NAJNOVIJE


DAN OTVORENIH VRATA PU ISTARSKE

Otvoren natječaj za upis u program srednjoškolskog obrazovanja: TRAŽI SE 750 POLICAJACA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Našoj policijskoj upravi cilj je popuniti redove ljudima iz Istre s obzirom da mladi policajci koji u Istru dolaze iz drugih krajeva na koncu često odlaze zbog visokih životnih troškova, kazala je Nataša Vitasović * Prijave na natječaj primat će se do 31. srpnja da bi se mogli prijaviti i učenici koji ove godine završavaju srednju školu

U sklopu Dana otvorenih vrata pripadnici Policijske uprave istarske danas su u Pattinaggiu izveli pokazne vježbe kojima su učenicima pulskih srednjih škola prikazali pravilno rukovanje oružjem i policijske ovlasti, tehnike borilačkih vještina, ali i na koji način službeni policijski psi otkrivaju drogu i eksploziv. U jednosatnom programu predstavljen je i rad kriminalističke policije, te izloženi policijski presretači i motocikli.

Nakon Pule, pokazne vježbe jučer su priređene u Pazinu. Najavljene su i danas u 9,30 odnosno 13 sati u sportskim dvoranama u Bujama i Rovinju, a namjera je animirati mlade za policijski posao.

Pripadnici odjela kriminalističke tehnike su uz pomoć srednjoškolskih CSI stručnjaka objasnili kako se prikupljaju tragovi na mjestu događaja ubojstva i koliko su prvi zahvati na mjestu kaznenog djela bitni za daljnji postupak policije i otkrivanje počinitelja. Rad policije predstavili su i njihovi vjerni pomagači: policijski psi za detekciju droge i eksploziva. Belgijska ovčarka Ayla i njen vodič Kristijan Orešković demonstrirali su kako se uspješno pronalazi eksploziv skriven u putnoj torbi, dok su vodič Ivica Šest i četveronožni inspektor Duks pokazali na koji način pronalaze drogu i zašto u posljednja dva mjeseca pune medijski prostor. Budući da je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon te provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu.

Dane otvorenih vrata organizirala je Policijska uprava istarska u suradnji s Policijskom akademijom i Policijskom školom ''Josip Jović''. Nataša Vitasović iz PU Istarske napominje da se Dan otvorenih vrata odvija u cijeloj državi.

- Našoj policijskoj upravi cilj je popuniti redove ljudima iz Istre s obzirom da mladi policajci koji u Istru dolaze iz drugih krajeva na koncu često odlaze zbog visokih životnih troškova, kazala je Vitasović. Istaknula je da su potpisani ugovori o sufinanciranju troškova smještaja policajaca s gradovima Pulom, Porečom, Umagom i Rovinjom te Općinom Medulin.

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac u 2019./2020. godini kojim se u Hrvatskoj traži 750 novih policajaca. Na natječaj se mogu javiti hrvatski državljani koji imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, nemaju navršenih 28 godina na dan 9. rujna 2019. godine, psihički i tjelesno zdravstveno sposobni, koji imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, a koji nisu članovi političke stranke. Prijave na natječaj primat će se do 31. srpnja da bi se mogli prijaviti i učenici koji ove godine završavaju srednju školu.

Program srednjoškolskog obrazovanja na policijskoj akademiji počet će 9. rujna i trajat će 12 mjeseci, u što je uključena i praksa u policijskim upravama. Za vrijeme školovanja polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada. Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja zapošljavat će se u Ministarstvu unutarnjih poslova u skladu s potrebama službe. Nakon završetka vježbeničkog staža od šest mjeseci postat će policajci te su obavezni raditi najmanje pet godina. Dakle, čeka ih siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.

Više informacija o natječaju i programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac moguće je pronaći na web stranicama MUP-a i policijskih uprava, u policijskim postajama, nadležnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na Facebook stranici Policijska akademija MUP RH.

Duks nanjušio drogu

Policijski pas Duks posebno je obučen za pronalaženje droge. Uz pomoć ovog pouzdanog policijskog pomagača u siječnju je na pulskom Autobusnom kolodvoru uhapšen makedonski državljanin s više od kilogram heroina. Prošlog je mjeseca Duks u zvučniku smještenom u prtljažniku golfa u Poreču nanjušio 1.384 grama marihuane. Zbog sumnje u kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama tad su uhapšena dvojica mladića s Poreštine.

Duks je prije nekoliko dana ponovno pomogao u otkrivanju 518 grama marihuane u Rovinju kod mladog dilera. Tad su pronađen i 80 grama sjemenki indijske konoplje, digitalna vaga i oprema za unutarnji uzgoj marihuane: cijevi, filteri, lampe, transformator i drugi predmeti.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam