JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ

STIŽU U LIPNJU 2019. Novih 12 autobusa za 16,8 milijuna kuna


Pula će u lipnju iduće godine dobiti 12 glanc novih autobusa marke Iveco, koji će voziti na gradskim i prigradskim linijama. Jučer je u Komunalnoj palači potpisan ugovor između lokalnog prijevoznika Pulaprometa i zagrebačke tvrtke Autobusi koja će isporučiti nova vozila. Da ne bi bilo zabune, ovdje nije riječ o plinskim autobusima o kojima smo u više navrata pisali, već o dizelskim. Ovih 12 dolaze preko drugog projekta, koji u 85-postotnom dijelu bespovratna sredstva daje EU, dok ostatak plaća Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

 Na sjednici Vlade

Nova vozila koštaju 16,8 milijuna kuna, odnosno nešto više od 1,5 milijuna po većem autobusu s troja vrata te gotovo 1,3 milijuna po manjem. Dodjela sredstava je, podsjetimo, dogovorena na sjednici Vlade koja je održana u rujnu u Puli.

Gradonačelnik Boris Miletić i direktor Pulaprometa Igor Škatar naglasili su jučer da je riječ o autobusima s visokim ekološkim standardima. Miletić je rekao da je Grad prije desetak godina sam krenuo u obnovu autobusnog parka te da je Pula među prvima uvela besplatnu Wi-Fi uslugu u javnom prijevozu.

 Više putnika

Škatar je iznio podatak da Pulapromet godišnje preveze 3,7 milijuna putnika te da je do 2020. plan tu brojku dovesti do okrugla četiri milijuna. Napomenuo je da su Pula i Zagreb jedini gradovi u Hrvatskoj koji trenutno bilježe rast broja putnika u javnom prijevozu. Pula je pritom, kazao je, u povoljnijoj situaciji od ostalih gradova jer postaje prepoznatljiva turistička destinacija.

Novi autobusi bit će klimatizirani, opremljeni rampama za slabije pokretne osobe i video nadzirani. Zamijenit će one najstarije iz 1988., 1996. i 2003., koji će, prema riječima Škatara, biti adekvatno zbrinuti. S novim će autobusima cijeli Pulaprometov vozni park biti u skladu s europskim preporukama. (B. Ž.) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter