IZ GODINE U GODINU SVE SKUPLJE

POMIDORI I FAŽOLETI DOSTIGLI CIJENU MESA, a prodavači za sve krive loše vrijeme

| Autor: Borka PETROVIĆ
Sezonu valja preživjeti - pulska tržnica lijepa, ali skupa

Pomidori su, ma Bože moj, sve je jako skupo. Čak su i u marketima poskupili. Evo, povrće koje je nekada bilo po šest, sedam kuna, poput krastavaca i tikvica, sada je 10, 12 kuna. Melon je lani bio pet kuna, sada je deset. Lubenice su se mogle kupiti za tri kune, sada je kilogram šest, nabraja nam Mirela dodajući da se ovakve cijene s prosječnom hrvatskom mirovinom ne mogu preživjeti. Pitamo je kolika joj je penzija, ali ne želi reći. Bolje da ne znate, dodaje te odlazi dalje

"Pomidori su skupi i loši, a da ih je i više, cijena bi im bila samo malo manja. Malo, ne puno", priznala nam je jučer jedna prodavačica iz Pomera, skrivajući svoj identitet. Ona, doduše, na svom štandu na glavnoj pulskog tržnici nije imala pomidora, ali se slaže da ova godina jednostavno nije "godina od pomidora", no puno bolja sezona nije ni za drugo povrće.

Tako su se prije nekoliko dana, u sredini tjedna, cijene pomidorima penjale i do 25 kuna za kilogram, no jučer su najskuplji bili po 20 i to oni, kako su nas upozorili, koji podsjećaju na volovsko srce te mali, cirio pomidorini. Rajčica je jučer bilo i po 16, 14, pa i deset kuna, no po potonjima je trebalo dobro prebirati. Tek smo na jednom štandu vidjeli dobre pomidore po ovoj cijeni i to samo zato, rekla nam je prodavačica koja nije htjela imenom u novine, da ih što prije proda i pođe doma.

- Preskupo je, pogotovo za naše penzije, žali nam se Puljanka Mirela prebirući po pomidorima za deset kuna. Ljuti se što ne može naći pet poštenih za salatu pa joj prodavačica šoto banka dodaje novu kašetu.

- Pomidori su, ma Bože moj, ma sve je jako skupo. Čak su i u marketima poskupili. Evo, povrće koje je nekada bilo po šest, sedam kuna, poput krastavaca i tikvica, sada je 10, 12 kuna. Melon je lani bio pet kuna, sada je deset. Lubenice su se mogle kupiti za tri kune, sada je kilogram šest, nabraja nam Mirela dodajući da se ovakve cijene s prosječnom hrvatskom mirovinom ne mogu preživjeti. Pitamo je kolika joj je penzija, ali ne želi reći. Bolje da ne znate, dodaje te odlazi dalje.

- Zašto mene ne pitate zašto su fažoleti tako skupi ovo lito? Zato jer sam ih mjesec dana zalivala, inače ih ne bi bilo, dobacila nam je samo usput jedna od prodavačica te se odmah okrenula kupcima.

Naših jučer nije manjkalo, turista je bilo puno, no više su pravili gužvu nego što su kupovali. Tako smo fotoreporter i ja u nevjerici gledali dvije turistkinje koje su svaki pomidor pomno pregledale, okrenule, pritisnule, pomirisale… Nakon par minuta biranja napokon su odlučile te kupile - ni više ni manje nego dva pomidora!?

Ima toga još - jedna nam je prodavačica s OPG-a Blašković ispričala kako je jednom paru jučer prodala četiri šljive. "Rekli su mi da im je to dosta", kazuje nam. Prodavačica Borika Petrović (moja imenjakinja s jednim slovcem viška) pojašnjava nam da je za visoke cijene krivac peti mjesec koji je bio jako kišovit. Ništa se nije moglo saditi, stoga sve kaska.

- Sada bi trebala biti najveća ponuda pomidora, no oni su vam tek počeli. Zato im je moja cijena 16 kuna, kao da su prvi jer to i jesu, strpljiva je Borika. Dodaje da je oskudna ponuda i zelenjave pa im je "cijena dobra". A to znači da se blitva prodaje po 20, a radič i rokula po čak 80 kuna za kilo. No, dodaje, dobra roba ima svoju cijenu, ali i svoje kupce.

Prodavačica Marijuča koja svoje gospodarstvo ima kod Cerovlja ponavlja istu priču - velike kiše u petom mjesecu, a onda visoke temperature preko 30 stupnjeva uništili su ovogodišnji urod pomidora. Ali, upozorava, ne samo njih. Mahune su po 30 kuna jer ih se nije moglo saditi, a krumpiri će biti mali i bit će ih malo pa nas paprene cijene očekuju i na jesen.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of