JOŠ NEMA DOGOVORA

"PLAČEMO ZA NAŠOM ULICOM KOJA UMIRE", poručuju zakupci gradskih prostora na Forumu

Predstavnica inicijative zakupaca Alida Del Bianco kaže da je na sastanku u prosincu prošle godine gradonačelnik predstavio paket mjera za 2021. godinu, po kojem su zakupcima gradskih prostora koji su u njima duže od 25 godina smanjili zakup 50 posto do 21. lipnja ove godine, a ostalima za 30 posto, što je za njih, kaže Del Bianco, neprihvatljivo. Od tada su zakupci gradskih prostora dobili samo taj popust, tvrde

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Prosvjednici pred Gradskom palačom na Forumu (Snimio Milivoj Mijošek)

Prosvjednici pred Gradskom palačom na Forumu (Snimio Milivoj Mijošek)


Nezadovoljni ishodom prošlotjednog sastanka s Gradom, zakupci gradskih prostora opet su se okupili na Forumu da bi potaknuli gradsku upravu na ponovno razmatranje njihovih zahtjeva.

- Okupili smo se danas na Forumu jer plačemo za našom ulicom koja umire. Plačemo ispred Gradske palače u nadi da će nas netko saslušati i u nadi da naša gradska vlast voli naš grad kao i mi. Želimo da razmotre naše prijedloge za pomoć, kaže nam Olga Goga Šuvaković, vlasnica frizerskog salona Goga koji je u obitelji već četvrtu generaciju. Šteta bi bilo, ističe, da se posao koji se odvija u tom prostoru duže od stoljeća, sada ugasi.

Kako saznajemo od Flavie Poropat, vlasnice trgovine koja je u zakupu gradskog prostora već dugi niz godina, posljednji sastanak s dogradonačelnikom Robertom Cvekom nije polučio konkretna rješenja. Zahtjevi koje su Gradu uputili nisu uvaženi, a niti novi dogovori nisu postignuti, tvrdi Poropat.

Podsjetimo, prošle godine u studenom je više od 150 zakupaca gradskih prostora potpisalo peticiju kojom su zatražili da im Grad izađe u susret s obzirom na tešku gospodarsku situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa. Tada su poslali zahtjev za smanjenje iznosa zakupa i ostalih davanja prema Gradu.

Predstavnica inicijative zakupaca Alida Del Bianco kaže da je na sastanku u prosincu prošle godine gradonačelnik predstavio paket mjera za 2021. godinu, po kojem su zakupcima gradskih prostora koji su u njima duže od 25 godina smanjili zakup 50 posto do 21. lipnja ove godine, a ostalima za 30 posto, što je za njih, kaže Del Bianco, neprihvatljivo. Od tada su zakupci gradskih prostora dobili samo taj popust, tvrde.

- To je diskriminirajuće i ne znamo zašto su privilegirani oni koji su u tim prostorima duže od 25 godina, kakve to veze ima s pandemijom. Pandemija je za sve ista pa inzistiramo da su i mjere pomoći jednake za sve. Na svakom sastanku smo ih upitali zbog čega je to tako, no oni ostaju pri odgovoru da je to nekakva nagrada zbog dugoročne suradnje, ističe Del Bianco.

S time se slaže i Flavia Poropat, vlasnica trgovine koja je u zakupu gradskog prostora dugi niz godina. Kaže da netko tko je u poslovnom prostoru, recimo, sedam godina može tri puta više uložiti nego netko tko je tu duže od 25 godina pa je diskriminatorno odlučivati na temelju toga, kaže Poropat. Ističe i da su za njihove zahtjeve koje su tražili za 2020. godinu, u Gradu rekli da ih retroaktivno ne mogu uvažiti.

- Svi smo pred kraj svih svojih resursa, više ne možemo opstati, imamo dugovanja. Počeli su dolaziti i računi za zatezne kamate. Jedino što nam je usmeno obećano je da će se dugovi prema Gradu zamrznuti i da to neće biti uvjet za dobivanje terasa, kaže Del Bianco te dodaje da je upravo ovih dana dobila račun za spomeničku rentu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater