POSLJEDICE HAVARIJE

FOTOGALERIJA / Prevrnuta jedrilica danas u Marini Veruda okrenuta i pregledana. Od vlasnika Radolovića Šepe doznajemo u kakvom je stanju

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Canarino Furioso II danas u Marini Veruda (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Canarino Furioso II danas u Marini Veruda (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Pokraj ronilačkog centra Diving Pula u Pješčanoj uvali danas je započelo vađenje jedrilice Canarino Furioso II koja je u subotu, zajedno s peteročlanom posadom, doživjela havariju.

Prevrnula se na položaju 17 nautičkih milja od Porera, a potom je, u istom tom položaju, dakle prevrnuta, dotegljena do Marine Veruda.

U trenutku našeg dolaska danas iz jedrilice se ispumpavala voda, a potom je uslijedilo skidanje jarbola uz pomoć velike dizalice, kako se jedrilica ne bi prevrnula.

Podsjetimo, uslijed prevrtanja jedrilice tri su se muškarca, koje je pokupio drugi brod, nalazile izvan jedrilice, dok su dvije žene ostale zarobljene u trupu jedrilice. U akciji spašavanja osobe su sigurno izvučene iz prevrnutog broda zahvaljujući iskusnom pulskom roniocu Branislavu Danevskom, kojeg je alarmirala Lučka kapetanija Pula.

Prilikom vađenja jedrilice iz mora danas smo uz nekoliko članova posade susreli i Danevskog. Kazao nam je da su jedrilicu prvo dovukli do Marine, uz pomoć bova su je zatim okrenuli na stranu, a potom je uslijedilo ispumpavanje vode iz njenog trupa. Skinuli su uništena jedra s jarbola, a uskoro će krenuti sa skidanjem sajli, vijka i jarbola.

- Nakon što se skine jarbol visok 18 metara, jedrilica, odnosno trup broda može plutati jer nema tendenciju da se prevrne ponovno, pa se može transportirati bilo gdje. Naime, na kobilici je određena težina, a budući da više nema bulba koji čini protutežu za jarbol i sprječava prevrtanje jedrilice, njega će se skinuti radi sigurnosti, pojasnio je Danevski.

Boris Radolović Šepo, skiper i vlasnik jedrilice Canarino Furioso 2, kazao je da će jedrilicu nakon što je izvade iz mora vjerojatno smjestiti u Marinu Veruda. Što će s njom dalje još ne zna, no potvrdio je da su uništeni svi instrumenti, instalacije, kopča i ostalo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum