JOŠ JEDAN GASTRO SPEKTAKL

PRVI PUT IZVAN ZAGREBA! Burger Festival uskoro dolazi u Pulu. Saznajemo gdje će se održavati i kada. Stiže i čarobnjak slastica...

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
U ponudi će biti i neki jedinstveni burgeri (foto Sandro Sklepić)

U ponudi će biti i neki jedinstveni burgeri (foto Sandro Sklepić)


Burger Festival stiže u Pulu 12. kolovoza u prekrasan ambijent Titovog parka gdje će trajati sve do 28. kolovoza. Ovo je prvi put da Burger Festival izlazi iz Zagreba, a odabir je pao na - Pulu. Iza ideje, organizacije i realizacije ove zanimljive manifestacije veliko je ime osnivača agencije "Kokoš ili jaje" Romana Pokosa, koji je i dosad svojim idejama uspijevao zaintrigirati javnost.

- Jako nam je drago da je, nakon Zagreba, odabir pao na Pulu. A zašto je to ispalo tako? Naime, naša poveznica s Istrom je ta što je Istra najzanimljivija gastro regija u Hrvatskoj. Do sada smo surađivali s više od 30 brendova i koncepata iz Istre. Piantina, Mason burgers, Arboretum, Vodnjanka i Fermaj tovara samo su neki od njih. Osim toga, Istrani puno pažnje polažu na kvalitetu jela i namirnica, a posjetitelji i turisti su već navikli da ih u Istri čekaju pravi gastro specijaliteti. Vjerujemo da se možemo odlično uklopiti u vrlo kvalitetnu gastro ponudu Pule i biti još jedan vrijedan turistički i gastro sadržaj. Naš Burger Festival zapravo je jako puno napravio u afirmaciji street food scene u Zagrebu, pa želimo ovom prilikom isto ponuditi i Puli, rekao je za naš list, uoči dolaska u Pulu, Roman Pokos.

Na pitanje kako je zapravo zamišljen sadržaj i što će ovaj festival odvajati od drugih koji se održavaju i u Puli, Istri, ali i diljem jadranske obale, pogotovo u ovo ljetno vrijeme, dodaje da će u ponudi biti raznovrsni burgeri, da će biti vrlo zanimljivih kombinacija, ali da ne želi baš sve otkrivati.

U ponudi će biti i neki jedinstveni burgeri

Ništa bez Mate Jankovića

- Bit će vrlo interesantno i vjerujemo da će se posjetiteljima svidjeti. Stiže restoran El Toro na čelu sa sjajnim Chefom Marijem Miheljom, zatim tu je Institut za burgere koji dovodi renomiranog gastro stručnjaka Matu Jankovića. Njihovi burgeri uvijek su na samom vrhu po potražnji, jer iskusni Mate često kombinira neke, na prvu nespojive, okuse, koje svakako vrijedi probati. Stiže nam i sjajna ekipa u svojoj četverokotačnoj vozilici iz Zadra Picnic Mingle & Fun, koji su vrlo kreativni i donose prave poslastice. Prvi put nam se pridružuje i 4Burgers s potpuno novim konceptom koji će Puležani i njihovi gosti prvi isprobati - smash burgerima. Chef's Burgers sjajan je koncept mladog food entuzijasta Ivana Badžeka, a šapnuo nam je da stiže s dva ljubimca: Basic Garlic Burgerom i Crispy kapulom. Glazbeni program uvijek je vrlo važan dio naših festivala, pa će tako biti i ovom prilikom. Okupili smo vaše lokalne jake DJ snage kao što su Jinxie Grooves, Matko Funkovich, Laseech, Dj Kool5, Mr. M, Dj Tricky D i mnogi drugi, bit će tu za svakoga ponešto, od funka do ostalih glazbenih stilova, naveo je Pokos.

Dodao je da, osim raznovrsnih okusa i kombinacija burgera s kojima će se mnogi susresti prvi put, u Pulu dovode i čarobnjaka za slastice iz Zagreba, Roberta Hromalića, koji se školovao u Parizu, na svjetski poznatoj kulinarskoj školi Ferrandi.

- Njegovi su kolači i sladoled za prste polizat', a u ponudi će osim tostiranog sladoleda, koji je nedavno oduševio Zagrepčane, ponuditi i craft sladoled, od čega i jedan u potpunosti vegetarijanski. Isto tako ne smijemo zaboraviti niti sjajne koktele koje sprema ekipa iz Gingle Bellsa i najfinija vina i rakije kako se grlo, na ljetnim vrućinama, ne bi osušilo, kroz smijeh kaže Pokos.

U ponudi će biti i neki jedinstveni burgeri

Organizator Roman Pokos

Ima li tu i kutak za vegetarijance, nismo mogli ne pitati, s obzirom da ima sve više poklonika bezmesne hrane.

- Uvijek nastojimo razveseliti okusne pupoljke svih naših posjetitelja pa i vegetarijanaca. U ovom trenu još nemamo odgovor na ovo pitanje, jer neki ugostitelji s vege ponudom su nam nažalost otkazali, no nadamo se da ćemo uspjeti nekoga uključiti i s ponekim vege burgerom, odgovorio je Pokos.

Agencija Kokoš ili jaje poznata je da pomiče granice, poznato je i da su pokrenuli zagrebački Advent, Fuliranje… o kojima je pisao i CNN travel uvrstivši ih na popis 17 najboljih manifestacija u svijetu. To je svakako nemjerljiva promocija i priznanje za ove manifestacije i destinaciju kao takvu.

U ponudi će biti i neki jedinstveni burgeri

- Svi festivali izrasli su iz Rakijarnice, inovativnog koncepta koji se razvio u današnje Fuliranje. Radilo se o promociji autohtonih rakija. Tražili smo neku dobru lokaciju i došlo je do ideje Fuliranja, odnosno stvaranja okruženja gdje bi se dobro uklopila Rakijarnica. Osim spomenutog koncepta, željeli smo izvući i restorane iz svojih lokala da izađu na cestu i predstave nešto novo, odnosno svoje gastro umotvorine u street food varijantama. Jako nam je drago da su i domaći i strani mediji prepoznali trud koji ulažemo u naše projekte, svako je priznanje dobrodošlo i poticaj za nove kreativce i podizanje postojeće ljestvice i standarda kvalitete na jednu višu razinu, ističe Pokos, a na pitanje kako je sve to dovelo do Burger Festivala, dodaje da su s Fuliranjem krenuli prije 11 godina, kao prvim adventskim događanjem u gradu Zagrebu. Ono je uvijek imalo vrlo raznoliku gastro ponudu, no sve su češći bili upiti kad će organizirati festival burgera. Nije pritom bila zanemariva niti činjenica da su sve kolege u agenciji bile lude za burgerima…

- Primijetili smo na našim festivalima veliku potražnju za njima pa smo, analizirajući potrebe naše publike, osmislili Burger Festival. Dosta smo putovali, posjećivali razne burger festivale diljem svijeta, prikupljali inspiraciju po SAD-u, Njemačkoj, razgovarali s raznim stranim organizatorima festivala i osmislili hrvatsku inačicu, koja se ove godine održava sedmi put te iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Do sada smo ugostili i kolege iz Slovenije, a ove godine smo se usmjerili na ponudu iz raznih krajeva Hrvatske. Vrlo smo uspješno surađivali i s food konceptima iz Istre. Tako smo mnoge i ugostili na našim festivalima, kao što su Mason burgers, Buffalo iz Vodnjana, Arboretum iz Fažane i Vodnjanka, a bilo ih je još. Ove smo godine trebali imati tri istarska predstavnika, no zbog manjka radne snage i sezone u punom jeku odustali su u posljednji trenutak. No, istarske burgere zapravo možete kušati uvijek, a našu ponudu samo na našim festivalima, budući da se radi o ponudi posebno osmišljenoj za street festivale, kaže kroz smijeh Pokos.

Tek za kraj naglašava za sve Puljane, Istrane i njihove goste u čemu je važnost ovog festivala. Prvi su, kaže, počeli s burger konceptima prije sedam godina i imaju puno utakmica u nogama. Nadalje, posebnu pažnju posvećuju odabiru najmoprimaca, svake godine imaju i listu zainteresiranih, no ne prihvaćaju niti jednog ugostitelja dok se sami ne uvjere u visoku kvalitetu njihovih burgera. I ne manje važno, kreiraju prateći glazbeni program uz koji se može i zaplesati, o čemu brine Tomo Karamatić kao glazbeni urednik.

- Atmosfera je kod nas vrlo opuštena i prijateljska, posebno vodimo računa o čistoći i urednosti te poštujemo principe održivosti i koristimo kadgod možemo reciklirane materijale za ambalažu i ostalo. Postavili smo sami sebi vrlo visoke standarde koje očekujemo od svakog našeg najmoprimca i vjerujemo da je to jedan od najboljih motiva za dolazak na naš festival, uz naravno prefine, sočne, mirisne i slasne burgere. Dobrodošli, poručio je Pokos.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter