u parku na rivi

PULA: Položen vijenac ispred Titove biste u povodu 42. obljetnice smrti

Pogrešno nas percipiraju kao društvo koje njeguje kult ličnosti. Fokus nam je na tekovinama i vrijednostima koje su postignute i kojima bi trebalo težiti u svakom civiliziranom društvu: poticanju solidarnosti među ljudima, razvoju školstva, zdravstva, znanosti, radničkih prava, rekla je Vilma Vlačić, potpredsjednica društva Josip Broz Tito Pula

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Članovi društva Josip Broz Tito Pula i Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule danas su, u povodu 42. obljetnice smrti Josipa Broza Tita, položili vijenac ispred njegove biste u parku na rivi nazvanom po ovom vođi Saveza komunista Jugoslavije, doživotnom predsjedniku te države i jednom od utemeljitelja Pokreta nesvrstanih.

gbfhn

Prigodnim govorom prisutnima se obratio član Predsjedništva društva Josip Broz Tito Pula Davor Rakić, dok je član ovog društva Stojan Palalić recitirao pjesmu "Tito" koju je i napisao na godišnjicu državnikove smrti 4. svibnja 1980. godine.

gbfhn

Vilma Vlačić, potpredsjednica Društva podsjetila je da je Tito umro na današnji dan u 15.05 sati u ljubljanskom kliničkom centru.

- Što god tko mislio o Titu danas, njegova smrt bila je događaj s najvećim odjekom u tom trenutku povijesti. Na koji god način revizionisti danas tumačili povijesne događaje, neosporna činjenica jest da je 8. svibnja u Kući cvijeća na Dedinju - uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, 700.000 ljudi te direktan televizijski prijenos pogrebne procesije u 58 država - sahranjen Josip Broz Tito. Poznato je i da Vatikan nikada, osim nakon Titove smrti, nije dao nalog da za bilo kojega državnika zvone crkvena zvona u cijelome svijetu. Idućih desetak godina na svaku obljetnicu njegove smrti točno u 15.05 sati širom Jugoslavije uključivale su se sirene te je svatko na mjestu gdje se zatekao minutom šutnje mogao odati počast Titu, izjavila je Vlačić.

Govoreći o "vremenima i klimi u kojoj živimo", kazala je da se već godinama u HRT-ovoj emisiji TV kalendar 4. svibnja ni jednom rečenicom ne spominje Titova smrt. Dodala je da je član društva Vladimir Kapuralin kao delegat otišao u Kuću cvijeća odati počast Titu.

gbfhn

- Moram napomenuti da se društva posvećena Josipu Brozu Titu pogrešno percipiraju kao društva koja isključivo njeguju kult ličnosti. Međutim, naš je fokus upravo na tekovinama i vrijednostima koje su postignute i kojima bi trebalo težiti u svakom civiliziranom i dobro uređenom društvenom poretku: poticanju solidarnosti među ljudima, razvoju školstva, zdravstva, znanosti, radničkih prava. Želimo da dobro školstvo i zdravstvo budu dostupni i pristupačni svima, bez obzira na materijalni status.

gbfhn

Koristim ovu priliku da pozovem ljude dobre volje čiji se sustav vrijednosti slaže s ciljevima našeg društva da nam se pridruže, poručila je Vlačić.

gbfhn

Ujedno je najavila Dane druga Tita u Fažani u subotu, 14. svibnja s početkom u 11 sati, kao i odlazak u Kumrovec na obilježavanje Dana mladosti 21. svibnja. Pozvala je zainteresirane za odlazak u Kumrovec da se obrate društvu čije se prostorije nalaze na prvom katu Rojca, Gajeva 3. To mogu učiniti u utorak, 10. svibnja od 16 do 19 sati ili putem e-maila Drustvo.tito.pu @gmail.com.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini