Kontrola prometa

POLICIJA U AKCIJI Sutra će se na području Pule pojačano kontrolirati dva najčešća prekršaja kod vozača

| Autor: Glas Istre
ilustracija

ilustracija


Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu pulska će policija u četvrtak, 26. studenog, od 9 do 14 sati provesti prometnu akciju ''Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela.

Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. U prvih deset mjeseci ove godine djelatnici Postaje Prometne policije Pula utvrdili su ukupno 12.299 prekršaja, od kojih: 1.661 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je 6% više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine 2.513 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, što je 40% više nego u istom razdoblju 2019. godine.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.   Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.    

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini