NAJNOVIJE


U 11 istarskih mjesta

Organizirano vođenje u sklopu projekta "Upoznaj svoju zemlju" U NEDJELJU TOČNO U PODNE BESPLATNI TURISTIČKI OBILASCI


U sklopu drugog izdanja projekta "Upoznaj svoju zemlju" Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske, u povodu Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, u nedjelju točno u podne organizira besplatna vođenja. Projekt je namijenjen lokalnom stanovništvu kako bi upoznali svoj grad te postali ambasadori hrvatskog turizma, ali i drugim posjetiteljima i turistima. Vodiči diljem zemlje u više od pedeset gradova poklanjaju turističke obilaske građanima pa tako i turistički vodiči Buzeštine. Sve se organizira uz proračun od nula kuna zahvaljujući volonterima, turističkim vodičima i turističkim zajednicama.

Tri ture u Buzetu

Na buzetskom području, najavila je Mila Nežić iz Turističke zajednice Buzeta, u nedjelju su organizirane tri vođene turističke ture pa se tako u pratnji vodiča može prošetati kroz Roč, Hum i Buzet. Svaki državljanin može biti promotor i ambasador svoje domovine, a na isti način želi se ukazati na važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine, kao i značaj svih turističkih djelatnika za međunarodni ugled zemlje.

Razgled starogradske jezgre Buzeta vodi turistički vodič Dean Prodan, a nakon okupljanja na parkiralištu kod mjesnog groblja slijedi obilazak Velih vrata, Južnog bedema, Lapidarija, palače Bembo, renesansne kule, palače de Vertis, Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, Zavičajnog muzeja u drevnoj Palači Bigatto, Male Šterne, Vele Šterne, Crkve Sv. Jurja, Malih vrata te dislociranih prostora muzeja.

Tajne freskoslikarstva

U Roču, Maristela Rabak Tomašić će nakon okupljanja kod Velih vrata povesti u obilazak crkve Sv. Bartula, crkve sv. Antuna Opata, moći će se vidjeti glagoljski abecedarij, ali i crkva Sv. Roka u kojoj će profesor Hari Vidović ispričati sve o tajnama freskoslikarstva. Posjetit će se glagoljska tiskara "Juri Žakan" u kojoj se nalazi replika Gutenbergove tiskarske preše, a koju će predstaviti Mirjana Pavletić iz Katedre čakavskog sabora Roč.

Kroz Hum, najmanji grad na svijetu, provest će Zdenka Majcan. Prema legendi nastao je kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne te od preostaloga kamenja izgradili Hum. Današnji izgled u osnovnim konturama dobio je već u 11. stoljeću kada je sagrađen kaštel te prvi niz kuća. Posjetitelji će među ostalim imati priliku vidjeti Humski grafit u crkvi Sv. Jeronima, humski glagoljski natpis u prizemlju Polače, gradsku lođu i Županski stol, ali i čuti priču zašto je baš Hum poznat kao najmanji grad na svijetu, ali i kao grad biske.

Vođenja u 11 istarskih mjesta

U nedjelju točno u podne organizirana vođenja održat će se i diljem Istre. U Puli će tako start biti ispred Arene, u Labinu ispred info pointa na Trgu Črćak u starom gradu, u Pazinu ispred crkve sv. Nikole, u Rovinju na glavnom gradskom trgu, u Vodnjanu na Narodnom trgu, ispred TZ-a, u Poreču se kreće s Trga slobode, u Bujama s Trga Josipa Broza Tita, u Motovunu s gornjem groblja, u Buzetu s parkirališta kod groblja, u Roču ispred župne crkve Sv. Bartula i u Humu s parkirališta ispod groblja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam