OTKRIVENA TIJEKOM PANDEMIJE

PRVI SLUČAJ U ISTRI Dječak s Puljštine obolio od malo poznate bolesti koja napada djecu i adolescente. POSLJEDICA JE ZARAZE COVIDOM!

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(Snimio Sergej Drechsler/Novilist/Ilustracija)

(Snimio Sergej Drechsler/Novilist/Ilustracija)


Informacije da djeca i mladi ne mogu teže stradati od Covida-19 svakim su danom sve manje točne. Dok i u nas i u europskim zemljama obolijevaju sve mlađe osobe – pa i bebe čije su majke pozitivne na Covid – stručnjaci upozoravaju da se među djecom pojavio multisistemni inflamatorni sindrom kao izravna posljedica zaraze koronavirusom. Ta je nova bolest kod najmlađe populacije – koja je otkrivena tek prije šest mjeseci u prvom naletu pandemije – došla i do Istre, dok je u Hrvatskoj do sada zabilježeno desetak slučajeva spomenutog sindroma.

Prvi istarski bolesnik je dječak iz Pule, sin poznate televizijske novinarke koja je zamolila za anonimnost, a trenutačno se liječi u bolnici na Kantridi u Rijeci.

O multisistemnom inflamatornom sindromu, kako glasi dijagnoza malog Puležana, stručnjaci još ne znaju mnogo, ali kažu da je nedvojbeno povezan s Covidom. Karakteristike bolesti su povišena tjelesna temperatura, otok limfnih čvorova, promjene po koži, osip i promjene na sluznici.

Dr. Srđan Roglić iz Zavoda za infektivne bolesti djece zagrebačke Klinike za zarazne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ objašnjava da je riječ o bolesti koja se pojavila vezano uz epidemiju Covida i koja po svemu izgleda kao imunološki posredovana bolest.

- S Covidom se povezuje jer se pojavila kada i epidemija i zato jer je kod svih povezanih slučajeva uočena veza s Covidom. Osobe su imale simptome Covida ili su bile kontaktu s nekim tko je imao tu zarazu, kaže dr. Roglić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum