PULA PRVA U HRVATSKOJ

Za nabavku 20 novih AUTOBUSA NA PLIN odobreno 33,7 MILIJUNA KUNAU petak će u Gradskoj palači Gabriela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Puli dodijeliti prvih 33,7, od raspoloživih 229, milijuna kuna za Urbano područje Pule, za projekt nabavke novih autobusa na plin i izgradnje punionice SPP plina

Od veljače ove godine Puli je na raspolaganju prvih 19,8 milijuna eura, odnosno oko 148 od ukupno 229 milijuna kuna koje će joj biti na raspolaganju za Urbano područje Pula. Upravo je za projekt nabavke novih autobusa i izgradnju punionice raspisan prvi poziv resornog ministarstva u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija za specifični cilj 7ii2 "Čisti urbani promet".

Bespovratnim europskim sredstvima ITU mehanizma nabavit će se 20 novih ekoloških autobusa na stlačeni prirodni plin te će se izgraditi punionica stlačenog plina. Projektom će se modernizirati i dodatno unaprijediti usluga javnog gradskog prijevoza, proširiti obuhvat prometovanja unutar cijelog Urbanog područja Pule kojeg čine gradovi Pula i Vodnjan te općine Medulin, Ližnjan, Marčana, Barban i Svetvinčenta. Bespovratna sredstva omogućit će modernizaciju putničkog voznog parka, povećanje broja linija te osigurati učestaliji vozni red polazaka autobusa. Cilj je povećati broj putnika koji koriste javni gradski prijevoz, poglavito za dnevne migracije te, većom zastupljenosti uporabe javnog prijevoza, dovesti do smanjenja opterećenosti prometne infrastrukture.

- Odobreno nam je 33,7 milijuna kuna, što je 69 posto prihvatljivih troškova, a ostalih 15-ak milijuna kuna osigurat će Pulapromet i Plinara. Od ukupnog iznosa, Plinari će pripasti 7,9 milijuna kuna za izgradnju punionice, a nama 25,8 milijuna kuna. Treba naglasiti da mi već imamo osigurana preostala sredstva jer je poznato da smo potpisali ugovor o kreditiranju s Europskom bankom za obnovu i razvoj. Raspisivanje natječaja za nabavku novih autobusa očekuje se krajem rujna ove godine s obzirom da državna agencija provjerava i dokumentaciju natječaja, pojašnjava direktor Pulaprometa Igor Škatar, koji je pritom istaknuo da je jako zadovoljan što se projekt primiče kraju nakon što je prošao šest faza odobrenja.

- Lijepo je za reći da mi prvi u Hrvatskoj iskorištavamo sredstva ITU mehanizma, uskoro će to učiniti i druga Urbana područja, naglašava direktor Škatar. (PIŠE Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater