REPORTAŽA

POSLJEDICE BESPLATNOG PARKINGA U PULI: Tko ulovi mjesto, više se ne miče, a stanovnici centra su u problemima. Sjede i po sat vremena u autu i čekaju

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

"Vrlo teško nalazim slobodno parkirno mjesto u gradu. A što da radim? Živim tu na Giardinima, moram ga naći. Nekad sjedim sat vremena u autu i čekam ili kružim po gradu. Evo, sada sam našao slobodno mjesto, ali inače je vrlo teško. Sad kada je besplatno, a svi dođu na Advent i na klizanje, isto je kao i ljeti. Bilo da je besplatno ili su došli Talijani - mjesta nema. To su problemi, kaže nam Bogdan Đukić vidno raspoložen što je uspio parkirati u svom susjedstvu.

Besplatnom parkiranju tijekom prosinca mnogi su se Puljani razveselili, ali ne i stanari centra grada koji ionako muku muče s parkiranjem. Na Giardinima je veselo, mnogi žele biti dio tog blagdanskog ugođaja pa se žele dovesti što bliže pješačkoj zoni. Tko zauzme mjesto, s obzirom da ga ne plaća, automobil ne miče rado. Bez naplate, tvrde stanari, nema cirkulacije i sve im manje nade ostaje da će se koje mjesto osloboditi do mraka.

auti

Preko dana puno vozila kruži Zadarskom, Epulonovom, Teslinom, Poljanom sv. Martina… Svako toliko u jalovoj nadi uđu na parkiralište u Dobrichevoj, naprave dva, tri kruga - uzaludna!

- Normalno da se ne može naći mjesta kada ga je i inače malo. A sada je i besplatno, sve je više auta, parkiraju gdje stignu, čak i tamo gdje ne smiju pa nas više puta i zatvore. I što možete raditi nego čekati da se maknu. Zvali smo i "pauka", ali nema pomoći. To su veliki problemi. Da je normalno - nije. Ovdje nema reda, trpaju aute svugdje, nije bitno što im ovdje nije ucrtano parkirno mjesto. Ja sam invalid, često ne mogu s kolicima izaći. Žene prenose dječja kolica preko kola. A i mene su vozili iz bolnice preko auta. Pa, moraju ostaviti neki koridor da stanari mogu izlaziti. Jednostavno, nemaju sluha, priča nam Ivica uz rub parkirališta u Dobrichevoj ulici, među autima parkiranim pred ulaze u zgrade i garaže.

Prije mjesec je dana, najavljujući besplatno parkiranje u prosincu, direktor gradske tvrtke Pula parking Branislav Bojanić izjavio da neće tolerirati nepropisno parkiranje. Radi stanara i sigurnosti u prometu nadamo se da zaista rade na tome. Jer, u ulicama nadomak Giardina nalazimo nekoliko nepropisno parkiranih automobila. Najčešći se prekršaj odnosi na parkiranje uz sam pješački prijelaz - kad je besplatno, nek' je i bespravno.

Dok obilazimo ulice, jedna nas gospođa zaustavlja u hodu i pita zašto su znakovi naplate parkiranja prekriveni crnim najlonima. Pa zar je moguće da još ima onih koji ne znaju za prosinački poklon vozačima?!

Grad časti

- Besplatno parkiranje?! Stvarno?! Prvi put to čujem. Baš ste me iznenadili. Pa super je da nas je grad konačno počastio, kaže nam gospođa Teodora. Što bi se dogodilo da Puljanki nismo priopćili radosnu vijest? Bi li platila nešto što platiti ne mora? Za probu smo poslali SMS za naplatu, a vratila nam se obavijest: "Prijava parkiranja nije uspjela. Molimo, platite na automatu". A automat je prekriven crnim najlonom.

Sretna je vijest za stanare i sve koji su unaprijed platili kartu, polugodišnju ili godišnju, a koja obuhvaća i besplatni prosinac, da će im karta biti produžena za jedan mjesec.

- Parkirne karte prodavane su cijele godine, ovisno o zahtjevu kupca i to mjesečne, polugodišnje i godišnje pa tako i one koje su obuhvatile prosinac, a građani su umjesto povrata novca, zainteresirani za produljenje trajanja parkirne karte, kaže nam direktor Bojanić.

Strašan je pritisak vozila na ulice blizu Giardina. Istovremeno, autobusi, za koje se čak i u ove predblagdanske dane plaća puna cijena karte, udaljeni su iz centra. Koliko se to prihoda od naplate odrekao Pula parking da bi što više vozača i vozila privukao u grad?

auti

- Iz prijašnjih je godina vidljivo da su tijekom prosinca aktivnosti vezane uz naplatu parkiranja smanjene. Primjerice, u prosincu 2018. prihodi od naplate parkiranja iznosili su tek oko dva posto ukupnih prihoda od naplate parkiranja za tu godinu, kaže Bojanić.

Na parkiralištu u Dobrichevoj gledamo automobil koji u prvoj brzini mili već tri, četiri kruga. Vozačici se upornost na koncu isplatila - jedan auto napušta parkiralište i prepušta joj mjesto.

- Nema mjesta sada, a što će tek biti kada budu turisti, kaže nam vozačica dok se izvlači iz automobila. "Nema mjesta jer je parkiranje besplatno", uzvraćamo joj.

- To mi kažete da me zeznete? Ne? Nisam znala za to, a baš sam se spremala platiti. Pa bilo je i vrijeme da nešto Grad da svojim građanima. A da je gužva - gužva je. Koliko puta mi se dogodi da dođem u grad i vratim se nazad u Štinjan jer se nisam uspjela parkirati, kaže gospođa Vlasta.

Zaslužen odmor

Čudno je vidjeti gužvu na parkiralištima, a nigdje osobe koja kontrolira naplatu. Gdje su djelatnici Pula parkinga? Što oni rade cijeli mjesec? Jesu li na godišnjem?

auti

- Pula parking ima 52 zaposlenika, od čega njih 22 radi na naplati. Praksa je da koriste godišnji odmor zimskih mjeseci, najčešće u prosincu, radi pojačanih aktivnosti u ostatku godine, pogotovo ljeti, zaključuje direktor Bojanić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini