Poticaji za deficitarna zanimanja

PRIPREMILI 20 STIPENDIJA Istarska županija stipendira buduće liječnike i medicinsko-laboratorijske inženjere

| Autor: Duška PALIBRK

Istarska županija raspisala je javni natječaj za stipendiranje 20 redovnih studenata iz Istre, budućih doktora medicine i prvostupnika medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Uz redovan program stipendiranja studenata, za što se izdvaja već godinama, ovo je prvi put da Županija osigurava dodatne proračunske poticaje - 200 tisuća kuna - za posebno deficitarna zanimanja u zdravstvu. Stipendisti se, k tome, obvezuju i da po završetku studija rade u nekoj od zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija, najmanje onoliko koliko su dobivali stipendiju.

Program mjera

Da bi doskočila kadrovskim problemima javnog zdravstva u Istri, Županija je koncem prošle godine usvojila Program mjera za osiguravanje potrebnih ljudskih resursa u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač. Za liječnike i drugo medicinsko osoblje zaposleno u županijskim ustanovama, u suradnji s četiri poslovne banke, koncem srpnja otvorena je kreditna linija za kupnju stana pod nazivom "Istramedic", s najviše tri posto kamate. I za to je u županijskom proračunu osigurano 200 tisuća kuna. Uz to, već 30-ak zdravstvenih radnika dobilo je stanove na korištenje ili im se sufinancira stanarina, a sada se, vidimo, Županija okreće i studentima medicine, pokušavajući ih zadržati u Istri nakon diplome.

Budući da je odlukom Nacionalnog vijeća za znanost, koja još nije službeno objavljena, ove jeseni izostao očekivan upis prve generacije brucoša na Medicinskom fakultetu pulskog Sveučilišta, županijski natječaj za stipendije obraća se studentima koji se za spomenuta dva zanimanja obrazuju u drugim sveučilišnim centrima u zemlji. Mjesečnih 2.200 kuna stipendije isplaćivat će se tijekom deset mjeseci ove akademske godine, od 1. listopada do 31. srpnja. Apsolventima pravo na isplatu traje najduže 10 mjeseci od stjecanja statusa apsolventa. Uvjet je redovno upisana naredna godina studija i da student istovremeno ne prima neku drugu stipendiju Istarske županije, grada ili općine gdje ima prebivalište ili iz nekih drugih izvora.

Natječaj za stipendije otvoren je do 19. studenog u ponoć. Kandidirati se mogu državljani Hrvatske koji imaju status redovitog studenta na visokim učilištima u zemlji. Prijava i potrebna dokumentacija predaju se Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, na mail adresu obrazovanje@istra-istria.hr. U e-odgovoru županijskog odjela svaki će kandidat dobiti pseudonim, šifru pod kojom će se prepoznati i na privremenoj te konačnoj bodovnoj listi koje će biti objavljene na web stranici Županije (www.istra- istria.hr).

Bodovi

Pri izboru kandidata bodovat će se i osvojene državne i međunarodne nagrade, sudjelovanja na natjecanjima iz područja studija, priznat patent ili izum, znanstveni rad iznesen na znanstvenom skupu ili objavljen u relevantnim stručnim izdanjima. Važan je i socijalni status, ako je student bez oba roditelja, uzdržava ga samohrani roditelj, ako je i sam roditelj, iz obitelji s troje ili više djece u zajedničkom domaćinstvu, ako se još netko iz obitelji redovito školuje izvan mjesta prebivališta, ako student ili član obitelji ima više od 50 posto tjelesnog oštećenja… Dobrodošla je i studijska praksa obavljena u zdravstvenoj ustanovi te volonterski rad duži od 100 sati. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum