PRIOPĆENJE

PRIOPĆENJE OPĆE BOLNICE PULA O SLUČAJU ĆELOVIĆ I PRISTUPU SUSTAVU: "Svaki korisnik je osobno odgovoran za podatke pacijenata"

| Autor: Glas Istre
Opća bolnica Pula (snimio D. ŠTIFANIĆ)

Opća bolnica Pula (snimio D. ŠTIFANIĆ)


"Vezano za postupak koji je u tijeku, kao i nedavno uhićenje jednog liječnika zaposlenog u Općoj bolnici Pula pod sumnjom na počinjenje kaznenih djela krivotvorenja liječničkih nalaza u cilju naplata šteta od osiguravajućih društava, kao i medijske napise o načinu izvršenja istih u računalnom sustavu kojeg koristi OB Pula, stječe se pogrešan dojam da je sam računalni sustav ranjiv i lako dostupan neovlaštenim osobama", pišu danas iz Opće bolnice Pula.

"Bolnički informacijski sustav koji se koristi u Općoj bolnici Pula, kao i u većini zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj, je sustav u kojeg se unose svi podatci o pacijentima i njihovom liječenju. S obzirom da se radi o zaštićenim podatcima pristup navedenom sustavu moguć je isključivo uz jedinstveno definiranu prijavu korisnika (naziv korisnika i lozinka).

Na nivou prijave definirane su i ovlasti koje pojedinom djelatniku omogućavaju pristup samo onim podatcima kojima pojedini djelatnik ima pravo pristupiti. Nivoi ovlaštenja se razlikuju između administratora odjela, medicinskih sestara/tehničara i liječnika. Sukladno navedenom ne postoji mogućnost pristupa medicinskim podatcima neovlaštenim osobama, odnosno s obzirom da su prijave u sustav jedinstveno definirane na nivou korisnika, svaki korisnik je, sukladno pozitivnim propisima o zaštiti osobnih podataka, osobno odgovoran za zaštitu podataka pacijenata i osobne prijave za ulaz u sustav.

Sukladno svemu navedenom, u ime 1.300 zaposlenih djelatnika koji svoj posao skrbi za paciiente  obavljaju prije svega zakonito, odgovorno i savjesno, ljubazno vas molimo da u svojem mediju objavite ovo priopćenje", stoji u priopćenju Bolnice, uz napomenu da druge izjave neće davati, a sve s ciljem neometanja postupka. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum