pula: DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI 

VELIKA POVORKA PONOSA I SLAVE popraćena brojnim pljeskom građanaU vojno-redarstvenoj akciji Oluja, kojom je praktički oslobođena Hrvatska nakon četiri krvave ratne godine, sudjelovalo je oko 15 tisuća ljudi iz Istre u svim osnovnim postrojbama istarske županije. Toga dana, srećom, niti jedan pripadnik istarskih postrojbi nije poginuo, ali je tijekom Domovinskog rata 56 hrvatskih vitezova junaka branitelja s područja Istre dalo svoj život u obrani RH. U spomen na sve te ljude koji u najkritičnijim trenucima nastanka samostalne države Hrvatske nisu nimalo dvojili što trebaju učiniti, danas je u Puli šesti put za redom održan svečani mimohod sa oko tisuću branitelja, članova njihovih obitelji i simpatizera, koji su na ovaj način obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i godišnjicu vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Zahvale braniteljima

Obilježavanje jednog od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, 5. kolovoza, započelo je u pulskoj Katedrali gdje je u 8 sati služena sveta misa koju je vodio vlč. Ivo Borić. Potom su izaslanstva udruga branitelja, Istarske županije i Grada Pule položili vijence na Središnji križ na pulskom gradskom groblju te u Parku Franje Josipa, gdje se ujedno formirala kolona za svečani mimohod kojem se ove godine, kao i jutarnjoj misi, pridružilo oko tisuću osoba. Na čelu ponosne povorke, koju su na putu do Doma hrvatskih branitelja pratili brojni turisti i građani, te su ih povremeno dočekali srdačnim pljeskom, hrvatski stijeg nosili su pripadnik 35. inženjerijske bojne Dario Blašković, pripadnik Vojne policije Denis Doblanović i pripadnik Udruge Bošnjaka dragovoljaca domovinskog rata Istarske županije Ćamil Smajlbašić. Potom su uslijedili županijski i stijeg grada Pule, te državni desetmetarski stijeg koji su nosili pripadnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i postrojbi koje su u njemu sudjelovale. Za njima su slijedili ratni stjegovi postrojbi koje su imale sjedište i djelovanje ili su osnovane u Istarskoj županiji po odluci ratnog stožera. Mimohod su pjesmama punim ljubavi i optimizma pratili članovi Orkestra Grada Pule.

Nakon minute šutnje za sve poginule branitelje, sudionicima skupa se obratio predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Marijan Kaurić koji je svima čestitao 23. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja te zahvalio pulskim i županijskim čelnicima na odličnoj suradnji koju već godinama njeguju s Koordinacijom i braniteljima.

Skupu se potom obratio gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je istaknuo činjenicu da je Pula jedini grad koji ovaj važan datum obilježava svečanim mimohodom.

- Doista mi je iskrena čast i zadovoljstvo što vas po šesti put mogu pozdraviti na ovaj svečani dan u najvećem istarskom gradu i sa najvećeg mimohoda u našoj državi. Čestitam vam Dan pobjede! Ponekad olako kažemo koji dan slavimo, jer na današnji dan prije 23 godine mi smo pobijedili. Čestitam vam Dan domovinske zahvalnosti, jer trebamo biti zahvalni na onome što imamo, na miru i slobodi, ali čestitam vam i Dan branitelja jer ste vi obranili ovu zemlju i na to svi trebamo biti ponosni, kazao je Miletić.

Župan Istarske županije Valter Flego zahvalio se svima što su došli na ovaj svečani dan u Pulu i ponovo iz nje odaslali u svijet sliku zajedništva.

- Hvala vam što smo danas ponosni na sve što ste učinili za našu domovinu tijekom svog ratnog puta, ali i nakon njega, i što činite svaki dan. Drago mi je da su gradovi, općine i županija partner vama u građenju još jedne bolje Istre i još bolje Hrvatske. Budimo ponosni i sretni, i pokažimo našoj djeci da možemo optimističnije gledati u budućnosti, poručio je Flego.

Nakon kratkog prigodnog programa, prisutni su se zaputili u predvorje Doma hrvatskih branitelja gdje su ove godine postavljeni plakati s dviju izložbi koje su od '91. godine obilazile svijet da bi pokazale istinu o Domovinskom ratu i stradanju našeg naroda. Slike s izložbi "Zaustavimo rat u Hrvatskoj" i "Documenta Croatica" ni danas nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, pa je bilo teško suspregnuti emocije i ne opsovati ratnu zvijer koja je harala ovim prostorima od 1991. do 1995. i za sobom ostavila strašne posljedice. Izložba će se, kazao je Kaurić, moći razgledati narednih pet dana. (Piše Patricija SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater