade neki projekt i to traje dok ih drži motivacija, a kada elan zamre sve se vrati na staro. Ovdje sam ugodno iznenađena motiviranošću, kaže Fulgosi -Masnjak.

Senzorna soba (Dejan ŠTIFANIĆ)

Koliko je vrtić Titti prepoznat dovoljno govori činjenica da i stručnjaci pri svojim evaluacijama daju preporuke da se dijete prebaci upravo ovdje, gdje će mu se osigurati napredak.

Ravnateljica vrtića nada se kako ovo nije kraj lijepe priče jer potrebe i dalje postoje.

- Imam volje i snage za nastavak projekta, pa ću se nakon završetka ovoga ponovno prijaviti, s nadom da će mi se odobriti još dvije godine financiranja. Time bismo opremili i prilagodili i vanjski senzorni prostor, odnosno dvorište DV-a Titti, zaključuje Vidos Vitasović.

Sve više djece sa senzornim poteškoćama

Dječji vrtić "Titti" krenuo je s projektom Senzorne sobe 2014. godine kada je opremljena jedna prostorija, no vrtić je s djecom s poteškoćama radio od svojih početka, integrirajući ih u svoje grupe. Tijekom godina uvidjelo se da je djece sa senzornim poteškoćama i poteškoćama iz spektra autizma sve više te da usluge vrtića trebaju i roditelji djece iz drugih ustanova. Stoga su osmislili projekt "Svjetlucavim svijetom u preokret" za kojeg su dobili 100 tisuća eura. Na taj je način omogućeno da se, u popodnevnim satima, u prostorijama vrtića terapija potpuno besplatno provodi i s vanjskom djecom. S njima rade edukacijski rehabilitator i senzorni terapeut te odgojitelji sa završenom senzornom integracijom.

Terapija u senzornoj sobi pogodna je za djecu s raznim teškoćama u razvoju - djecu iz autističnog spektra, s poremećajem koncentracije i hiperaktivnošću, sa senzornim oštećenjima, djecu usporenog kognitivnog razvoja. Soba se sastoji od različitih elemenata koji potpomažu stimulaciju osjetila sluha, vida, dodira, okusa i mirisa, ali i osjetila ravnoteže. Soba ima mekan pod, strunjače, jastuke, ali i niz zanimljivih sprava: ljuljački, tobogana, loptica, taktilnih podloga, svjetla, rotirajućih svjetlećih kugli, reflektora, snopova svjetlećih optičkih vlakana, tuba s mjehurićima…


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of