TEMELJ DALJNJEG RAZVOJA

DAROVI MINISTRA GORANA MARIĆA Puli Muzil, Saccorgiana i Hidrobaza, Balama pet tvrđavaMinistar Marić istaknuo je da su ovo veliki projekti koji imaju ogroman značaj za Pulu, Istru, ali i cijelu Hrvatsku, rekavši da se rijetko koji grad može pohvaliti da u jednom danu osigurava investicije vrijedne oko 2,5 milijarde kuna. Prvi natječaj očekuje se za dva mjeseca

Ministar državne imovine Goran Marić i pulski gradonačelnik Boris Miletić potpisali su danas u Gradskoj palači Sporazum o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana za koje se uskoro očekuje i raspisivanje međunarodnih natječaja. Time je zapravo formaliziran sporazum kojeg je još u rujnu na sjednici u Puli usvojila Vlada na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem.

S obzirom da je Grad Pula suvlasnik jednog manjeg dijela površina na navedenim lokacijama, a većinski je vlasnik država, navedenim sporazumima Grad Pula prihvaća da nadležno Ministarstvo državne imovine provede postupak javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju projekata.

Ministar Marić istaknuo je da su ovo veliki projekti koji imaju ogroman značaj za Pulu, Istru, ali i cijelu Hrvatsku, rekavši da se rijetko koji grad može pohvaliti da u jednom danu osigurava investicije vrijedne oko 2,5 milijarde kuna.

Ljepša Hrvatska

- Kada bi ovakvih projekata bilo više, sigurno bi Hrvatska bila ljepša, no nažalost, dosad smo svjedočili tužnim i ružnim prizorima ove zapuštene imovine. Nakon dugo godina institucionalne indiferentnosti prema društvenoj imovini koja je predstavljala mrtvi kapital, stvaramo pretpostavke za daljnji razvoj. Ovime smo pokazali da ta imovina nije baš "ničija zemlja" i da ne smijemo i nećemo dopustiti da državna imovina bude prepuštena zubu vremena, istaknuo je ministar Marić. Naglasio je da će prvi međunarodni natječaj biti objavljen u roku dva mjeseca.

- Natječaji će se sada pripremati i ići će odvojeno za svaku pojedinačnu lokaciju, a kakav je interes ulagača, znat će tek po okončanju natječaja. Za Muzil je predviđena koncesija na rok od 99 godina, dok Hidrobaza i Sacciorgiana idu u koncesiju na 50 godina, istaknuo je Marić. No ministar je priznao kako strahuje od slabog odaziva potencijalnih ulagača.

- Na ovako velikom projektu kao što je Muzil predviđena je dopuštenost izgradnje samo 20 posto i strahujem hoće li uopće biti zainteresiranih, istaknuo je Marić. Na upit novinara postoji li studija koja opravdava tako dugi period koncesije, s obzirom da europska direktiva nalaže da tako duge koncesije ugrožavaju tržišnu utakmicu, ministar je rekao da ovi projekti ni po čemu ne ugrožavaju tržišnu utakmicu jer su svi natječaji transparentni.

- Ako je objavljen javni međunarodni natječaj na koji se svatko može javiti pod istim uvjetima, onda nema narušavanja tržišne utakmice. Svjesni smo da će uvijek biti prigovora, i znamo da udruge promiču svoje interese, a država promiče svoje. Niti jedan odgovoran vlasnik ne bi dopustio da mu imovina propada, a kada bi ti isti članovi udruge bili vlasnici te imovine, onda bi drugačije razmišljali i postupali. Prostornim planovima Grad Pule i Istarske županije jasno je predviđeno što se na spomenutim lokacijama može graditi, a ministarstvo raspisuje natječaje sukladno ranije usvojenim planovima, izjavio je Marić.

Tisuću radnih mjesta

- Puno smo puta u prošlosti upozoravali da je potrebno imovinu koja se više ne koristi staviti u funkciju gospodarstva, kako bi od toga korist imali sami građani i uz velik angažman ministra Marića vidimo da se stvari konačno pokreću, izjavio je pulski gradonačelnik Boris Miletić i dodao:

- Na Muzilu je predviđena mogućnost izgrađenosti do 20 posto, a predviđeni sadržaji omogućuju cjelogodišnji život na tom području. Ova tri razvojna projekta u sebi uključuju mogućnost velikog gospodarskog investiranja, što znači investicije u samu izgradnju, ali i otvaranje oko tisuću novih radnih mjesta. Najvažnije je da se područje Muzila otvori građanima i to kroz brojne sadržaje, a sve kako bi da se poluotok koji je godinama bio zabranjena zona napokon otvorio građanima i postao dio grada. Mrtvi kapital predstavlja najveću pogrešku i svi se možemo pitati kakvu korist građani imaju od svih tih bivših vojnih područja ako ih ne stavimo u funkciju? Znamo da je prije više od 12 godina područje Muzila proglašeno vojno neperspektivnim za Republiku Hrvatsku, a ovim projektima želimo da to područje konačno postane sastavni dio Pule i da živi 365 dana u godini, istaknuo je pulski gradonačelnik, naglasivši da Muzil neće biti zatvoreni resort.

- Za to smo područje išli s restriktivnom mjerom na način da je omogućena mala izgrađenost, što danas-sutra može predstavljati rizik hoće li se za tako malu izgrađenost uopće netko javiti. Ja mogu razumjeti da to sve skupa bude jedan park, no onda treba voditi računa na koji način osigurati sredstva za održavanje takvog parka. Prema našim procjenama, samo na održavanje godišnje bi trebalo od 15 do 20 milijuna kuna, zaključio je Miletić.

Umjetnici i teatri

U tvrđavi Fort Forno kraj Bala jučer je potpisan ugovor kojim je Ministarstvo državne imovine dodijelilo na korištenje Općini Bale pet tvrđava na području bivše zone Barbariga. Ugovor su potpisali ministar Goran Marić i načelnik Edi Pastrovicchio.

Podsjetimo, Općini je Ministarstvo lani dalo na korištenje tvrđavu Forno, u čije se uređenje utrošilo preko 1,5 milijuna kuna, a koju je ove turističke sezone posjetilo više od 1.500 ljudi.

"Država je u nama prepoznala ozbiljne partnere i dala nam još pet objekata koji se nalaze u ovoj zoni. Kad kažem dala, znači da ćemo o njima voditi brigu na najbolji mogući način, što znači ne samo sačuvati prostor, već ga i valorizirati", rekao je Pastrovicchio. Da bi se napravio plan uređenja, ulaganja i korištenja utvrda, Baljani su osnovali tvrtku "Fort Forno" u koju su ravnopravno uključeni predstavnici Općine i tvrtke "Mon Perin".

"Kada je riječ o samim nekretninama, zajedničko im je to da su u lošem stanju i da će biti potrebno i vremena i znanja da ih se uredi. O kojem će iznosu biti riječ, još ne znamo, ali s obzirom da je u Fort Forno uloženo 1,5 milijun kuna, neće biti mali. Sad nam predstoje radovi na uređenju okoliša, a riječ je o području od preko 100 hektara, odnosno osiguranju prilaza, pojasnio je načelnik, dodavši da čišćenje kreće odmah

"Plan je da se u utvrdama pokrene aktivnost, bilo da u njima borave kipari i drugi umjetnici, bilo da postanu otvoreni teatri. Najvažnije je da svi objekti trebaju postati dostupni gostima i građanima", zaključio je Pastovicchio.  

Ministar Marić je rekao da je cilj aktivirati zapuštenost.

"I ovo je dokaz 30-godišnje indiferentnosti institucija prema državnoj imovini o kojoj nitko nije brinuo. Međutim, danas dokazujemo da država postoji, da moramo aktivirati državnu imovinu i da se prema njoj moramo drugačije odnositi nego li do sada, rekao Marić, dodavši da bi u protivnom ovdje već sljedećeg ljeta bilo nekoliko stotina bespravnih posjednika i onih koji bi tu tražili svoje prenoćište.

"Ovim ugovorom štitimo imovinu od propadanja, ali i utvrdama dajemo novi kulturni sadržaj", zaključio je Marić. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini